Gemeenschappelijk Wonen

0
1139
blog placeholder

Er zijn verschillende vormen van gemeenschappelijk wonen. Zo heb je zelfstandig wonen met gemeenschappelijke voorzieningen, centraal wonen, en wonen in een woongroep.

Centraal wonen
Centraal wonen is een vorm van wonen waarbij je je eigen woning hebt en daarnaast zijn er in het pand waar je woont gemeenschappelijke ruimtes, zoals een gemeenschappelijke woonkamer/keuken, een gemeenschappelijke gymzaal, gemeenschappelijke tuin of een creatieve ruime. Mensen hebben hierdoor de mogelijkheid om het wonen in hun eigen woning te combineren met het gemeenschappelijk doen van activiteiten, waardoor wonen een andere dementie krijgt in de steeds meer individualiserende samenleving.

Zelfstandig wonen met gemeenschappelijke voorzieningen
Bij zelfstandig wonen met gemeenschappelijke voorzieningen is het zo dat ieder zijn eigen woning heeft. Daarnaast zijn er gemeenschappelijke voorzieningen, zoals een gemeenschappelijke tuin, een ruimte voor ontmoeting, zoals b.v. een kroegje of een zaaltje. Het zelfstandig wonen heeft in deze vorm van wonen de nadruk, daarnaast is er ook ruimte om mensen te ontmoeten.

Wonen in een woongroep
Wonen in een woongroep houdt in dat je met meerdere mensen in een huis woont. Ieder heeft zijn eigen kamer en er zijn gemeenschappelijke douches, wc’s en een woonkamer en keuken voor gemeenschappelijk gebruik. In deze vorm van wonen staat de gemeenschappelijke component over het algemeen voorop. Je woont in hetzelfde huis en je komt elkaar tegen, maakt afspraken over schoonmaaktaken, gezamenlijk eten, gezamenlijke activiteiten enz. De vorm van wonen geeft de mogelijkheid tot ontmoeting en de gezelligheid van samen met anderen wonen.

Uitdagingen in gemeenschappelijk wonen
Ikzelf woon gemeenschappelijk, dat geeft mij de mogelijkheid om samen met anderen te wonen. Samenwonen is voor mij nog geen optie en in een studentenhuis voel ik me niet meer thuis. Gemeenschappelijk wonen maakt dat ik kan genieten van het samen zijn met andere mensen en daarnaast ook mijn eigen plekje heb.

En ja, er is ook wel eens onenigheid in een woongroep, net als in een gezin. Je komt elkaar tegen in de stukken waarin je anders bent en dat kan wrijving opleveren. Ikzelf heb de ervaring dat dit een bijdrage kan leveren aan het contact indien dit uitgepraat wordt. Ik zie het ook als leren van elkaar en van een ander.

Jaarlijks is er een open gemeenschappelijk wonen dag, waarin je een kijkje in de keuken van het gemeenschappelijk wonen kunt nemen. Deze vindt in 2010 plaats op 15 mei.

Ben je geïnteresseerd, of gewoon nieuwsgierig, kom dan eens kijken!

NB: Dit artikel is geschreven door Femke met de NL Doet dagen tijdens een activiteit van Multi-Pass om geld in te zamelen voor het gehandicaptenproject in Senegal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here