(Onverkochte) woning verhuren, voorkom dubbele maandlasten

0
1070
blog placeholder

Onverkoopbare huizen
Wanneer ook dan je huis te lang te koop staat en je de dubbele maandlasten wilt indammen kun je je onverkochte woning in de verhuur doen. Voorheen was het niet toegestaan om als huiseigenaar je huis te verhuren. De regels qua verhuren zijn soepel geworden sinds de financiële malaise. Wie zijn woning wil verhuren vraagt wel toestemming aan de hypotheekverstrekker (bank). Dit is verplicht. Sinds huizen lang te koop staan, hanteren hypotheekverstrekkers flexibelere regels om een woning te verhuren en geven zij hiertoe bijna altijd toestemming. Immers, een leeg huis verkoopt nauwelijks.

Tijdelijk verhuren
Een verhuurd huis is ook minder aantrekkelijk voor potentiële kopers, maar een ”bewoond huis ”is aantrekkelijker voor potentiële kopers dan een leegstaande woning. Voor bank en huiseigenaar is het verhuur van de woning geen ideale situatie maar nood breekt wet. De bank (hypotheekverstrekker) heeft er dus belang bij dat een woning verhuurd wordt en niet leeg staat. Voor huizeneigenaars van wie de woning gefinanciëerd is met Nationale Hypotheek Garantie is tijdelijke verhuur sowieso toegestaan.
Het tijdelijk verhuren van je woning doe je niet zomaar. Wanneer je je woning wilt verhuren ga je dit vast leggen. Plichten en regels voor huurder en verhuurder leg je vast via de” Leegstandwet”. In de huurovereenkomst staat dat de overeenkomst is aangegaan op basis van de Leegstandwet en dat het gaat om tijdelijke verhuur. De overeenkomst wordt voor ”minimaal een half jaar ”gesloten. Er geldt een opzegtermijn van in ieder geval drie maanden: de huurder echter mag een maand opzegtermijn hanteren. Als verhuurder heb je een vergunning nodig, aan te vragen bij de gemeente waarin je woont. De vergunning is twee jaar geldig, mag steeds met een jaar verlengd worden. Maar na ”vijf jaar ”vergunning is het over: dan mag er niet meer verhuurd worden. Maar tegen die tijd is je huis zeer waarschijnlijk al lang verkocht.

Dubbele maandlasten
Je woning tijdelijk verhuren is een noodoplossing om dubbele maandlasten in te perken. Houd er evengoed rekening mee dat dit tijdelijk verhuur ongunstig is voor de huiseigenaar: ”hypotheekrenteaftrek” valt weg. De verhuurder van de woning betaalt  vermogensrendementsheffing over waarde de woning. Het vastleggen van de rechten en plichten die bij het verhuren van je woning komen kijken zijn zeer belangrijk. Want huurders die niet willen vertrekken, daar zit je als huiseigenaar niet op te wachten. Er is ook nog zoiets als de Wet op Huurbescherming en daarom dek je je goed in als je je woning tijdelijk gaat verhuren.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here