Hoe omgaan met verlies?

0
917
blog placeholder

Hoe omgaan met verlies?

Ben jij ook zo een ongelooflijk competitiebeest en daar bovenop nog een slecht verliezer ook? Lees dan vast en zeker eens onderstaand artikel en wordt niet enkel groot in je overwinningen maar ook in je nederlagen.

Verliezen in team.

Dit is vaak het moeilijkste om mee om te gaan, want jijzelf kan een dijk van een wedstrijd gespeeld hebben,terwijl je teamgenoten er niks van bakten. Eén schakel kan voldoende zijn om het hele team te laten verliezen. Het is dus echt wel belangrijk elkaar vertrouwen te geven en te kunnen accepteren dat iedereen wel eens een mindere match speelt. Niemand is perfect, ook jij niet! Wanneer je dit als groep kunt, zit de mentale kant al goed en kunnen jullie je samen toeleggen op het fysieke aspect. Het is dan ook belangrijk om na een verloren partij met de hele groep een korte analyse te maken. Een soort van samenvatting, waarin jullie zowel positieve als negatieve aspecten naar voorbrengen. Dit hoeft zeker en vast geen uren in beslag te nemen, vaak is een kwartiertje voldoende om alles duidelijk te maken. Toch kan zo’n kwartiertje een wereld van verschil maken, de tips die je daar krijgt neem je mee naar de volgende match en wanneer iedereen dit serieus neemt kunnen ze misschien wel een volgende nederlaag vermijden. Je kan alleen maar leren uit de ervaringen die hebt meegemaakt.

Verliezen solo.

Wanneer je alleen verliest ben jij de enige die daar voor verantwoordelijk is, wat niet altijd makkelijk te accepteren is. Het is dan ook enorm belangrijk niet constant aan je minder goede beslissingen en persoonlijke fouten te denken. Je wordt namelijk niet beter door je eigen fouten extra in de verf te zetten. Laat alles even bezinken zodat je zeker geen domme dingen doet vlak na je wedstrijd. Als je achteraf terugblikt op de verloren partij is het belangrijk om toch de lichtpuntjes te zien in de soms zeer sombere match. Wanneer je deze zelf moeilijk kan vinden, ga dan ten rade bij mensen uit je omgeving: trainers,supporters,vertrouwelingen… etc. Zodat je de wedstrijd toch met een positief gevoel kunt afsluiten en er iets uit opgestoken hebt.

Besluit.

Bovendien mag je ook niet vergeten dat er ook zoiets bestaat als fair-play. Het is belangrijk dat je steeds er een eerlijke en aangename wedstrijd van te maken, ook al is dit soms niet altijd even vanzelfsprekend. Behandel je tegenspeler(s) met respect voor wie ze zijn en wat te doen. We kunnen nu ook wel concluderen dat je nooit alles kunt winnen, niemand is namelijk onoverwinnelijk. Zolang er wedstrijden zijn zullen er steeds winnaars en verliezers blijven bestaan. Dé sleutel tot succes is nog steeds niet uitgevonden,maar je kan enkel proberen te groeien door de ervaringen die je meemaakt en af en toe ook eens te relativeren. Het is tenslotte ‘maar’ een wedstrijd.

 

Sportieve groeten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here