Die gewone ongewone kat

0
1041
blog placeholder

Wie is de baas?

Er wordt nogal eens gezegd dat de hond een baas heeft en de kat een verzorger of personeel. Hoewel het niet altijd zo zwart wit is, kunnen we wel stellen dat de kat niet echt een baas heeft, zoals de hond dit heeft. Een hond die is opgevoed, luistert naar de baas, maar dit zal een kat zelden doen. Daarmee niet gezegd dat een kat niet naar je toekomt, maar dit zal eerder op initiatief van de kat zijn of als je iets hebt of doet wat haar op enigerlei wijze aanspreekt. Eigen belang dus.

Gedrag snappen

Als je de kat bij de deur of het raam ziet zitten, zou de meest logische opmerking zijn, dat het beestje naar buiten wil. Maar als je de deur of het raam open zet, kan ze zomaar blijven zitten. Dit gedrag is simpel uit te leggen, want de kat controleert en overziet alles, dat is in ieder geval de bedoeling. Bij voorkeur kan de kat naar buiten en weet ze hoe ze dit moet doen, maar voor het raam of de deur gaan zitten, wil dus niet automatisch zeggen dat ze op dat moment ook weg wil. Ze wil wel altijd alles overzien en ergens een hoge plek in huis, is dan ook wel aan te raden.

Kroelen

Met een dier zoals de kat, wil de mens kroelen. De warme, zachte vacht spreekt ons aan en daar moeten we wat mee. Zeker kinderen hebben die neiging, maar ook volwassenen vinden het prettig. Alleen ligt dit anders voor de kat zelf, want deze is eerder van het korte fysieke contact dan de uitgebreide “vacht-aai-oefeningen” die nogal wat mensen er op nahouden. Slechts als de kat van jongs af aan niet anders gewend is, dan kan het zijn dat deze er gemakkelijker mee omgaat.

Overigens wil dat niet zeggen dat de kat geen genegenheid zoekt, veel katten gaan als vorm van genegenheid in je buurt liggen. Soms zelfs met het achterwerk naar je toe gedraaid, dit is een teken dat ze je erg graag mag.

Spelen

Er zijn talloze kattenspeeltjes te koop, maar veel van die speeltjes zijn bedacht door mensen vanuit datzelfde oogpunt. Dat wil meteen zeggen dat katten lang niet altijd spelen met de kant-en-klaar speeltjes, omdat juist van het instinct niet veel gevraagd wordt. Daarentegen kan een walnoot, een propje papier , een veer aan een elastiekje of een opengeknipte kartonnen doos heel interessant zijn.

Als je de kat speeltjes onthoudt, in wat voor vorm dan ook, dan kan de kat zich gaan vervelen en chagrijnig worden. De kat die zich verveelt, kan bijvoorbeeld aan het meubilair beginnen te krabben of zelfs een soort knagen. Meestal merk je dat er iets aan de hand is als ze bijvoorbeeld plots gaat rennen in huis. Het kan er zelfs een beetje ongecontroleerd uitzien. Zorg dat de kat speeltjes krijgt, naar buiten kan (eventueel aan een lijntje) en in ieder geval genoeg beweging krijgt.

Gekke dingen eten

De kat is best kieskeurig als het om haar eten gaat, ze heeft zo haar maniertjes en eet wat ze nodig heeft. Push niet als je vindt dat ze te weinig eet. Als ze normaal in haar vel zit en geen sterk afwijkende ontlasting heeft, is er niets aan de hand. Wat minder kieskeurig lijkt, is het eten van een spinnenweb. Maar dit kan geen kwaad, want het bevat nogal wat eiwitten en dat is wat de kat ook nodig heeft. Niet verbieden dus … als dit al zin heeft en lekker dat spinnenweb op laten eten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here