Boilers

0
1517
blog placeholder

De indirect gestookte boilers

Een indirect gestookte boiler is een warmwaterapparaat dat het warme water niet verwarmd door middel van stroom of zonneenergie maar met cv water uit de cv ketel.
Het werkt als volgt : in de aanvoerleiding van de cv zit een driewegklep die bij cv-vraag opent naar de cv,bij warm water vraag sluit deze naar de cv en opent de zijde naar de boiler.
De boiler heeft een soort dubbele wand met in het midden het schone leidingwatervat,daaromheen een cv-buis die gedraaid van boven naar beneden om dit vat heen loopt.
In het midden zit van onderaf een dompelbuis(waterdichte dunne buis) tot bovenin geschoven.
Hierin zit de tapsensor of boilerthermostaat die de temperatuur meet en de ketel en driewegklep moet aansturen.
Deze boilers zijn er in verschillende klasses zoals klasse 4 ,5 en 6. Hierbij horen dan de waardes 28 kw,30 tot 35 kw en 40 to 44,9 kw.
De klasses zijn er om aan te geven hoeveel warm water er per minuut getapt kan worden volgens het volgende schema:
4 klasse 28kw en 8 tot 9 liter tapwater van 60 graden per minuut
5 klasse  30 tot 35 kw en 10 tot 12 liter tapwater van 60 graden per minuut
6 klasse  40 tot 44,9 kw en 12 tot 15 liter tapwater van 60 graden per minuut
Deze waardes zijn nog wat variabel per merk en zijn ook de ideale situaties met voldoende koudwatervoordruk.
Er bestaat ook nog klasse 2, dat zijn de keukengeisers en klasse 3 zijn de combiketels van 24 kw.
Buiten deze boilers zijn er ook nog dubbel gescheiden boilers.Vanaf 45 kw mogen boilers niet meer enkelwandig zijn volgens de meeste drinkwaterinstanties.
Het vermogen boven de 45 kw is dermate hoog dat er een speciale hoger doorlatende driewegklep moet worden gezet,of er gewerkt moet worden met boilerpompen.

De close-in/up boiler 

Dit zijn electrische boilers die worden gebruikt in de keuken. Deze zijn veelal 2200 watt in stroomgebruik en hebben 10 tot 15 liter warmwater voorraad.
Meestal duurt de opwarming hiervan zo,n 10 tot 15 minuten en het nadeel is dat ze erg snel leeg zijn. Tegenwoordig zijn deze boilers er ook in een platte variant.
Als je aan de voorkant de knop ziet en deze verwijderd zie je erachter een schroefje zitten,en maak je deze los dan zal je erachter een klein thermostaatje vinden met een resetknop.Vaak als de boiler ermee stopt denken mensen dat deze direct kapot is,maar het is gewoon vaak zo dat de boiler te heet is geweest en deze thermostaat in de beveiliging is gegaan.Dus even resetten en vaak doet de boiler het dan weer.Er isuiten deze boiler ook nog speciale uitvoering te koop die in plaats van 80 graden tot 90 graden kan worden opgewarmd. Dit model heeft een soort boosterknop.

De hot fill boiler

Eigenlijk is dit exact dezelfde boiler als de close-in/up met het verschil dat deze met maar 500 watt word opgewarmd.Het is namelijk de bedoeling om de koudwaterzijde de warmwaterleiding die uit de combiketel komt aan te sluiten.Voordeel is snel en altijd warmwater,maar er is ook 1 nadeel.
Omdat de boiler gevoed word met warmwater uit de ketel heb je bij gelijktijdig gebruik van bijvoorbeeld douche en keuken het probleem dat er bij 1 punt het warmwater minder word of zelfs wegvalt.

De elektrische boiler 50/80/120 liter

Deze boilers zijn er in duo,mono en mono plus en hebben 1 of 2 lange electrische elementen die van onderaf in de boiler zijn geschoven.Vaak worden deze in flats opgehangen en werken deze via een kastje in de meterkast waarop nachtstroom staat,waardoor deze de boiler s,nachts opwarmd. Op dit kastje zit vaak een knopje om de boiler ook overdag nog bij te kunnen laten laden,maar persoonlijk zou ik het volgende doen. Deze boiler aansluiten op een normale groep rechtstreeks op de boilerthermostaat,dus de nachtstand op de boiler laten vervallen.Op deze manier laad de boiler zelf automatisch bij wanneer nodig en zit je nooit onder warmwater.Het is wel opletten dat je een volledig vrije groep hievoor gebruikt en er niets meer bijzet.

Zonneboilers

Wanneer je op vakantie gaat naar bijvoorbeeld Kreta zie je daar vaak in dorpjes en steden de boilers gewoon op het dak staan.Dit is wel de simpelste manier van een zonneboiler,men gebruikt daar gewoon rechtstreeks de zon om de boiler op te warmen. Helaas hebben wij hier niet vaak de zon zo rechtstreeks dat wij hetzelfde kunnen doen.Ook mogen wij hier de boiler nooit onder de 60 graden continue hebben in verband met legionella. In de meeste gevallen hebben wij dus een zonneboiler in de situatie hangen zoals de indirect gestookte boiler en word deze dan ook nog met leidingen naar een zonnepaneel toe aangesloten. Dit heet dan naverwarming zonneboiler en hiervoor word dan een externe sensor bij het zonnepaneel bevestigt die in combinatie met de tapsensor in de ketel op een boilerregeling wordt aangesloten.In de leiding naar het paneel toe zit nog een externe circulatiepomp die ook op de boilerregeling zit en meestal alleen gaat draaien als de externe sensor genoeg warmte meet. Persoonlijk geloof ik niet in het rendement ten opzichte van de aanschafkosten alhoewel de panelen nu ook werken op basis van normaal daglicht.Dit komt het rendement wel veel meer ten goede dan de eerste panelen waarvoor en er echt volle zon moest zijn,maar optimaal werken en je rendement er volledig uithalen zal nog wel een paar jaar duren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here