Goeievraag! Weet u het antwoord?

0
1081
blog placeholder

Vragen stellen en beantwoorden.

Het klinkt haast te mooi om waar te zijn. Een website waar je je vraag kan stellen en iemand anders gaat dan jouw vraag beantwoorden. En dat alles helemaal voor niks, nakkes, nada. Dan kan je natuurlijk snel in de verleiding komen te denken: Dat is mooi. Ik stop met het zelf doorzoeken van websites, en ga voortaan alle dingen die ik wil weten op deze site vragen. Werkt dat ook echt? We namen de proef op de som. We namen een paar vragen die relevant zijn in deze tijden van crisis en verandering, en bekeken de antwoorden op de site die pretendeert een goeievraag op te roepen in nl. In verband met copyright zijn de vragen en antwoorden niet verbatum overgenomen. Hier de resultaten:

Een vraag naar de veranderingen sinds Obama president is:

Het als best gemarkeerde antwoord hierop [herschreven]: Er is veel veranderd dat past bij de grondwet. Obama staat voor een betere wereld.

Een vraag naar de oorzaken van een economische crisis:

Het beste antwoord [herschreven]. Elke stijging moet, zoals bij bergen, gevolgd worden door een daling. Dat is een economische wet. Zo gaat het altijd. Zo was er 40 jaar geleden ook een crisis.

Een vraag naar de betekenis van de term ‘Arabische Lente’

Het enige antwoord hierop [herschreven]: Dat is de hoop dat er in de arabische landen een nieuwe lente komt. Net zoals de praagse lente.

Is het te makkelijk om op basis van deze vragen te concluderen dat deze vraag en antwoordsite niet geschikt is voor het beantwoorden van vragen? Misschien. Maar een random steekproef uit huis tuin en keuken vragen laat ons inzien dat je daar je echte winst haalt. Een simpele vraag of een kat nu gezond is bij een droge of natte neus, leidt binnen enkele minuten tot het correcte antwoord. En de vraag wat te doen als je sleutel in je fietsslot is afgebroken leidt ook binnen 5 minuten tot handige tips. In de range van: Ga naar een fietsenmaker tot: Leen een haakse slijper verschijnen moeiteloos.

Een ding is zeker: Voor goede analyses van politieke ontwikkelingen is de site niet zo geschikt. Dat blijkt ook wel als je een steekproef neemt van de actieve gebruikers. Er zijn zeer veel puberale jonge gebruikers. Een groot deel van de antwoorden en vragen wordt verwijderd door een contingent van maar liefst 7 moderatoren. Hierdoor blijft de site redelijk verschoont van de echte rommel welke je op andere sites wel eens tegen komt.

Zo zijn er ook andere sites die soortgelijke service bieden. Sterker nog: Een andere site die pretendeert het beste-antwoord in nederland op te roepen, biedt zelfs de optie om geld te verdienen met het stellen van vragen en het geven van antwoorden. Op hun site geven ze aan dat als je mee doet met de intellectuele strijd van Nederland, je meedeelt in de advertentie inkomsten van de site.De inkomsten worden op de site als volgt toegewezen: 5% voor de vragensteller, 30% naar het beste antwoord en zelfs het lid maken van mensen levert je geld op: 5%.

Al met al lijkt dat dus een betere site om je antwoorden te krijgen en vragen te stellen. Maar niets lijkt minder waar. Het aantal gebruikers is minimaal. De site staat vol met slechte berichten, en moderatie.. Die lijkt te ontbreken. De drie vragen hierboven werden niet eens beantwoordt.

Conclusie

Als je met een vraag zit, begin met zoeken op internet. Wikipedia is naast Google een heel behoorlijke informatiebron geworden. Pas daarna zou je op een algemene vraag en antwoordsite je vraag moeten posten. Want hoewel je in sommige gevallen snel antwoord krijgt, is het nivo van dubieus nivo.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here