Vogelvoer maken – vetbollen, cake

0
2269
blog placeholder

In de koude wintermaanden kunnen de vogels wel wat extra voer gebruiken. Vogels voeren hoeft niet duur te zijn. Voer ze etensrestjes of verwerk deze in een vogelcake. Ook vetbollen kunt u zelf maken.

Voeren van de vogels

 

Vogels kunnen het hele jaar door worden bijgevoerd. Als u de vogels alleen in de wintermaanden bijvoert, kunt u de vetbollen ophangen als het begint te vriezen. Het is belangrijk om vogels te blijven voeren, het liefst elke dag rond hetzelfde tijdstip. Vogels rekenen erop en vliegen elke dag een rondje langs de tuinen waar ze worden bijgevoerd. Naast het ophangen van vetbollen kunt u ook etensrestjes voeren zoals brood of cakekruimels, gekookte aardappels of rijst, kaas, spekzwoerd en fruit (appels, peren).

Vogels kunnen niet tegen zout. Voer ze ongezouten en ongekruide etensrestjes. Geef vogels ook geen ongekookte rijst omdat dit in de darmen van de vogel op kan zwellen waardoor de vogel dood kan gaan. Het is daarom ook beter om droog brood eerst in water te weken voordat het aan de vogels gevoerd kan worden. Snijd zwoerd in heel kleine stukjes omdat kleine vogels er anders in kunnen stikken. Een beetje warm vet dat over is kan op een boomstam worden gesmeerd.

–         Lijsters, merels, mezen en spreeuwen houden van fruit. Leg wat appels en peren neer of laat ze aan de boom hangen.

–         Gekookte aardappels worden vooral door spreeuwen gegeten . Ze eten het binnenste van de aardappel op. Aardappels bevatten veel proteïnen en vogels hebben dit nodig.

–         Huismussen en spreeuwen houden van ongekookte, ongekruide rijst.

–         Droge kaas bevat ook veel proteïnen en wordt gegeten door winterkoninkjes.

–         Zwoerd is populair bij alle ook grotere vogels zoals eksters en meeuwen. Zwoerd is heel voedzaam.

–         Cake en brood zijn niet erg voedzaam omdat ze geen proteïnen en benodigde vetten bevatten. Voer dit met mate. Mezen en boomklevers doen zich hier te goed aan.

–         Mezen en vinken houden van vetbollen en cake gemaakt van zaad.

Vetbollen of cake maken

 

Gebruik voor het maken van vetbollen of een cake geen onverzadigde vetten zoals margarine en plantaardige oliën. Als dit op het lichaam van de vogel komt tast het de waterdichte en isolerende werking van de veren aan en ze werken laxerend. Neem ongebruikt, vast frituurvet of rundvet (verkrijgbaar bij de slager). Smelt het vet in een pannetje en roer het zaad er door heen. Giet het mengsel in een vorm Bijv. plastic bakjes van toetjes vla of yoghurt. Vergeet niet om er een stukje touw of binddraad bij in te doen als ze moeten worden opgehangen.

 

Het is ook leuk om verschillende vormen te gebruiken. Neem hiervoor bijv. zandbakvormpjes. Laat de vormen afkoelen in de koelkast of diepvries en haal ze pas uit de vorm als ze helemaal zijn afgekoeld. Hang een vetbol niet in de zon omdat deze dan kan gaan smelten.

Voor een cake kunnen verschillende ingrediënten worden gebruikt. Smelt vet in de pan en doe er etensrestjes bij, kleine stukjes pinda en een zaadmengsel. Giet het in een vorm en laat het afkoelen. Haal de afgekoelde cake uit de vorm en leg deze in stukken op de voedertafel. Mezen en vinken houden van deze cake.

Maak voederplaatsen geregeld schoon en verwijder bedorven voedsel of nat zaad. Voederplaatsen zijn een bron van bacteriën en ziektes die ook voor mensen schadelijk kunnen zijn. Gebruik hiervoor een borstel en warm water met zachte zeep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here