Iedereen kan mediteren

0
876
blog placeholder

Basis

Voor alles geldt dat een basis essentieel is en zo ook voor mediteren en al helemaal als je er mee begint. Dat basiselement is eigenlijk dat je het een serieuze kans geeft en niet na enkele minuten denkt wat je in hemelsnaam allemaal aan het doen bent of dat je het toch niet kunt.

Niet iedereen kent rust en soms is mediteren een kwestie van “het kip en ei”-verhaal. Natuurlijk is het prettiger als je rust kent en dan gaat mediteren, maar soms is mediteren ook iets wat je dwingt tot rust. Creëer in ieder geval de juiste omgeving en geef het tijd. Iedere dag minimaal enkele minuten, maar meerdere keren per dag kan natuurlijk ook.

De omgeving is belangrijk, zeker als beginneling en zorg voor de volgende zaken:

Een rustige afgesloten ruimte (geen last van kinderen of huisdieren die je op komen zoeken, telefoons die overgaan of iemand die voor de deur staat)
De ruimte moet goed ventileren (mag met mooi weer ook buiten, zolang je maar in alle rust aan de slag kunt gaan)
Demp het licht en zet bijvoorbeeld een lichtpunt (mag ook een kaars zijn) voor je in de ruimte.
Omgeef jezelf met wat je prettig vindt, waar je je goed bij voelt. Dit kan een rustig muziekje op de achtergrond zijn (geen harde muziek in hoog ritme), maar kan ook een bepaalde geur zijn die je via een kaars of olie verspreid in de ruimte.
Trek lekker zittende kleding aan en zorg voor een plekje waar je lekker kunt zitten. Met een rechte rug in kleermakerszit (lotushouding kan niet iedereen) of leg anders de benen rechtuit.

Aan de slag…

Op het moment dat de hele omgeving rust uitstraalt werkt dit op je uit. Soms duurt het even, maar werkt uiteindelijk altijd positief. Ga nu lekker zitten en ontspan je lichaam. Begin geconcentreerd met een goede diepe ademhaling, waarbij de uitademing net iets langer duurt dan de inademing. Adem via de neus in en uit en voel het zuurstofrijke bloed door je lichaam stromen, waarbij je of je hartslag echt voelt of je bedenkt die rustige tred van je hartslag. Langzaam zak je weg in dat lekkere rustige gevoel.

Maak vervolgens je hoofd leeg en laat als eerste de hoge gedachten, dat zijn de dagelijkse dingen, verdwijnen. Als je dit niet voor elkaar krijgt, visualiseer dan de wolken in de lucht en zet al die losse flarden aan gedachten op de wolken. Laat deze wolken voorbij drijven. Kijk hoe de wolken uit je gezichtsveld verdwijnen en je hoofd langzaam leger wordt.

Een volgend moment kan een specifiek mediatiemoment zijn, maar vaal begint meditatie met de rust op te zoeken en dan neem je geen specifiek meditatiemoment bij de kop. Innerlijk rustig worden is voor veel mensen al een hele klus. Concentreer je gedurende de eerste sessies op het voor elkaar krijgen het hoofd ook daadwerkelijk leeg te maken én te houden. Een dergelijke sessie kan je al energie geven en dan heb je nog niets specifieks gedaan. Het ultieme “niets” denken is vaak niet haalbaar, maar er dichtbij komen brengt je al veel. Maak een begin als je denkt er aan toe te zijn, niet vanuit het gegeven dat het een hype is, dat het interessant lijkt etc. … maar omdat je het echt wilt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here