Bent u goed beveiligd?

0
801
blog placeholder

Wie het nieuws via internet volgt zal ongetwijfeld ook de ontwikkelingen van de worm Conficker.C hebben gevolgd en veel mensen vrezen voor hun beveiliging. Ik heb er in mijn voorgaande stukjes al over geschreven wat u kunt doen om uw beveiliging op niveau te houden.

Ik som de belangrijke maatregelen nogmaals op:

U heeft een goede virusscanner te draaien, bijvoorbeeld Avast of AVG of Antivir?U heeft een de firewall standaard aan te staan, de firewall van Microsoft zal voldoende zijn voor iemand die weinig kaas heeft gegeten van instellingen van een firewall.Daarnaast draait er een goede Spywarescanner, deze is te verkrijgen via Google pack, Spyware Doctor draait met minimale diensten maar doet wat het moet doen, voorkomen en opsporen!U logt in op een account dat u heeft ingesteld als gebruiker!De automatische updates staan standaard aan!E-mail van onbekenden opent u nooit.

Wat is nu een Worm of Trojan of een Virus zult u vragen?

Een computerworm (of kortweg worm) is een replicerend computerprogramma. Via een netwerk worden kopieën van deze worm doorgestuurd zonder een tussenkomst van een tussengebruiker. Een worm is geen computervirus want hij heeft geen computerprogramma nodig om zich aan vast te hechten. Men kan stellen dat een worm schade toebrengt aan een netwerk, waar een virus een gerichte aanval op een computer doet.

Een Trojan is geen op zichzelf staand programma. Het kan meeliften met een worm of virus of op afstand door de programmeur worden geïnstalleerd. De gebruiker is vaak zelf verantwoordelijk voor het binnenkrijgen van een Trojan. Net als het Paard van Troje is het niet wat het lijkt. Gebruikers denken illegaal een leuk stukje software binnen te halen, maar ze installeren in plaats daarvan een Trojan.

Een virus is een stukje code dat niet op zichzelf kan leven. Het moet meeliften via bijvoorbeeld een Word of PDF-document of via e-mail. Je kunt een virus dus alleen krijgen via een ander bestand. In alle drie gevallen kan iemand op afstand het instructies geven om iets uit te voeren zonder dat u ook maar iets er aan kunt doen, of toch welIn de meeste gevallen gaat het allemaal om het behalen van financieel gewin, geld verdienen!

Conficker.C is een Worm die maakt gebruik van de gaten in het besturingssysteem maar dit gat zou inmiddels gedicht zijn maar deze worm verspreidt zich nog steeds via een netwerk of USB sticks, uitkijken dus!

Ook maakt men gebruik van de angst onder mensen om besmet te raken en dus biedt men heel behulpzaam een spyware scanner aan of een ander programma aan om dit te voorkomen en jawel daar trappen veel mensen nu juist in! U heeft een programma en de Worm is binnen gekomen via uw onwetendheid, bedankt meneer of mevrouw!

Maar wie bovenstaande maatregelen heeft genomen en mijn voorgaande stukjes heeft gelezen weet dat men veilig kan internetten als men maar hun nuchtere verstand gebruikt! Laat u vooral niet gek maken door allerlei nare berichten en valse meldingen (hoax) en zoek uw beveiligingssoftware op bekende sites zoal Zdnet.nl of Pcleek.com.

Even wat termen en uitleg, wat betekend nu deze term en waarvoor dient het:

Beheerder of Administrator, het heeft dezelfde betekenis en wil zeggen een account waarmee u veranderingen in het systeem kunt aanbrengen en waarmee u een systeem beheert! Wees voorzichtig wat u hierin doet!Gebruiker of User Account, een account waaronder u geen beheerder bent en u en iemand anders geen veranderingen in het systeem kan aanbrengen, veiliger dus om te gebruiken!Firewall, software dat een muur vormt tussen uw systeem en het internet, de software regelt wie wel naar buiten en binnen mag en wie niet, de portier van uw systeem, de standaard firewall van XP is beperkt maar doet zijn werk naar behoren, aan te raden als weinig kaas heeft gegeten van systeem instellingen maar wie meer wil kan ook bij Zonealarm terecht of eens kijken bij PC tools.Spyware, de naam zegt het al, spionage software, dat kan een cookie zijn dat uw surfgedrag volgt maar ook erger, Keyloggers bijvoorbeeld, kleine stukjes software die uw toetsaanslagen bijhouden en doorgeven, enfin er is veel te doen op dat gebied!Wormen, zie hierboven!Automatische updates, waar dienen deze voor? Technisch gezien bevat software nu eenmaal kleine fouten waarvan hackers gebruik maken om er zelf rijker van te worden! Een update corrigeert de fouten in het systeem.

Les van vandaag is laat u niet leiden door angst en download niet zomaar software die u niet kent of waarvan u niet weet wat deze doet, lees er eerst over op bekende sites en kijk daar ook voor ééntje met goede recenties! Wie bovenstaande maatregelen aanhoudt en voorzichtig is en zijn verstand gebruikt zal veilig gebruik kunnen maken van uw PC en er plezier aan beleven!

Volgende week meer over virusscanners, betaalde versie of gratis en welke is geschikt voor mij?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here