Waterpokken

0
1120
blog placeholder

Wat zijn waterpokken

Waterpokken is een goedaardige, maar zeer besmettelijke kinderziekte. Deze ziekte gaat gepaard met blaasjes op de huid en hevige jeuk. In 90% van de gevallen treedt dit op bij kinderen van 1 tot 14
jaar. Waterpokken wordt veroorzaakt door het varicella-zostervirus, welke tot de familie van de
herpesvirussen behoort. De ziekte wordt overgedragen via de luchtwegen of door
rechtstreeks contact met de blaasjes. Personen die tijdens de
kinderjaren waterpokken hebben gehad, zullen op latere leeftijd geen waterpokken meer krijgen. Ze kunnen echter wel gordelroos oplopen, omdat het virus aanwezig blijft in de lymfeklieren naast de wervelkolom.

Incubatietijd

De incubatietijd is ongeveer 8 tot 21 dagen. Dit is de tijd tussen het moment van besmetting en
het moment dat de eerste ziekteverschijnselen op komen zetten. Ongeveer twee dagen voor de
typische huidafwijkingen opkomen, is de patiënt al besmettelijk. Zo’n
4-5 dagen na het ontstaan van de blaasjes is de besmettelijkheid over.
Als alle blaasjes opgedroogd zijn, is de besmettelijkheid geheel
gestopt. 
Verschijnselen

De eerste verschijnselen zijn rode vlekjes, waar al vrij snel met helder vocht gevulde blaasjes op komen. Deze blaasjes kunnen overal op de huid voorkomen, zelfs op de behaarde hoofdhuid. Na enkele dagen drogen de blaasjes in en zullen er korstjes verschijnen. De korstjes verdwijnen vanzelf, maar kunnen soms wel littekens nalaten.

Ziektebeeld

De meeste kinderen zijn worden niet echt ziek van de waterpokken, maar toch kan er een keelontsteking optreden en zelfs koorts. In de meeste gevallen treedt er wel hevige jeuk op en het is belangrijk dat het kind zich niet openkrabt. Hierdoor kunnen de wondjes gaan ontsteken en er grotere, blijvende littekens ontstaan. Als het kind hevige koorts doormaakt en/of er andere hevige ziekteverschijnselen ontstaan is het aangewezen een arts te raadplegen.

Complicaties

De meeste kinderen maken de ziekte door zonder verdere complicaties. De complicaties van waterpokken doen zich vooral voor bij kindjes met een verminderde weerstand, zwangere vrouwen en volwassenen in het algemeen.
Een bacteriële infectie van de blaasjes komt vaak voor. Longontsteking
is een ernstiger complicatie,
die zich meestal zo’n een tot zes dagen na
de uitslag ontwikkelt. Andere complicaties van waterpokken zijn

oorontstekingen en ontsteking van de hersenen.

Behandeling

Er is geen behandeling voor waterpokken. Wel kan je de symptomen te lijf gaan. Een creme of lotion helpt vaak tegen de jeuk. Ook mentholpoeder wordt vaak gebruik om de jeuk tegen te gaan, maar gebruik dit pas als het kind ouder dan twee jaar is. Een ijsje of een koud drankje kan de pijn van waterpokken in de mond tijdelijk verzachten. Hou de nagels van je kind kort, want zo kan het geen schade aanrichten als het zich krabt. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here