Vaak is de tuin het laatste wat nog moet gebeuren als in huis alles klaar is. Maar meestal moet dit worden gerealiseerd van het geld dat nog over is. Hieronder wat tips om met zo min mogelijk geld toch een mooi resultaat te krijgen.
– Als eerste is het belangrijk om een stijl te kiezen die bij het huis en de bewoners past. Dit kan door veel tuinbladen en boeken te bekijken. Maak evt. een moodboard met plaatjes die aanspreken. Het is niet nodig om bladen en boeken aan te schaffen, een bezoek aan de bibliotheek of door te surfen op internet kan voldoende inspiratie worden opgedaan. Kijk ook eens bij andere mensen naar de tuin. Blijf vervolgens bij de gekozen stijl.
– Maak het ontwerp zelf.
– Voer de werkzaamheden zoveel mogelijk zelf uit.
– Verbeter de grond waar de planten komen te staan. Dit is even een kleine investering maar planten groeien beter in goede grond.
– Maak een composthoop.(gooi hier geen onkruid op) Wat mag er op de composthoop? Keukenresten – groenteafval, aardappelschillen, fruitresten, koffiedik, filterzakjes, keukenpapier en snijbloemen. Tuinafval – versnipperd snoeihout, gras, plantenresten uit de groentetuin, bladafval, (uitgezonderd eikenblad) hooi, stro, kleine hoeveelheden zaagsel, afval van geknipte hagen. Door compost geregeld om te draaien wordt het verteringsproces versneld. Na ongeveer 6 tot 9 maanden kan het compost worden gebruikt.
– Plant de tuin niet te vol. Het lijkt eerst mooier als de border dicht beplant is maar als de planten gaan groeien, verdringen ze elkaar door een gebrek aan ruimte. Kijk dus bij de aanschaf naar de afmeting die een volwassen struik of plant in gaat nemen.
– Ga op zoek naar gebruikte bestrating. Op internet of in de krant wordt meestal voldoende aangeboden. Soms kan het gratis worden afgehaald. Maak hier gebruik van.
– Draai de liggende bestrating eens om voor een nieuwe look.
– Gebruik gras om de tuin op te vullen.
– Zelf gras zaaien is goedkoper dan grasmatten kopen. Na een week of zes is er een prachtige grasmat ontstaan. De kosten? Bijna niets.
– Een goedkope afscheiding is bijv. gaas waartegen klimop groeit. Voor een moderne uitstraling kunnen bijv. golfplaten worden gebruikt.
– Slow gardening is een trend. Geen perfecte tuin, niets moet alles mag. Genieten van het buitenleven staat voorop. Gebruik gekregen planten en stekjes of zaai zelf. Hergebruik bestaande materialen.
– Kleine planten, bomen en struiken zijn goedkoper dan volwassen exemplaren.
– Buxus en klimop zijn makkelijk te stekken.
– Er zijn ook ruilbeurzen. Hier kunt u uw eigen planten ruilen tegen een andere soort.
– Aan het einde van het seizoen worden veel planten voor een lagere prijs aangeboden. De korting kan oplopen tot wel 50 procent. In het jaar van aankoop bloeien ze niet meer maar het daarop volgende jaar wel weer.
– Een regenton Vangt het regenwater op en het water kan weer gebruikt worden op droge dagen.
– Het is beter om één keer lang te sproeien, het water dringt dieper in de grond, dan een paar keer kort, het water blijft aan de oppervlakte en het meeste verdampt.
– Een puntstuk laten instaleren. Dit is een éénmalige kostenpost voor het instaleren en de aanschaf van de pomp met toebehoren. Het grondwater kost niets alleen de stroom waarmee het water wordt opgepompt.
– Snoeihout kan gebruikt worden als plantensteun voor planten die wel een steuntje kunnen gebruiken bijv. de hortensia Anna- Bella. De grote bloemen gaan hangen na een flinke regenbui.
– Gebruik LED verlichting om de tuin mee te verlichten. LED verlichting verbruikt weinig energie en de lampjes gaan lang mee.
– Een andere oplossing is verlichting op zonne-energie. Overdag laadt de batterij van de lamp zich op, als het donker wordt gaat de lamp branden. Voordelen zijn: De verlichting kost geen geld en de lampen hebben geen snoer nodig waardoor ze overal geplaatst kunnen worden. Een nadeel is: Het licht is niet sterk genoeg om iets goed te kunnen zien, het is sfeerverlichting.
– Knoflook is een goedkoop bestrijdingsmiddel tegen slakken en luizen. Door de geur houdt het insecten op afstand. Knoflookthee zorgt voor een beter afweersysteem van de plant waardoor die beter beschermt is tegen schimmels.
– Planten kunnen worden vermeerderd door de wortelkluit in meerdere stukken te verdelen. Doe het oude, middelste stuk weg en plant de rest terug in de tuin.