Vroeger werden woningen verlicht met behulp van lantaarns, kaarsen of een openhaard. Gelukkig hebben wij het vandaag de dag een stuk beter voor elkaar. Iedere woning in ons land is namelijk voorzien van een behoorlijk aantal lampen. Dit is natuurlijk ontzettend handig. Overdag gebruiken we de lampen vaak niet, maar in de avond natuurlijk wel. Zodra het buiten donker wordt, zetten we met behulp van de schakelaar of dimmer het licht aan. Hierdoor kunnen we in huis toch zien wat we doen. Dit is echter alleen het geval wanneer jij ook goede lampen in huis hebt. Het is dus ontzettend belangrijk om voor goede verlichting te zorgen. Toch weten veel mensen niet hoe zij dit moeten doen. Uiteraard wil jij wel goede lampen in jouw woning hebben. Wat dat betreft ben jij hier aan het juiste adres. Wij vertellen jou in onderstaande tekst hoe jij zorgt voor goede lampen in huis!
Maak een plan voor goede lampen
Laat jij een nieuwe woning bouwen? Dan moet je al in een vroeg stadium aangeven waar jij de verschillende lichtpunten wilt hebben. Doe dit niet op de gok, maar stel hiervoor een plan op. Zo’n plan kennen we ook wel als een lichtplan. Indien jij nog nooit zo’n plan hebt gemaakt, weet je ongetwijfeld niet hoe dit moet. Begin altijd met het maken van een plattegrond met daarop de verschillende ruimtes in jouw woning. Maak alvast een indeling van hoe jij wilt dat het er straks uit komt te zien, dus ook alvast met het meubilair. Hierdoor kun jij betrekkelijk makkelijk bepalen welke verlichting waar moet komen. Geef alle lichtpunten aan op het lichtplan. Op deze manier voorkom je dat je straks te weinig of juist te veel verlichting hebt op bepaalde plekken. Draag dus zorg voor een goed lichtplan, want dit kan jou heel goed helpen bij het kiezen van goede lampen in huis.
Weet het verschil in de soorten verlichting
Bij het opstellen van een lichtplan is het natuurlijk wel handig om te weten dat er verschillende soorten verlichting zijn. We maken in de regel onderscheid tussen basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting. Tot de basisverlichting rekenen we lampen die ervoor zorgen dat de basis van een ruimte verlicht wordt. Hierbij kun je denken aan plafondlampen. Zodra je deze lampen inschakelt, kun je zien wat je doet. Functionele verlichting is wat dat betreft weer van een andere orde. Deze verlichtingssoort gebruik je namelijk om specifieke dingen uit te voeren. Tot de functionele verlichting rekenen we bijvoorbeeld de spotjes boven het aanrechtblad. De verlichtingsintensiteit van deze spotjes kun je vaak zelf regelen. Hierdoor kun je altijd goed zien wat je aan het doen bent, bijvoorbeeld tijdens het bereiden van het eten. Als laatste hebben we nog de sfeerverlichting. Deze verlichtingssoort heeft primair geen functie, maar zorgt vooral voor een gezellig sfeertje in huis. Dit zijn bijvoorbeeld lampen in de vensterbank, hoek van een woonkamer of op een bijzettafeltje.
Welke lamp moet jij gebruiken?
Naast de soorten verlichting kennen we ook nog verschil in lampen. Vroeger werden er voornamelijk gloei- en hallogeenlampen in de fittingen gedraaid. Vandaag de dag zien we echter steeds meer ledlampen. Ledverlichting is aanzienlijk zuiniger dan gloei- en hallogeenlampen. Hiermee zijn deze lampen dan ook beter voor het milieu. Er zijn echter nog genoeg mensen die vinden dat ledverlichting meer na- dan voordelen heeft. Zo ligt de verlichtingsintensiteit van ledverlichting hoger dan die van gloei- en hallogeenlampen. Dit klopt inderdaad, maar met behulp van een dimmer is dit probleem betrekkelijk eenvoudig op te lossen. Daarbij komt dat de aanschafwaarde van ledverlichting aanzienlijk hoger ligt dan die van gloei- en hallogeenlampen. Op de lange termijn ben je echter aanzienlijk goedkoper uit. Waarom? Omdat ledlampen energiezuiniger zijn. Deze lampen verbruiken minder energie en dat voel jij na verloop van tijd in jouw eigen portemonnee. Leverlichting heeft dus zeker wel de nodige voordelen.
Kies een armatuur die bij jou past
Naast het verschil in verlichtingssoorten en lampen zijn er ook nog verschillende armaturen op de markt. Dit maakt het misschien wel het lastigste van allemaal om een goede lamp voor in jouw woning te kiezen. Loop maar eens een woonwinkel binnen en je ziet direct een ontzettend groot aantal armaturen. De kans is groot dat jij hierdoor niet meer weet welke lamp je nu eigenlijk moet kiezen. De keuze wordt echter al een heel stuk makkelijker wanneer jij gaat zoeken in de stijl van jouw woning. Heb je bijvoorbeeld gekozen voor de landelijke stijl? Dan is het aan te raden ook een lamp binnen deze stijl uit te zoeken. Op deze manier maak jij jouw interieur namelijk echt helemaal af. Bovendien filter je zo automatisch al in het grote aanbod lampen. Het kiezen van de juiste lamp is hierdoor weliswaar nog geen fluitje van een cent, maar het wordt er wel aanzienlijk makkelijker door.