Tips: Het juiste gereedschap kopen

0
1697
gereedschap aan de muur

Gaten boren, spijkers in de muur slaan, schroeven aandraaien: Voor kleinere doe-het-zelfklussen moet in elk huishouden het juiste gereedschap voorhanden zijn. Veel doe-het-zelfwinkels maken reclame voor bijzonder goedkope gereedschapssets. Maar niet alle aanbiedingen zijn van de juiste kwaliteit. Markt geeft tips over waar je op moet letten bij het kopen.

Basisuitrusting met gereedschap

Vakmensen bevelen een basisuitrusting aan waarmee het grootste deel van het doe-het-zelf werk in huis kan worden gedaan. Deze omvatten: een hamer, schroevendraaier, zaag, tang en moersleutel.

Gereedschap als set of individueel kopen

In een set is gereedschap meestal goedkoper dan individueel. Voorverpakte koffers bevatten echter vaak gereedschap dat later niet meer wordt gebruikt. Deskundigen adviseren daarom: Koop alleen het gereedschap dat u nodig heeft en bouw uw eigen voorraad op in de loop van de tijd.

Als het toch een set moet zijn: je moet op de kwaliteit letten. Bij zeer goedkope koopjes is het risico groot dat de kwaliteit inferieur is.

Herkennen van goed gereedschap

Goed gereedschap is meestal gemakkelijk te herkennen. De experts zijn het hierover eens: het belangrijkste is hoe goed het in de hand ligt. Daarom moet het gereedschap worden uitgepakt, bekeken en uitgeprobeerd in de winkel voordat het wordt gekocht. Bij strak gesloten sets kunt u de verkoper vragen de verpakking te openen. Een indicatie voor de goede kwaliteit wordt gegeven door keurmerken.

Tips voor individueel gereedschap

  • Hamer: De kop moet met een metalen ring aan het handvat worden bevestigd. Als het alleen met kunsthars wordt verlijmd, kan de hamerkop relatief gemakkelijk loskomen. Zelfs in zweterige handen mag de hamer niet afglijden. Een handvat van hout heeft als voordeel dat scheuren direct zichtbaar zijn en de hamer kan worden vervangen. Handgrepen van kunststof kunnen onder zware belasting plotseling barsten. Hamers van metaal zijn relatief zwaar en gevoelig voor hitte.
  • Tang: De tang moet gemakkelijk met één hand vast te pakken zijn. De afstand tussen de onderdelen van de tang mag niet te groot zijn. Als de onderdelen erg wiebelig met elkaar verbonden zijn, bestaat er gevaar voor verwondingen aan de vingers – vooral bij buissleutels met een flexibel instelbare klembreedte.
  • Schroevendraaier: De punt van de schroevendraaier moet gehard en magnetisch zijn, zodat de schroeven er niet af vallen. De buigproef toont aan hoe stabiel het metaal is: als u het deksel van een verfblik met de schroevendraaier opent, moet het metalen staafje in vorm blijven. Gelaste naden op het kunststof handvat zijn een indicatie van slechte kwaliteit. Ze kunnen leiden tot blaren op de handen. Het is beter om een extra rubberen coating te gebruiken die zorgt voor een stabiele grip, zelfs met zweterige handen.
  • Accuboormachine: Let vooral op de stroomvoorziening van de draadloze schroevendraaier. Modellen met een lithium-ionbatterij zijn het beste. In tegenstelling tot de oudere nikkel-metaalhydridebatterij kunt u deze op elk moment opladen zonder dat het batterijleven afneemt. Idealiter worden twee batterijen meegeleverd, zodat u tegelijkertijd kunt opladen en werken. Ook de oplaadtijd is belangrijk: sommige modellen hebben een half uur nodig, andere tot vijf uur voordat de accu weer klaar is voor gebruik.