Ayurveda, kruiden en de westerse wereld

0
955
blog placeholder

Dat Ayurveda een massagevorm is, daar komen de meesten nog wel op, wat er echter allemaal achter zit is al iets minder duidelijk.

Ayurveda staat voor kennis van leven en wel in de ruimst mogelijke zin. De kracht van Ayurveda bestaat daarin dat alle componenten van het leven zich verenigen in een totaalbeeld met inbegrip van het klimaat, onze voeding, onze leefstijl maar tevens innerlijke, emotionele-psychische factoren, waarbij de Ayurveda-geneeswijze zich richt op de individuele constitutie van een persoon.

Daarbij richt zij zich vooral op natuur- en alternatieve genees- en leefwijzen.

Bij onze geboorte krijgen we een constitutie mee die in de loop van ons opgroeien onder omgevingsinvloeden uit balans kan raken. Zodra dat gebeurd zitten we niet meer zo lekker in ons vel. Er treden blokkades op die op den duur tot lichamelijke en/of geestelijke ziekten kunnen leiden en we gaan lijden.

Steeds meer westerlingen zijn zoekende naar een stukje geluksgevoel en tevredenheid. Zoeken zij heil in geloof en spiritualiteit. Yoga en meditatie zijn al jaren geïntegreerd in onze westerse samenleving en worden al minder zweverig gevonden. Dat er meer is tussen hemel en aarde, daar zijn de meesten al wel van overtuigd. Hoe wij in dit geheel passen is minder duidelijk, te meer omdat we steeds verder van onze oorsprong afdwalen. De zoektocht terug naar deze oorsprong is voor de westerling nog betrekkelijk moeilijk. De grootste blokkade daarvan is het gebrek aan openstaan voor nieuwe, of in dit geval al eeuwenoude oosterse, visies.

Er bestaat een gebrek aan vertrouwen in het onbekende en te weinig nieuwsgierigheid om een verdieping te ondergaan.

Ik merk dat vooral als cliënten een Ayurveda oliemassage ondergaan. Zodra deze stap gemaakt is waarbij ik gebruik maak van op de persoon afgestemde olie en daar iets over vertel, wordt nieuwsgierigheid opgewekt. Te meer ook omdat mensen met klachten komen die zij bij hun huisarts niet of onvoldoende opgelost krijgen. Het mee krijgen van tips en handvatten wordt dan met graagte meegenomen. Ik merk zelf ook dat ik steeds dieper in de materie mijn weg zoek om mezelf te helpen bij het oplossen, verzachten of houdbaar houden van klachten en stukje bij beetje meer bezig ben met de seizoenen en dat wat de seizoenen me leren en leveren. Ik ben dan ook zeer blij het boek Ayurveda en kruiden te hebben gevonden. In dit boek van dr. Vasant Lad en dr. David Frawley (vertaling Hajo Geurink) dat zich richt op kruiden die in de westerse wereld te vinden zijn, worden ruim 250 kruiden behandeld voor Ayurvedisch genezen. Daarnaast wordt verteld over de achtergrond van de Ayurvedische geneeskunde, de energetica van geneeskrachtige planten en kruidentherapieën en de bereiding ervan. Een rijk naslagwerk dat het zeker waard is in de boekenkast te hebben, waarbij ook een tweede genezingsniveau beschreven wordt: het geestelijke aspect in de vorm van mantra´s. Het boek geeft handvatten op de zoektocht naar een gelukkiger leven in en met jezelf en is alles behalve zweverig.

Ayurveda omvat eveneens de wetenschap dat het lichaam waarin we vertoeven heel goed in staat is om zichzelf grotendeels te helen zodra wij maar weten wat we er zelf aan kunnen bijdragen.

Een begin maken met lezen wat Ayurveda inhoudt nodigt uit tot verdieping en verder onderzoeken. Het volgen van de massageopleiding heeft mij veel meer verrijkt en de nieuwsgierigheid onbeperkt gemaakt.

Degene die ook op zoek is naar alternatieven raad ik dit boek zeker aan.

 

Indy

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here