Podenco’s

0
3065
blog placeholder

Podenco’s zijn de meest aanhankelijke en lieve honden die er bestaan, evenals de galgo. Echter een podenco heeft wel een gebruiksaanwijzing en die heb ik door middel van dit stuk zo goed mogelijk proberen te omschrijven.

 

Ideale huishonden

 

Een goed opgevoeden podenco is een ideale huishond. Hij is lief voor mensen en kinderen en hij is heel rustig in huis. Af en toe komt hij een knuffel halen maar als hij een plaats heeft waar hij lekker zacht kan liggen is dat hetgeen de podenco het meest doet mits hij natuurlijk zijn energie goed kwijt kan.

 

Jachtinstinct

 

Een podenco heeft van nature jachtinstinct maar vreemd genoeg kijken de meeste podenco’s niet om naar katten en kunnen ze prima samenleven met een kat en ook de andere eigen huisdieren laten ze met rust. Pas als ze in het veld zijn of er komt een  nieuw huisdier bij komt hun jachtinstinct omhoog, maar bij een nieuw huisdier kun je ze prima leren dat ze daar niet aan mogen komen. In het open veld, of in de bosjes zijn geluidjes van  andere diertjes echter niet te versmaden en zullen ze als ze kunnen er achteraan gaan.

 

Truttig

 

Een podenco stelt zich over het algemeen truttig en heel kwetsbaar op, dat is ook de eerste valkuil waar veel mensen instappen. Als je je stem verheft omdat hij iets doet wat niet mag zal hij bibberend in een hoekje gaan zitten. Mensen gaan zich dus aanpassen aan de hond en proberen op een andere manier het ongewenste gedrag eruit te trainen. Echter een podenco heeft dit razendsnel in de gaten en heeft ook heel snel in de gaten dat hij de mens op die manier kan manipuleren. Veel podenco’s kunnen volgens hun eigenaar niet in een bench want dan raken ze in paniek en gaan ze gillen. De baas schrikt of kan het niet meer aanhoren en haalt hem er snel uit en erger nog ze troosten de hond omdat hij zo in paniek was van de bench. Deze hond zal dus nooit meer in de bench hoeven.Hij heeft razendsnel door dat hoe truttiger zijn gedrag is hoe meer hij van de mens gedaan krijgt en dat buit hij lekker uit en hij maakt er heerlijk gebruik van door keer op keer zich truttig te gedragen bij dingen die hij niet wil en die hij dan dus vervolgens niet meer  hoeft omdat hij zo zielig is.

 

Opvoeden

 

Een podenco kun je als iedere hond opvoeden. Er zitten bij de gehoorzaamheidstraining wel enkele spelregels aan een podenco zal namelijk zelden goed gaan liggen als hij geen zachte ondergrond heeft, dit is geen onwil maar hij heeft een heel dun vel en het is dus gewoon niet lekker om op een harde ondervloer te liggen,hij zal dus “op zijn poten gaan liggen” waardoor het lijkt dat hij ieder moment weer op kan staan,echter je kunt hem op die manier ook gewoon leren blijven liggen zoals elke hond. In de opvoeding van de podenco is het belangrijk dat je niet gevoelig bent voor zijn truttige gedrag en dat je dat dus ook gewoon negeert. In jouw huis gelden jouw regels en geen hond die daar iets aan verandert. Wil je dus een podenco in de bench als je niet thuis bent of ’s nachts dan stop je hem gewoon in de bench, deur dicht en weggaan zonder nog op hem te letten, laat hem maar zogenaamd in paniek zijn, hij wordt op den duur echt wel rustig. En wordt het te gek met het gillen en het krijsen dan pak je de plantenspuit, geeft hem een spuit water zonder iets tegen hem te zeggen of naar hem te kijken en je gaat weer weg. Het moet voor een podenco duidelijk zijn dat er niet met je te leuren valt en dat jij bepaalt wat er gebeurt of hij nu gaat bibberen, trillen of wat dan ook, geef hem op dat moment geen aandacht maar ga door met de zaken waar je mee bezig was.

 

Bang van je

 

het kan zijn dat je podenco op een bepaald moment zover gaat dat hij “bang van je is” je krijgt hem dus niet meer te pakken om aan te lijnen en hij duikt weg bij iedere aanraking. Dat is een periode waar je doorheen moet. Zorg dat je hem vaak aanraakt, aait en beloont voor dingen die hij wel goed doet, zorg dat hij ook de kans krijgt om dingen goed te doen en beloon hem daarvoor met zachte rustige stem en desnoods iets lekkers.

 

Band opbouwen

 

Een band opbouwen met een podenco vergt langer tijd dan met een “gewone” hond omdat hij gewoon heel slim is en denkt de boel te kunnen manipuleren, echter als je dat weet en je hebt doorzettingsvermogen dan ben je zeer geschikt voor een podenco en heb je binnen een half jaar een ontzettend leuke hond in huis die zich makkelijk in je leven voegt en waar je heel veel kanten mee op kan.

 

Los lopen

 

En podenco kan los lopen maar als ze een spoor hebben kun je ze makkelijk een uur of anderhalf uur kwijt zijn. Voordeel is dat de podenco altijd terug komt naar de plaats waar hij je verlaten heeft. Echter waarom zou je een podenco los laten lopen (zie het artikel over los lopen van een hond).Wat voor een podenco en zeker voor een galgo heel leuk is is de renbaan. Bij veel organisaties mag je de galgo niet op de renbaan laten lopen en dat is aan 1 kant wel te begrijpen omdat veel galgo’s gered zijn van de dood omdat ze niet gepresteerd hebben op de renbaan,  echter als je de renbaan met je hond puur voor de sport doet en er allebei lol aan beleeft kom je zeker tegemoet aan het instinct van de galgo en de podenco.

 

Oorsprong van de podenco

 

Van oorsprong is de podenco in landen als Spanje en Portugal een jachthond die zelfstandig op jacht gaat, echter als een podenco niet goed genoeg is voor zijn werk wordt hij doodgeknuppeld, of doodgeschoten of gewoon ergens achter gelaten. De podenco’s die dus in de diverse asiels zitten in Spanje of portugal zijn niet goed genoeg geweest voor de jacht en hun baas heeft ze ergens achter gelaten, dat wil echter niet zeggen dat er helemaal geen jachtinstinct in zo’n podenco zit maar ze zijn voor de jager niet goed genoeg.

 

Wie is geschikt voor een podenco

 

Mensen die een hond zoeken die een groot uithoudingsvermogen heeft maar in huis ook lekker  rustig kan zijn. Mensen die door het truttige karakter van de podenco heen kunnen prikken en hem gewoon opvoeden als hond in plaats van te gaan vertroetelen als een kind. zoekt u een dergelijke hond en bezit u deze kwaliteiten gan dan eens kijken hoeveel leuk podenco’s er zijn die een baasje zoeken. www.everyoneweb.com/perreragrancanaria

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here