Zelf asperges kweken

0
1393
blog placeholder

Zelf zaaien of asperge klauwen kopen?

Asperges KAN je zelf zaaien. Het process van zaadje tot eerste oogst kost echter ruim 2 jaar. Dus is het eigenlijk aan te raden bij een asperge kweker klauwen te kopen. Dan kan je meteen in het eerste jaar een paar asperges oogsten, en heb je na 2 jaar een vol productief aspergebed waar je naar hartelust van kan oogsten. Mocht je toch de plantjes zelf willen opkweken, dan koop je in het vroege voorjaar de zaden van asperges. Je hebt dan weer de keuze: Binnen zaaien, danwel buiten in de open lucht. Omdat de hybride zaden vrij kostbaar zijn zou ik zelf de zaden binnen zaaien. Neem in de loop van maart, tot einde april een zaaibakje, waar je een tiental cm aarde in doet. Leg de zaden met een 4cm ruimte onderlin op de aarde, en dek af met een cm schoon zand. Zet het bakje op kamertemperatuur in het licht, en hou vochtig. Binnen 2 weken zouden de eerste kiemplantjes boven de grond moeten staan. Als de plantjes 10cm hoog zijn, kan je ze in aparte potjes weg zetten. Gebruik hiervoor diepe potten want deze planten maken diepe sterke wortels. In de loop van mei zijn de  planten rond de 25,30 cm hoog en groot genoeg om op het opkweekbed te planten. Gebruik hiervoor een humus rijke plek, welke je diep (tot 60cm diep bij voorkeur) omspit. Zet de planten op 25cm afstand van elkaar op een rij. De planten blijven op deze plek anderhalf jaar staan om voldoende wortelmassa in de klauwen te krijgen.

De aspergeklauwen planten

De klauwen die men bij een kweker koopt, zijn 2 jaar oude planten. Net zoals de planten die je in de eigen tuin gekweekt hebt. Dus bij eigen zaai: In de loop van februari tot einde maart ( is het tijd om de wortels van de asperges uit de gron te halen van het kweekbed. Idealerwijs doe je dit met een riek. Als je die niet hebt: Voorzichtig met een spade aan de zijkant van het bed tot 40cm diepte de grond losmaken en de dikke wortels van de aspergeplanten opzoeken.

Het plantbed voor de asperges http://www.unmuseum.org/supervol.htm moet wederom diep los gemaakt worden. Graaf hiervoor een voor van een spade diep. De bodem van de voor wordt vervolgens nog een keer een spade diep los gespit. Dit is zwaar werk, maar loont de moeite. Asperges houden van een losse grond (Klein vinden ze niet ideaal, rijke zandgrond wel), met een hoog humus gehalte. Nu is het laatste moment dat je humus in de bodem kan brngen, dus is het zaak meteen een goede hoeveelheid compost in de grond te werken. een laag van 5cm dik opbrengen en een beetje in de ondergrond werken. Vervolgens maak je kleine bultjes in de plantgoot. Elke 20-30cm een bultje. Hier zet je de planten. Ler er op dat de groeipunten dezelfde kant op wijzen, en wel in het verlengde van de plantgoot: De planten b;lijven 10-15 jaar op dezelfde plek staan, en zullen elk jaar iets in de groeirichting verschuiven. Als je ze niet uitgelijnd neerzet, zal na een paar jaar de rij planten zeer sterk uit elkaar gaan lopen. Bedek vervolgens de planten met aarde zodat de planten 25-30cm onder de aarde verdwijnen.

Verschillende soorten asperges

Als je naar asperges kijkt, zijn er een aantal verschillen te herkennen. Zo zijn er de traditionele zaadechte rassen en de hybrides te onderscheiden. Daarnaast kan men de asperges ook onderscheiden in zogenaamde groene en witte asperges.

Oude ‘zaadechte’ rassen

Asperges zijn de jonge spruiten van de aspergeplant. De dikke spruiten zijn verkregen door veredelen van wilde planten en uit zaaigoed telkens de beste planten te selecteren. Elke plant die uit zaad van normaal veredelde planten gekweekt wordt, kan alle eigenschappen van de wilde asperges weer vertonen. Op zich geen probleem, maar je krijgt er geen maximale opbrengst mee. Buiten dat probleem, is het zo dat zaadechte planten ook vrouwelijk kunnen zijn; Die leveren een lagere opbrengst dan de mannelijke planten. Het voordeel is dat eventuele zaden even productief en levensvatbaar zijn als de ouder planten. Echter, professionele telers gebruiken allemaal hybride zaden.

Hybrides

Door het kruisen van twee verschillende teeltlijnen van een gewas kan men veel sterkere planten krijgen. Nadeel is: De planten kunnen geen of slecht nakomelingen voortbrengen. Daarom is zaad van hybrides nadrukkelijk duurder dan dat van zaadechte planten. Echter, de opbrengst is hoger, en de gewassen zijn sterker. Voor asperges loont het de moeite om hybride zaden te gebruiken. Bij professionele kwekers verkregen asperge klauwen zijn altijd hybrides.

Witte asperges

Witte asperges worden van special rassen gekweekt, en worden wit gehouden door de jonge asperge spruiten bedekt te houden met aarde. Door het ontbreken van licht, maken de planten geen chlorophyll aan en blijven de planten wit.

Groene asperges

In principe kan je van elke aspergeplant groene asperges kweken. Echter, er zijn rassen die beter geschik zijn. Groene asperges ontstaan als de asperges niet aangeaard worden, en je pas de spruiten afsnijdt als ze al boven de grond zijn. Deze zijn een stuk dunner dan witte asperges, maar hebben ook veel meer smaak. Daarbij komt, dat groene asperges niet geschild hoever te worden voor het bereiden.

De eerste jaren

Na het planten van de asperges op hun nieuwe bed,  is het zaak de planten rust te geven. Dat betekent: Het eerst jaar op het bed niet oogsten. Elke keer als je een asperge van een plant snijdt, haal je de groeipunt van de plant weg, en moet de plant een nieuwe groeipunt aanmaken. Dit kost veel kracht voor een planten. De jonge planten kunnen dit nog niet aan. Dus snij je pas in het tweede jaar voro het eerst van de plant. Maar ook nu geldt nog: Het zijn jonge planten. Dus van elke plant slechts een of 2 spruiten oogsten. Na de eerste twee jaar kan je volop oogsten. Het seizoen begint zodra de eerst spruiten opkomen. En op 20 juni loopt het seizoen af. Vanaf dan laat je de spruiten doorgroeien. Aan het einde van het jaar, zodra de planten beginnen te vergelen, kan je aan het grondoppervlak de takken van dat jaar weg snijden.

Aanaarden is vooral nodig om witte asperges te kweken. Zet hiervoor in het vroege voorjaar aarden wallen boven de plek waar asperges verwacht worden. De aarden wal moet rond de 15cm hoog zijn. Hierin kan je dan makkelijk de jonge spruiten onder de grond afsnijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here