Teken zijn eigenlijk parasieten en behoren tot de familie van de spinachtigen.
Ze komen het vaakst voor in bossen en duinen, maar ook in onze tuin.
Ze leven in lage struiken en bomen en iedere wandelaar kan een tekenbeet oplopen, alsook onze huisdieren. Als je in het bos gaat wandelen kan je maar beter een lange broek en lange mouwen dragen. Draag ook gesloten schoenen en zet kinderen een pet op. Blijf op de paden en vermijd hoog gras en struikgewas. Na een wandeling in het bos of een dagje uit in het park, kijk je best de huid even na op teken. Je kan bij de apotheker ook insectenwerende middelen kopen, die ook afdoende zijn. Als je alvast met deze maatregelingen rekening houdt, is de kan dat je besmet wordt al een stuk kleiner. Een teek zet zich vast in de huid van zijn ‘gastheer’ en zuigt bloed. Het is in de eerste uren dat een teek op je huid zit dat je een besmetting kan oplopen. Hier in Europa vindt je vooral de schapeteek. Deze teek is verantwoordelijk voor de ziekte van Lyme. Het kan varieren van enkele uren tot enkele dagen vooraleer de teek terug loslaat en afvalt. Een vrouwtjesteek kan zelfs tot 2000 eieren leggen na een beet. Deze maden zijn dan vervolgens ook weer volwassen in een maand en klampen zich op hun beurt vast aan grashalmen en struikgewas, om zich dan ook weer te voeden met een gastheer.
Wat moet je dan doen, indien je toch een tekenbeet hebt opgelopen ?
Ten eerste proberen de teek te verwijderen. Je kan daarvoor een speciale tekentang gebruiken en
daarna de bijtwonde ontsmetten met alcohol of jodium. Je mag nooit de teek pletten tussen duim en wijsvinger, dan loop je de kans dat de kop blijft zitten en heb je meer risico op besmetting.
Zo ook als je de teek verdoofd, want dan gaat de teek overgeven en heb je vlugger kans op een besmetting.
Voor onze viervoeters heb je in de apotheek speciale druppeltjes, die je tussen de schouderbladen van het dier druppelt. Ze zijn dan voor ongeveer vier weken ’tekenvrij’. Teken zijn het meest actief tussen april en oktober. Eens de temperaturen zakken onder de 10 graden, zijn de teken nog nauwelijks actief. Wist je trouwens dat teken jaren kunnen overleven zonder gastheer ?
Nog een kleine opmerking, als je een tekenbeet hebt, altijd enkele keren per dag controleren of er zich geen ring vormt rond de beet. Is dit wel het geval dan kan je best even de huisarts opzoeken. Die zal weten welke behandeling het beste is. De symptomen bij een besmetting verschilt trouwens van persoon tot persoon.
Laat in ieder geval je zomer niet bederven door deze vervelende beestjes, maar geniet van het mooie weer.