Onderzoekers aan de Mayo Clinic, een non-profit kliniek met vestigingen in Florida, Minnesota en Arizona, stelden vast dat gezonde jonge mensen die slechts 4 à 5 kilo toenemen in vet, speciaal in de buikstreek, het risico lopen om aandoeningen op te lopen aan het endotheel. Het endotheel is een laagje aaneengesloten cellen dat de binnenkant van de bloedvaten en het hart bedekt. Het controleert de mogelijkheid van bloedvaten om zich samen te trekken en uit te zetten en beïnvloedt zo de bloeddoorstroming.
Zogenaamde Endotheliale Disfunctie wordt al sinds lang in verband gebracht met een hoger risico op aandoeningen van de kransslagaders en van hart en bloedvaten. Enkel kilo’s bijwinnen tijdens de les, tijdens de feestdagen of op vakantie wordt als onschadelijk beschouwd, maar het kan cardiovasculaire gevolgen hebben, vooral als de vettoename in de buikstreek gesitueerd is.
Voor de studie, begin augustus 2010 gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology, onderzochten Dr. Somers en zijn team 43 vrijwilligers met een gemiddelde leeftijd van 29 jaar. Ze werden onderzocht op endotheliale disfunctie door de bloedstroom in de bloedvaten van hun armen te meten. Sommige vrijwilligers moesten in gewicht toenemen, anderen moesten gedurende acht weken hetzelfde gewicht aanhouden, waarbij hun bloedstroom getest werd. De personen die in gewicht toenamen moesten daarna dat gewicht terug verliezen en werden dan opnieuw getest.
Bij de vrijwilligers die het toegenomen gewicht vooral als vet in de buikstreek opsloegen, bleef de bloeddruk weliswaar hetzelfde, maar de onderzoekers ontdekten dat de bloedstroming door de bloedvaten gehinderd werd door endotheliale disfunctie. Zodra de vrijwilligers het gewonnen gewicht terug kwijtgeraakten, herstelde de bloeddoorstroming zich. De bloedstroom bleef onveranderd bij de vrijwilligers die hun oorspronkelijke gewicht hadden behouden en werd minder beïnvloed bij die vrijwilligers bij wie de gewichtstoename over hun hele lichaam verdeeld werd.
Volgens de onderzoekers kunnen uit de studie geen conclusies getrokken worden of een herstel van de bloedstroom ook mogelijk is na vele jaren van te veel vet in de buikstreek. Patiënten zouden moeten beseffen dat een ‘bierbuik’ schadelijker is dan gewoon ’te dik’ zijn. Een buikje ontwikkelen door een levensstijl met weinig beweging en slechte voeding of als het resultaat van het ouder worden, zou niet als normaal bestempeld mogen worden.
Dokters en diëtisten zouden moeten weten dat de locatie van het vet belangrijk is. Er zou meer aandacht besteed moeten worden aan de buikomtrek van een patiënt, en niet alleen aan de Body Mass Index (BMI). BMI is een formule die aan de hand van gestalte en gewicht het lichaamsvet en de daaraan verbonden gezondheidsrisico’s inschat.