De blauwalg komt vooral in de zomermaanden voor in stilstaand, zoet water. Dit zijn bijv. recreatieplassen, vijvers en kanalen. De algen groeien vooral bij warm droog weer en voldoende licht. Wanneer de algen afsterven, verspreiden ze giftige stoffen die ziekteverschijnselen kunnen veroorzaken bij mensen en dieren die met dit besmette water in contact zijn geweest.
De blauwalg of blauwwier
De blauwalg is een heel klein aan de oppervlakte drijvend plantje en is alleen te zien onder de microscoop. De algen zien eruit als wier en ze zijn blauwgroen of roodbruin van kleur.
De algen produceren zuurstof, nemen voedingsstoffen op en dienen als voedselbron voor plankton en andere dieren.
De algen zorgen vooral voor overlast onder ideale groeiomstandigheden. In de zomermaanden als het langere tijd droog en warm weer is en er voldoende licht is vermeerderen ze zich heel snel. De blauwalg kan zich vooral in stilstaand water goed vermeerderen. Hij komt dan ook vooral voor in recreatieplassen, vijvers, grotere plassen water en in kanalen. Er zijn ook nog andere factoren die een rol spelen bij het ontstaan van blauwalg zoals de diepte van het water, de groei van planten en de verbinding met ander water. Daardoor kan het voorkomen dat het ene water besmet is en nabij gelegen water niet.
Door het warme weer verdampt er veel water. Omdat het niet wordt aangevuld met vers water kunnen bacteriën zich gaan ophopen.
De bacteriën vormen zo een op olie lijkende en aan de oppervlakte drijvende laag. De blauwwieren sterven af als de laag dikker wordt en ze minder ruimte hebben. De zuurstof verdwijnt uit het water en heeft tot gevolg dat goede algen verdwijnen en vissen dood gaan. Het is nu een stinkende, groenachtige brij geworden.
Blauwalg en de gezondheid
De giftige stoffen die de blauwalg afscheidt bij het afsterven, kunnen schadelijk zijn voor mensen en dieren. Besmetting vindt plaats via de mond of door contact met de huid. Omdat kinderen vaak veel water binnen krijgen tijdens het spelen is de kans groter dat ze worden besmet. Binnen 12 uur nadat de besmetting heeft plaats gevonden kunnen de volgende verschijnselen optreden: hoofdpijn, huiduitslag op de armen en benen, maagkrampen, misselijkheid, braken, diarree, koorts, een pijnlijke of rode keel, oorpijn, oogirritaties, lopende neus of gezwollen lippen. De verschijnselen houden een dag of vijf aan en verdwijnen vanzelf weer. Dieren die in besmet water zijn geweest kunnen hier ook klachten door krijgen.
Ook andere bacteriën kunnen klachten veroorzaken neem daarom contact op met de huisarts.
Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat controleert in het zomerseizoen wekelijks het water op de aanwezigheid en groei van algen. Naar aanleiding van de resultaten kan worden besloten om het zwemmen af te raden of te verbieden. De informatie wordt bekend gemaakt door het Infocentrum Binnenwateren en is te vinden op NOS Teletekst of internet www. Infocentrum-binnenwateren.nl. Het kan ook per e-mail of telefonisch worden opgevraagd