Welke zonnebril past bij mij
Maar vooral, welke is goed voor mijn ogen? Keuze te over uit de mooiste modellen, maar waarop moet u letten bij het kopen van een zonnebril, hoe herkent u goede brilleglazen? Hieronder vindt u de belangrijkste vragen en antwoorden.
Hoe herken ik of een bril goede UV-bescherming biedt
Aan het CE-merkteken aan de binnenzijde van de brillepoot. Daarmee geeft de fabrikant aan dat is voldaan aan de veiligheidsvoorschriften zoals die zijn vastgelegd in Europese richtlijnen.
Opgepast: brillen zonder bescherming tegen UV-straling kunnen pijnlijke ontsteking van het bindweefsel en blijvende schade aan het hoornvlies tot gevolg hebben.
Voor een juist begrip: ultraviolette straling bestaat uit 3 types straling:
UVA-straling, is het meest aanwezig, doet de huid snel bruinen, maar houdt maar kort;
UVB-straling, doet de huid trager bruinen, maar houdt langer;
UVC-stralen, uitermate schadelijk voor huid en ogen, maar gelukkig grotendeels tegengehouden door de ozonlaag.
Hoe duurder de bril, hoe beter de bescherming
Hoeft niet per se. Ook goedkope brillen kunnen veilig zijn. Wie het precies wil weten, kan zijn bril bij de opticien met een spectrofotometer laten controleren (meestal gratis). Met zo‘n meter meet men in hoeverre de verschillende lichtkleuren worden geabsorbeerd of doorgelaten.
Hoe belangrijk is de kleur van de glazen
Hoe donker de bril is, heeft niets te maken met de bescherming tegen UV-stralen. De kleur reduceert het zichtbare licht en beschermt tegen helderheid. Hoe goed de bril beschermt tegen verblinding geeft een getal aan naast het CE-merkteken.
Er zijn vijf categorieën van 0 (tot 20 procent absorptie van het licht) tot 4 (92-97 procent lichtabsorptie). Voor onze midden-europese zon volstaat meestal de universele filtersterkte 2. Voor aan zee en op het strand is 3 zinvol, en bij het skiën op de gletsjer moet 4 worden gekozen.