Transpiratie

0
1340
blog placeholder

Transpireren is een systeem van het lichaam om af te koelen. Om oververhitting te voorkomen scheiden zweetkliertjes vocht af. Het vocht komt op de huid en verdampt waardoor warmte wordt onttrokken aan het lichaam.

 

Mensen hebben ongeveer 2 tot 5 miljoen zweetkliertjes. Dit aantal is bij iedereen verschillend.

Het lichaam heeft een temperatuur van rond de 37 graden. Als de lichaamstemperatuur oploopt door bijv. inspanning dan gaat het lichaam vocht afscheiden om oververhitting te voorkomen. Het vocht komt op de huid en verdampt. Het vocht dat verdampt ontrekt warmte aan het lichaam waardoor het weer afkoelt. Oudere mensen hebben vaak meer last van de warmte omdat het vermogen om te transpireren afneemt. Dit is ook bij kinderen zo, de zweetkliertjes zijn nog niet voldoende ontwikkeld.

 

Oorzaken van transpiratie:

–          Vrouwen in de overgang kunnen last hebben van opvliegers.

–          Bij lichamelijke inspanning.

–          Bij een hoge omgevingstemperatuur.

–          Bij emotionele spanningen zoals angst, een schrikreactie of zenuwen. Hierbij wordt het meest gezweet. Het lichaam produceert ongeveer vijf keer zoveel zweet in vergelijking met lichamelijke inspanning. Bij emoties treedt transpiratie onmiddellijk op, bij lichamelijke inspanning gaat dit geleidelijk.

–          Bij koorts

–          Hormoonschommelingen na de bevalling.

 

 

Transpiratievocht is reukloos. Er zijn twee soorten zweetkliertjes.

Eccrienezweetkliertjes

Deze zijn vanaf de geboorte actief en zitten bij de oksels, handpalmen, voetzolen en in het gezicht. Dit vocht bestaat voor 99 procent uit water met wat zout en afvalstoffen.

 

Apocriene zweetklieren

Deze gaan zich ontwikkelen in de puberteit. Ze zitten rond de oksels, geslachtsorganen en tepels. Dit vocht is ook reukloos maar als dit vocht niet zo snel kan verdampen wordt het afgebroken door de melkzuurbacteriën die op de huid voorkomen. De daarbij vrijkomende afvalstoffen zorgen voor transpiratiegeur. Dat is ook de reden dat kleine kinderen niet naar zweet ruiken. Ze hebben geen apocrienezweetkliertjes.

 

Transpireren kost gemiddeld genomen ongeveer 1 liter per dag. Door voldoende water te drinken vermindert de transpiratielucht omdat het wordt verdund. Door het eten van scherpe kruiden en knoflook wordt de transpiratielucht sterker.

 

Het voorkomen van transpiratielucht:

–          Was de oksels elke dag met water en zeep.

–          Draag katoenen of linnen kleding en vermijd synthetische kleding.

–          Gebruik deodorant. Dit bestrijdt de melkzuurbacteriën. Ongeparfumeerde deodorant heeft dezelfde werking als geparfumeerde.

–          Mensen die veel last hebben van transpiratie kunnen een antitransparant gebruiken. Deze deodorant bevat aluminiumzouten. Die zorgen voor het samentrekken van de zweetkliertjes waardoor er minder vocht naar de oppervlakte komt. Dit heeft geen invloed op de functie van transpireren omdat zweetkliertjes op het hele lichaam voorkomen.

–          Verschoon geregeld de kleding.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here