Zijnsorientatie

0
908
blog placeholder

Zijnsoriëntatie, wat is dat eigenlijk? De naam geeft al aan dat het gaat om oriëntatie op “zijn”. De technieken die bij de zijnsoriëntatie gebruikt worden om je daar meer zicht op te geven, vinden deels hun oorsprong in de westerse psychologie en deels in het Tibetaans boeddhisme.

Door middel van o.a. meditatie, visualisatie, lichaamswerk krijg je beter zicht op wie je ten diepste bent en inzicht hoe je dat ook kunt leven. Dat klinkt misschien een beetje zweverig, maar ik denk dat we ons allemaal wel eens afvragen wie we zijn en wat we hier eigenlijk doen. Ik in ieder geval wel en ik merk dat de oefeningen en de ervaringen en inzichten die ik tijdens de trainingen krijg mij helpen om daar een beter beeld van te krijgen. Het is mogelijk om individueel begeleid te worden, maar ook in groepen.

Persoonlijke ervaringen
Het bijzondere van het werken in groepen is dat je ook heel goed zicht krijgt op hoe je in contact met anderen staat. Dat is soms ook confronterend. Een van de oefeningen waar veel gebruik van wordt gemaakt bij de training die ik nu doe is het benoemen van wat je op dit moment ervaart. Probeer het zelf maar eens. Van een heleboel gevoelens ben je je soms niet eens bewust. Ik merk zelf soms dat mijn hoofd flink aan het ratelen is, terwijl, als ik voel wat ik in mijn lichaam voel, er tegelijkertijd rust kan zijn. Deze oefening kun je ook met z’n tweeën doen. Ik herinner me een keer dat ik met mijn ogen dicht tegenover iemand stond en al een tijdje aan het benoemen was wat ik ervoer: onrust in mijn hoofd, gespannen knieën, rust, etc. Toen was het idee dat we onze ogen open deden. Tjeetje, wat was ik opeens bezig met diegene die tegenover me stond. Dat kwam me niet vreemd voor. In het “normale leven” ben ik ook erg bezig met wat anderen van me vinden. Dit soort inzichten helpen me om meer met een afstandje naar mezelf te kijken. Die afstand maakt ook dat ik minder hard ben naar mezelf en dat is voor iemand die het allemaal goed wil doen een fijne gewaarwording.

Het heet niet voor niets trainen. De patronen waar ik in zit, zijn zo gewoon voor me dat het goed is om regelmatig herinnerd te worden aan waar het echt om gaat. Bij de training krijgen we handvaten om onszelf te begeleiden en door die regelmatig te beoefenen merk ik dat ik steeds meer kan zijn met alle aspecten die in mezelf zijn.

NB: Dit artikel is geschreven door Anouk met de NL Doet dagen tijdens een activiteit van Multi-Pass om geld in te zamelen voor het gehandicaptenproject in Senegal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here