Kamers geluidsdicht maken

0
1667
blog placeholder

Ook als je geen opnamestudio gaat bouwen, kan het soms nodig zijn om een huis of een kantoor geluidsdicht te maken. Op deze manier kan je ervoor zorgen dat er geen geluid meer in of uit de kamer kan. Er zijn meerdere methoden om een ruimte geluidsdicht te maken, maar het is verstandig om op basis van de ruimte en de hoeveelheid beschikbaar geld een methode te kiezen.

Om te begrijpen hoe je een kamer geluidsdicht kan maken, is het eerst nuttig om wat meer te weten over geluid op zich. Geluid bestaat uit golven die via een bepaald medium worden verplaatst. Sommige mediums of materialen zijn beter bestand tegen geluid dan andere. Lucht bijvoorbeeld, geeft weinig weerstand en is daarom een belangrijke vervoerder van geluid in een kamer. Om een ruimte geluidsdicht te maken is echter meer nodig dan het blokkeren van een golf lucht.

Een ander transporteermiddel dat geluid verplaatst zijn trillingen. Een trilling ontstaat wanneer een geluidsgolf van het ene naar het andere object wordt gestuurd. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer een geluidsgolf tegen een muur botst en daarvan af wordt gestoten naar een andere muur. Op deze manier wordt er energie gecreëerd tussen de twee muren. Die specifieke trilling kan vervolgens veel lawaai tot stand brengen.

De beste manier om een geluidsdichte kamer te maken is door in de kamer geluidsdempende materialen aan te brengen. Voor mensen die bij een gehuurde ruimte het geluid binnen of buiten willen houden, is het verstandig om het dempende materiaal niet in de muren zelf aan te brengen. In dat geval kan het materiaal ook aan de buitenkant van de muur worden bevestigd. Als geld en/of tijd belangrijk zijn, is een minder drastische en goedkope manier een oplossing. Het geluid kan al meer gedempt worden wanneer er een tapijt op de vloer ligt of wanneer er gordijnen hangen. Ondanks dat deze oplossing niet al het ongewenste geluid tegenhoudt, is het wel een makkelijke manier om geluid tegen te gaan. Een andere manier om geluid buiten of binnen te houden is door de ruimte in te richten met meubilair met en stroef oppervlak. Stroeve oppervlakken absorberen geluid, in tegenstelling tot gladde oppervlakken die het geluid afkaatsen. Door materiaal met een stroef oppervlak aan het plafond te bevestigen, kan je bijvoorbeeld ervoor zorgen dat de bovenburen geen last hebben van je feestje!

Om een geluidsdichte kamer te creëren, kan je ook je muren een bepaalde behandeling geven. Meestal zijn dat delen van heftige materialen die op zich al de mogelijkheid hebben om geluidsgolven te blokkeren. Het materiaal dat je kan gebruiken zijn tapijten of dekens, panels en zelfs eierdozen blokkeren geluid.

Deuren en ramen kunnen ook zorgen voor geluid. Een golf lucht die langskomt kan door het raam of de deur naar binnen komen en ongewenst geluid met zich meebrengen. Kamers die geluid doorlaten door tocht kunnen bestreden worden door tochtstrippen op open plekken te plakken. Door frames van vinyl te kopen of ramen met dubbelglas kan je ervoor zorgen dat het lawaai door het raam naar binnenkomt. Wanneer er niet veel geld uitgegeven kan worden zijn gordijnen ook altijd nog een optie.

Als huiseigenaar kan het voorkomen dat je bang bent dat een geluidsprobleem wordt veroorzaakt door gaten in de isolatie of door een gat in het zolderdak. Hiervoor kan je iemand laten komen die uitzoekt waar de oorzaak zit.

Er zijn meerdere mogelijkheden om een ruimte geluidsdicht te maken, waaronder ook speciale materialen die het geluid dempen. Geld, tijd en noodzaak zijn allemaal factoren die je mee moet nemen in de beslissing hoe je het geluidsprobleem gaat aanpakken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here