Zes koppen koffie is te veel

0
2083
Zes koppen koffie is te veel

Koffie is een van de populairste dranken in Nederland. Het is bijna niet te geloven, maar per persoon drinken Hollanders ongeveer 150 liter koffie. Dat is 410 milliliter per dag, dus bijna een halve liter koffie per persoon. Naast bepaalde gezondheidsvoordelen, blijkt uit onderzoek dat meer dan zes koppen koffie echt te veel is en dat de gezondheidseffecten dan verdwijnen en het zelfs slecht voor de gezondheid is. Vijf kopjes maximaal is het advies na nieuw onderzoek.

Gezond bij twee tot vier koppen koffie

Nederlanders zijn grootverbruikers van koffie. Dat stelt De Nederlandse Vereniging voor Koffie en Thee. Dagelijks gaat wordt er in ons kikkerland 6,5 miljoen liter koffie gezet en gedronken. Als je twee tot drie kopjes drinkt, voorkomt het zwarte goud bepaalde vormen van kanker. Bijvoorbeeld aan de lever, blaas, borst en dikke darm en alvleesklier. Ook verlaagt het drinken van koffie het risico op diabetes type 2, hart en vaatziekten, voorkomt het leververvetting en is het goed voor mensen met luchtwegaandoeningen. Het maakt niet uit of de koffie al dan geen cafeïne bevat.

Te veel is ook weer niet goed

Je moeder zei het vroeger waarschijnlijk al: ‘Alles waar te voor staat is niet goed.’ Dat geldt ook voor koffie. Uit onderzoek onder 347.077 mensen tussen de 37 en 73 blijkt nu dat zes kopjes per dag echt te veel is: dan krijg je te veel cafeïne binnen. Dat zorgt weer voor een hoge bloeddruk waardoor hartkwalen kunnen ontstaan. Misschien merk je ook dat je te veel koffie hebt gedronken als je geprikkeld, nerveus of misselijk wordt. Een beetje minder koffie is dus beter: vijf kopjes maximaal.

Ontwennen

Als je nou minder koffie gaat drinken, moet je rekening houden met ontwenningsverschijnselen. Omdat het opwekkende effect van een hogere hartslag en betere concentratie wegvalt, kun je je raar en rillerig gaan voelen. Dat is dus niet vreemd, aangezien koffie een potente opwekkende drank is en je je ‘shot’ niet hebt gehad. Sommige mensen klagen ook over hoofdpijn als ze de drank een dag of paar dagen laten staan. Dat hoort allemaal bij de ontwenningsverschijnselen. Overigens is het helemaal niet slecht om af en toe te minderen.

Alternatieven voor koffie

Mocht je nou even willen stoppen of minderen met koffie drinken, dan zijn er genoeg alternatieven. Thee bevat bijvoorbeeld ook de opwekkende stof theïne, maar die is veel minder krachtig en dus minder verslavend dan de cafeïne in koffie. Er zijn ook opwekkende soorten thee op de markt, maar dan vervang je eigenlijk een verslavende gewoonte met een andere. Kruidenthee is ook een goede vervanging, net als water, maar verwacht daar geen opwekkend effect van. Mocht je je koffie nou echt te erg missen, dan kun je altijd nog smokkelen met een kop chocolademelk.