Behang in alle soorten en maten

0
954
blog placeholder

Behangen: aanbrengen van accenten

 

Hoezo, behang weer in de mode? Behang is nooit uit geweest! Winkeliers hebben hun assortiment aangepast. Dat is wat anders. Maar behang heeft de trends altijd bijgehouden.

 

Behang heeft in de loop der jaren zijn ‘image’ bijgesteld. Behangen in oude tijden stond vooral voor ‘bewerkelijk’: de hele kamer uitruimen, oud behang van muren stomen, laatste stukje eraf peuteren met een plamuurmes en dan de (grote) gaten in het stucwerk dichten. Vervolgens begon het echte werk: dikke lagen lijm smeren, scheef afgeknipte stukken rechttrekken, goed op het patroon letten en dan hopen dat de rol niet halverwege afscheurt. Want dan kon je opnieuw beginnen. En dat door het hele huis, muur voor muur, kamer voor kamer.

 

Behangen vandaag de dag is nog steeds een kwestie van nauwkeurig wer­ken, maar zelden hoeft de kamer helemaal overhoop gegooid te worden. Al was het maar omdat de muurdecoratie steeds vaker gebruikt wordt om accenten in de kamer aan te brengen of rust in het interieur te brengen in plaats van grote oppervlakten te bedekken. Het blijft nu bij een paneel hier, een reep achter een tafel daar. Omdat behang steeds vaker voor een paar vierkante meter gebruikt wordt, is het design er ook op aangepast: meer grote patronen en minder herhalingen.

 

Bovendien is het materiaal verbeterd. Met vliesbehang smeer je alleen de muur in met lijm en je plakt het behang erop vast. Bij het verwijderen zijn er geen stoomapparaten en plamuurmessen meer nodig. Eraf trekken, oprollen en weg ermee. Makkelijker kan bijna niet.

 

Trends in behang

Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een motief in te verkrijgen. Van klassiek crème tot schreeuwerige ‘urban’ blauw/groen en retro oranje/geel van de jaren ze­ventig. Van bijna zeven euro per rol tot het meest exclusieve designmateriaal van tegen de 190 euro per meter. Maar goed, dan heb je ook wat.

­

Een paar merken voeren de boventoon als het gaat om unieke, exclusieve motieven. Voca, Arte, Hookedonwalls en Eijffinger. Ontwerpers voor deze bureau’s komen elke paar jaar met de meest waanzinnige dingen. Niet al­les is geschikt voor woningen. Denk ook maar eens aan horecagelegenheden of showrooms. Je wilt als ondernemer toch niet iets op de muur hebben dat vijf huizen verderop ook in de woonkamer hangt

 

Bijzondere ontwerpen

 

·               Natuurbehang (geweven gras of riet) van Luigi Colani, ontwerper van Eijffinger

·               Leerbehang van Lingcrusta (Arte): keihard, onbuigzaam met reliëf erin om panelen en randen af te werken. Als je niet  beter wist, zou je zeggen dat het stucwerk was. Ideaal voor klassieke interieurs en horeca: er is veel keus in, je kunt het niet lospeu­teren of bekrassen en het is makkelijk overschilderbaar.

·               Wood Veneer van Arte: behang van hout dat bestaat uit flinterdun hout dat op papier bevestigd is. Het is kostbaar, want het wordt met de hand gemaakt en heeft kleine oneffenheden, maar dat doet niets af aan de charme en het gevoel dat je naar een houten wand kijkt in plaats van een stenen muur met behang.

 

Behang, nadruk steeds meer op decoratie
Oké, van oudsher spreken we over behang, maar in wezen heb je het over de decoratie van de kamer. Mensen nemen bij het uitzoeken vaak afbeeldingen mee uit bladen en magazines en bij twijfel neemt men de klappers met motieven mee naar huis. Steeds vaker wil men strak modern en sierlijk klassiek combineren: barok bij design. Dat moet natuurlijk wel passen en vaak moet je dat eerst zien om te geloven dat het prachtig kan uitpakken. De industrie speelt daar handig op in met patronen en designs. Behang is en blijft van alle tijden.

Wanneer moet je NIET behangen

·               Bij vochtige muren: dan gaat het behang loszitten, slaat grijs uit of kan het vocht er niet meer uit en begint de muur stiekem te rotten.

·               Bij grove muren: sierpleister moet je er eerst af slopen. Het ziet er niet uit en blijft niet plakken.

·               In houten chalets: de ondergrond is niet geschikt. 

 

Soorten en maten in behang

·               Papier: wordt veel gebruikt omdat het goedkoper is. De dikkere soorten zijn gemakkelijk te verwerken.

·               Duplex: is wat steviger dan gewoon papieren behang en daardoor wat gemakkelijker te verwerken.

·               Vinyl: met kunststof toplaag, meestal voorzien van een structuur. Het is waterbestendig en kan op alle plaatsen worden gebruikt, dus ook in ‘natte’ ruimtes. Het is gemakkelijk te verwerken.

·               Glasvezel: degelijk en praktisch onverwoestbaar. Het is geschikt voor slechtere muren. Dit behang is goed overschilderbaar.

·               Vlies grondbehang: Bestaat uit een vlieslaag of een combinatie van vlies met vinyl. Het is vormvast en neemt geen vocht op. Vliesbehang kan onvolmaaktheden in de muur goed verbergen en overspant barsten en scheurtjes. Het is volledig afwasbaar en moeilijk ontvlambaar. Bij vliesbehang smeer je de lijm rechtstreeks op de muur.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here