Wat is een zonneboiler?

0
830
blog placeholder

Tegenwoordig wordt er steeds kritischer gekeken naar de manier waarop we ons huis verwarmen en de verwarming van water om te douchen en af te wassen regelen. Er is een duidelijke tendens naar meer duurzame manieren van energievoorziening, met als doel het milieu te sparen in je eigen huis.

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboiler zet de elektromagnetische straling van de zon om in warmte volgens een heel eenvoudig principe. Als je een tuinslang de hele dag in de zon laat liggen, wordt het water erin verwarmd. Bij een zonneboiler zijn het de zonne-collectoren, of panelen op het dak, die het zonlicht opvangen. In Nederland is het rendement optimaal als de collector op het zuiden gericht staat en als deze een hellingshoek van ongeveer 45 graden heeft. Op andere breedtegraden, en dus in andere landen, gelden andere richtlijnen die je ter plaatste moet natrekken. De collectoren zijn gemaakt van en speciaal materiaal dat de warmte goed kan opnemen en vasthouden. Achter het paneel lopen de leidingen, waarin het water wordt verwarmd, net als in de tuinslang, en van daaruit gaat het warme water naar een voorraadvat. Als je de warmwaterkraan opent stroomt het opgewarmde water naar de kraan en worden de leidingen van de collector weer gevuld met koud water. Omdat het water niet altijd warm genoeg zal zijn, wordt het water naverwarmd tot de gewenste temperatuur. Dit zal moeten gebeuren door een CV-ketel, een warmtepomp of een geiser. Als je erg uitgekiend wilt zijn, dan douche je ’s avonds want na een dag zonneschijn hoeft er natuurlijk minder naverwarmd te worden dan ’s ochtends vroeg. Ook kun je andere aanvullende maatregelen nemen, zoals bij de eerstvolgende vervanging van je wasmachine overgaan op een zogenaamde hot-fill wasmachine, zodat je nog meer gebruik kunt maken van water dat door de zon is verwarmd in plaats van door een elektrisch verwarmingselement.

Behalve de gewone zonneboiler, die warm water levert voor het gebruik in de keuken en de badkamer, is er nog de zonneboiler-combi die daarnaast ook nog bijdraagt aan de verwarming van het huis. Bij de oriëntatie van welk type zonneboiler voor jou geschikt is, moet je rekening houden met het aantal personen, de beschikbare ruimte voor het voorraadvat en het dagelijks gebruik aan warm water.

De voordelen voor het milieu

Alle typen zonneboilers zijn duurzaam, want zonlicht raakt de eerstkomende vijf miljard jaar niet op. Daarnaast komt er bij energiewinning middels zonlicht maar een fractie CO2 vrij vergeleken met energiewinning uit fossiele brandstoffen. Men heeft berekend dat de vermindering van CO2-uitstoot door een zonneboiler op bijna 300 kilo per jaar uitkomt. Dit is geen 100%, omdat de pomp waarmee de zonneboiler het water rondpompt op elektriciteit werkt. Deze stoot op dat moment weliswaar geen CO2 uit, maar dat is wel gebeurd tijdens de productie van de elektriciteit. Ook voor de productie van de zonneboiler zelf zijn nog fossiele brandstoffen nodig. Maar in totaal weegt dit verbruik niet op tegen de enorme hoeveelheid energie uit fossiele brandstoffen die de boiler in de loop der jaren zal gaan besparen. In zijn eerste jaar heeft de gemiddelde zonneboiler al net zoveel duurzame energie geleverd, als er aan conventionele energie nodig was om het apparaat te maken.

Het kostenplaatje

Een gemiddeld gezin kan door gebruik van een zonneboiler bijna de helft besparen op het gasverbruik voor de verwarming van het kraanwater in de keuken en de badkamer. Toch zul je de aanschafkosten via de energiebesparing meestal niet terug kunnen verdienen. Dit zou namelijk twintig jaar duren, min of meer de totale levensduur van de zonneboiler-installatie. Maar omdat een zonneboiler veel CO2-uitstoot voorkomt zijn er echter subsidieregelingen, die de investering een stuk aantrekkelijker maken. Een voorbeeld hiervan is de onlangs gestarte “Duurzame warmte” regeling in Nederland, een subsidiepotje van zo’n zestig miljoen euro, bedoeld voor particulieren en de non-profit sector. Ook worden er wel zonneboiler-systemen verhuurd of geleased door energiebedrijven en verhuur-organisaties. Overigens is de besparing sterk afhankelijk van je persoonlijke situatie. In het algemeen kun je zeggen dat hoe groter het gezin is, hoe sterker de financiële besparing zal zijn. Daarnaast gaan de berekeningen uit van de huidige energieprijzen, zou de gasprijs stijgen dan bespaart de zonneboiler relatief meer op je totale energiekosten. In onze zoektocht naar meer duurzame vormen van energie en zelf een steentje bijdragen aan het minder belasten van het milieu, mag in je overwegingen een zonneboiler niet ontbreken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here