Verwarming en warmwater in huis

0
1321
blog placeholder

De basis

Allereerst begint een goede verwarmingsinstallatie bij de keuze van een goede cv(combi)ketel.
Het maakt tegenwoordig vrij weinig meer uit welk merk je neemt,alle ketels zijn wel vrij goed en het merk is meer een persoonlijke keus geworden.
Voor de berekening van de capaciteit van de ketel voor verwarming bestaan hele complexe capaciteitberekeningen.
Maar voor de niet zo technische onder ons volstaat het volgende altijd:
Neem 2 maal het aantal radiatoren in huis en je hebt de benodigde capaciteit,en met die berekening zal je al snel inzien dat eigenlijk bijna iedere ketel al voldoet. De 2 staat dan voor een gemiddelde van 2kw per radiator maal bv 7 radiatoren dan kom je uit op 14kw.
Er vanuit gaande dat een klasse 3 ketel(wat tegenwoordig het minimaalste is)die 18 kw heeft zit je daar eigenlijk al mee goed. Alles wat je zwaarder neemt is meestal meer voor het warmwater.
Als je nu ook nog vloerverwarming in huis hebt (bv de woonkamer)ga er dan vanuit als het als hoofdverwarming is gelegd dat daar ongeveer 5200 wat voor nodig is.

Verschillende soorten radiatoren

Zelf zit ik nu ongeveer 20 jaar in het installatievak en wij hebben al tig verschillende merken radiatoren geplaatst en geprobeerd.
Vaak is het handig om gewoon een wat duurder merk te nemen en dan zie je al gauw dat het aantal watts van zo,n radiator al minder belangrijk meetelt. Als je dan het beste van beste wilt hebben is quinn(vroeger veha)de enige juiste keuze.
Waarom ik dat zeg is niet om nu specifiek dit merk te sponseren maar omdat deze radiatoren een veel grotere waterinhoud hebben als andere merken. Ook hebben deze radiatoren een ongelooflijk snelle warmteafgifte(tot 2 a 3 keer zo snel)als welk ander merk dan ook en dat heeft weer te maken met het aantal(convectorlamellen)tussen de platen in.
Voordeel is dat je kleinere en ik zeg veel kleinere radiatoren dan van andere merken kunt ophangen en toch meer rendement eruit haalt.
De meeste radiatoren koelen heel snel af nadat de ketel is uigeslagen,maar deze radiatoren blijven door de grote hoeveelheid water in de radiator veel langer warm.
Op plekken waar ik dubbele platen tegenkwam en deze verving voor quinn en dan enkel plaats met 1 convector erachter bleek de ruime toch veel sneller warmer te worden.
Waar ik van een ander merk 3kw nodig had en dan quinn-radiatoren van 1,5 kw ophing werd de ruimte toch sneller warm en na 20 jaar sta ik er soms zelf nog verbaasd van.
Dus daarom zeg ik,kies je voor goed en kwaliteit kies quinn,ze kosten dan wel wat meer maar je haalt het er qua energiekosten dik uit.

Warm water

Tegenwoordig worden we overspoeld met verschillende combiketels en de een geeft nog meer warmwater dan de ander. Mensen die dan dus zelf op zoek gaan op internet en dan mooie specificaties zien qua warmwater realiseren zich meestal 1 ding niet.
De specificaties qua warmwater zijn maximalen en bij een bepaalde watervoorduk.
Ik durf zelfs wel te zeggen dat 8 op de 10 combiketels in nederland het opgegeefde waterhoeveelheid niet eens halen.
Als je een klasse 5 ketel neemt voor het warmwater(dat betekent op 2 kranen warmwater hebben)van zo,n 4 a 5 liter per minuut van 60 graden. Dan moet je daar dan ook de koudwatervoordruk voor hebben. Als je in een moderne flat woont met een hydrofoor(opvoerpomp)die de druk opvoert tot 5 bar dan zou het inderdaad kunnen werken en zou een stortdouche ook nog een leuke straal water geven,maar zit je op een flat van 80 jaar oud en 3 hoog dan haal je uit die ketel krap warmwater van een klasse 3.
Ook in nieuwbouw waar dus de ketel vaak op zolder staat met vaak de badkamer eronder zit haal je dat meestal niet en de reden zal ik uitleggen.
Het leidingverloop is meestal zo: vanaf de watermeter gaat er 22 mm koperen pijp(of kunststof/unipipe 20mm)naar de badkamer omhoog(vaak in een koker).
Hiervan af getakt zit dan meestal nog de keuken/toilet etc die dan vaak beneden zitten dus ook al drukverlies te opzichte van wat naar boven gaat. In die koker naar boven zit dan al vaak een t-stuk voor koudwater naar de badkamer(meestal 15 of 16 mm)en wat dan naar boven loopt is dan ook nog maar 15 of 16 mm wat dan nog afgeremt word door een inlaatcombinatie in de koudwaterleiding naar de ketel. Al met al heeft deze leiding dan lang het volume en de druk niet meer om uit een klasse 5 ketel nog het benodigde warmwater te halen.
Zelf heb ik al meegemaakt dat klasse 4 bij lange na niet vol werd gehaald en in 90% van de gevallen van nieuwbouw is het dus zo gemaakt zoals ik net beschreef.
De enige manier om een klasse 5 met een goede(stort)douche te laten werken is met een rechtstreekse 20 of 22 mm leiding naar de ketel te leggen(waar verder niks opstaat) dus rechtstreeks vanaf de watermeter(die moet dan ook het liefst met 20 of 25 mm zijn gevoed van de hoofdleiding buiten en een goede druk hebben).Dan zou je in die leiding eigenlijk nog een boosterpomp moeten hebben en de warmwater vanaf de ketel zou dan tot het eerste warmwatertappunt 20 of 22 mm moeten zijn en de rest van de leidingen alles 15 of 16 mm.
Kan je niet aan deze eisen voldoen neem dan rustig klasse 3 of 4 want klasse 5 gaat dan niet werken en is zonde van je geld.

