Bij woningruil ruilen twee of meerdere huurders van woning. Meestal gaat dit om huurwoningen, waarbij de eigenaren van de woningen, de verhuurders, natuurlijk hun toestemming moeten geven. Een andere vorm van woningruil is een tijdelijke, voor vakantie, waarbij je bijvoorbeeld voor een paar weken je huis ruilt met een buitenlandse vakantieganger of een gezin dat aan de andere kant van het land woont.
Het ruilen van huurwoningen
Woningruil kan handig zijn als je bijvoorbeeld een nieuwe baan vindt in een gemeente die ver van je woonplaats ligt. In plaats van op een lange wachtlijst terechtkomen in de gemeente waar je gaat werken, zoek je iemand die in de omgekeerde situatie zit. Soms is een constructie van driehoeksruil nodig. Een enkele keer vindt er een woningruil plaats tussen een koop- en een huurwoning. Het belangrijkste is, dat de woningruil geschiedt met goedvinden van alle betrokken eigenaren van de woningen. Dat kunnen particuliere huisbazen zijn, maar ook woningcorporaties, die hier vaak veel ervaring mee hebben en regels voor woningruil hebben opgesteld. Als je je woning wilt ruilen dan moet je om te beginnen dus toestemming aan de verhuurder vragen, het liefst schriftelijk. Dit geldt natuurlijk ook voor verhuurder van het huis waarin je gaat wonen, de huurders waarmee je ruilt zullen deze toestemming moeten vragen. Als beide verhuurders akkoord zijn, is de ruil meestal bijna rond.
Soms heb je echter ook een huisvestingsvergunning nodig. Informeer dit bij de gemeente waar de woning staat. Als je in deze gemeente een vergunning nodig hebt, dan zal worden gekeken of je aan de eisen voldoet. Vaak gaat dit over de verhouding tussen het aantal kamers van de woning en het aantal personen dat in het huis gaat wonen. Soms wordt ook gekeken naar de verhouding tussen huur en inkomen, en de hoogte van eventuele huursubsidie. Afhankelijk van de specifieke situatie, kunnen eventueel nog aanvullende acties nodig zijn, zoals een verklaring tekenen dat je akkoord bent met de door je ruilpartner aangebrachte veranderingen in de woning. Als beide verhuurders toestemming hebben gegeven voor de ruil en beide ruilpartners alle bijkomende paperassen hebben geregeld, dan krijgen jullie doorgaans beiden een nieuwe huurovereenkomst.
Woningruil voor de vakantie
Als je huis voor een paar weken ruilt met een buitenlandse vakantieganger, stel of gezin, dan besparen jullie beiden aanzienlijk op de vakantiekosten. Deze vorm van woningruil is natuurlijk gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Er zijn tegenwoordig tal van websites die zich toeleggen op het leggen van contacten tussen mensen in verschillende landen. Er moeten natuurlijk goede afspraken worden gemaakt. Om te beginnen moet je afspreken waar de huissleutels worden ondergebracht, aangezien je zelf ook op dezelfde dag zal afreizen. Hierbij kunnen buren, familie of nabije winkels of cafés van dienst zijn, afhankelijk van het tijdstip van aankomst. Ook kun je een kopie van huissleutels aangetekend met de post verzenden, en afspreken dat men ze bij vertrek in het huis achterlaat. Vooral bij aankomsttijden midden in de nacht is het handig ook een boodschappenlijstje voor de eerste dag uit te wisselen en hiermee de koelkast te vullen, zowel bij aankomst als vertrek.
Dit geldt ook voor de bedden verschonen, als je dat beiden doet, kunnen zowel jullie als de ruilpartners na de reis direct in een schoon bed stappen. Ga er vanuit dat beiden de huizen schoon achter laten en zorg in ieder geval voor voldoende schoonmaak-producten en -gereedschap, met de nodige aanwijzingen. Zorg dat de Engelstalige handleidingen van elektronische apparatuur binnen handbereik ligt, bijvoorbeeld van de televisie, geluidsinstallatie, DVD-speler enzovoort. Ook van de wasmachine, de centrale verwarming, de oven en dergelijke is het handig om zo´n gebruiksaanwijzing bij de hand te hebben. Heb je een alarminstallatie, leg dan duidelijk uit hoe deze werkt en wat de ruilers moeten doen bij een eventueel vals alarm.
Maak afspraken over internet- en telefoon gebruik. Buitenlandse telefoontjes kun je over en weer in rekening brengen en achteraf afrekenen. Voor beiden is dit goedkoper dan vanuit een telefooncel bellen, maar je moet elkaar natuurlijk wel kunnen vertrouwen. Als je hebt afgesproken dat je elkaars vaste telefoonnummers gebruikt, dan kun je het nummer doorgegeven aan vrienden en familie, zodat je bereikbaar bent. Afspraken over internet-gebruik zijn afhankelijk van het soort aansluitingen dat jullie beiden hebben, maar ook hier zullen goede afspraken nodig zijn.
Stel een lijst samen van zaken waar aandacht aan moet worden besteed. Zoals de planten water geven, eventuele dieren verzorgen, de tuin besproeien en dergelijke, en maak hierover van te voren afspraken, zodat het ruilgezin niet voor verassingen komt te staan. Andersom geldt dat natuurlijk ook voor jou in hun huis.
Als je ook de auto’s ruilt, maak dan duidelijke afspraken over de verzekering. Hiervoor is het Engelstalige “Car Exchange Agreement Form” bedoeld. Informeer daarnaast bij je verzekeraar of je misschien een tijdelijke uitbreiding op je gewone polis moet aanvragen.
Wissel je fietsen uit, vergeet dan niet de sleuteltjes erin te laten of de codes van eventuele cijfersloten uit te wisselen. Het is aardig en handig om een plattegrond van je stad achter te laten en eventueel tips voor typische locale attracties. Maak melding van eventuele nationale feestdagen en plaatselijke festiviteiten. Denk verder goed na over jullie specifieke ruil, misschien zijn er nog andere afspraken nodig.