Vloerverwarming

Vloerverwarming is heel fijn als het goed is gelegd en goed is aangesloten en er goede slang en een goede unit is gebruikt.Zelf zeg ik,neem het liefst 18 mm of 20mm slang ervoor dat is dan ook het behoud van je vloerverwarmingspomp.
Veel installateurs die dan samenwerken met een tegelzetter gebruiken vaak goedkope units die dan (ook al zijn ze gegalvaniseerd)al snel inwendig roesten en dichtslippen.
Het volgende is dat er dan vaak 14 mm slang aan word gedaan en het nadeel daarvan is simpel dat die slang een dunne doorlaat heeft. Dat betekent dan dus ook dat de pomp veel meer weerstand krijgt,warmer word,en heel vaak na een jaar of 4 a 5 dus kapotgaat. Of er word te goedkope slang gebruikt die niet diffusiedicht is waardoor die dus deeltjes los gaat laten die dan weer in de gevoelige driewegklep van de ketel komt.
Ik heb al meegemaakt tot 3 keer per jaar een binnenwerk van de ketel vervangen daardoor. Beter is om de vloerverwarming te scheiden van het cv-systeem d.m.v een platenwisselaar,en daarmee bedoel ik dan niet een vloerverwarmingsunit met aan de zijkant een platenwisselaar gemonteerd,maar gewoon zelf opbouwen met aparte wisselaar/vat/overstort etc. Die kant en klaar unit/wisselaartjes hebben meestal te weinig doorstroming,gaan ook snel dichtzitten dus die werken ook niet optimaal.
Wat je tegenwoordig in de nieuwbouw veel ziet zijn de gescheiden thermostaatjes op een vloerverwarmingsunit en de daarbij behorende constante klachten van bewoners dat het niet werkt.
Wat installateurs nog steeds niet blijken te begrijpen dat je bv een echtpaar van 80 jaar oud niet met zo,n systeem kan opzadelen,dit moet gewoon simpel en goed zijn. Teveel regeltechniek wat dan ook nog gauw kapot gaat heeft nog nooit gewerkt en zal ook nooit werken,dat geld dan niet voor de installatuer die hier alleen maar geld mee wil verdienen.
Het beste werkt nog steeds de volgende manier:
Vloerverwarmingsunit met groepen en bypass(veerbelasteklep) voor de unit met ongeveer 8 a 9 m van de ketel.dan bypasss goed instellen,
De overige radiatoren met normale kranen,een gewone thermostaat in de woonkamer op een goed punt.
Als de vloerverwarming goed is aangelegd kun je gewoon op rond 40 graden een woonkamer tot zeker 25 graden opstoken,dan is het nog wel zaak dat in bv de slaapkamers de radiatoren goed zijn uitgekozen en geregeld worden door de kranen(anders krijg je het effect dat de studerende zoon(of dochter) op zolder in de kou zit steeds al beneden de thermostaat afslaat.

Keuze van de ketel

Dat blijft altijd een lastig punt,als ik bij een groothandel sta en aan 10 loodgieters naar de beste ketel vraag komen ze allemaal met een ander merk.
Mijn visie is op een aantal na zijn ze allemaal goed alleen is de een makkelijker en fijner met onderhoud en reparatie. Zelf vind ik Vaillant het beste merk maar dat is niet omdat die beter zou zijn,remeha ,nefit zijn gewoon net zo goed. Deze keuze is puur om het gebruikersgemak,waar remeha,nefit etc gewoon vaak te ingewikkeld zijn in dispay en menu voor de klant.
Het maakt een heel verschil of ik bij een man van 80 uit moet gaan leggen hoe de ketel werkt dan is dat veel simpeler en sneller bij een vaillant dan bij andere merken.
De meeste installateurs kijken naar wat ze zelf het fijnst vinden en natuurlijk is dan een remeha mooi klein en fijn om op te hangen,maar die hoeft er geen 10 jaar mee om te gaan. Nu zal u denken 10 jaar? Ze gaan toch 15 jaar mee? vergelijk het dan maar met een tv,die gingen vroeger ook dik 20 jaar mee. Als er nu een flatscreen na 5 jaar kapot gaat is het heel normaal om maar even een nieuwe te gaan kopen,en daarin zijn veel mensen dan ook heel onredelijk. Een ketel die veel meer branduren per dag heeft dan een tv kijkuren mag na 5 jaar niet kapot gaan(dat hoort toch niet te kunnen?dat horen wij dan vaak van mensen en dan wij hebben wij een slecht merk verkocht!!
Voor diegene heb ik dan nieuws:op een uitzondering na zullen maar heel weinig ketels de 15 jaar halen en zal je tegenwoordig toch meer aan 10 tot 12 moeten denken en dat zal waarschijnlijk nog wel wat omlaag gaan.