Estland – een brug tussen Oost en West

0
928
blog placeholder

Een modderig veldje in niemandsland is niet de plek waar men een poging verwacht om het wereldrecord van de langste line dance te verbeteren. Het is echter de gewoonte van het Baltische land Estland om bezoekers te verassen met dit soort onwaarschijnlijke activiteiten.

Estland heeft door de jaren heen een hoge tol moeten betalen voor haar geografische ligging op het kruispunt tussen Oost- en West-Europa. Het komt hierdoor dat de geschiedenis van dit land, zelfs tot voor kort, bol staat van bezettingen door nabijgelegen, sterkere landen. Duitsland, Denemarken, Zweden, Polen, Rusland, allemaal hebben zij het territorium weleens als bezit geclaimd en allen hebben bijgedragen aan de culturele ontwikkeling van Estland.

Tegenwoordig, na vele jaren gebukt te zijn gegaan onder het juk van van de Sovjet-dictatuur, groeit Estland uit tot een sterke eigen staat als lid van de Europese Unie.

Het vanzelfsprekende beginpunt van een bezoek aan het land is de hoofdstad Tallinn en in het bijzonder de oude binnenstad (Old Town). De historische importantie van de oude binnenstad werd in 1997 erken toen de UNESCO het toevoegde aan de Wereld Erfgoed lijst.

Een toenemend aantal vliegverbindingen en de relatief korte reistijd zorgen ervoor dat Tallinn groeit als aantrekkelijk alternatief voor mensen die de massa’s willen vermijden die de populaire steden in het voormalige Oostblok bezoeken, zoals Praag.

Het aantal bezoekers aan Tallinn zal zeker nog gaan toenemen in de aanloop naar het jaar 2011, wanneer de stad Culturele Hoofdstad van Europa zal zijn.

Ondanks de verwoestende oorlogen welke het door de eeuwen heen heeft moeten doorstaan, is de oude binnenstad, net als die van Vilnius in Litouwen, één van de weinige plekken in Noord-Europa waar het sprookje van middeleeuwse muren, torens en kronkelige straatjes nog steeds intact is.

Hier vindt men oude gebouwen in hun volle glorie, inclusief een kasteel, een authentiek gotisch stadhuis, een gezellige drukke markt en kerken en kathedralen waarvan een aantal met ui-vormige koepels.

Restaurants, zoals de “Old Hansa” voeren een middeleeuws thema tot in de kleinste details. Het personeel gaat gekleed in middeleeuwse klederdracht, het menu bevat typische maaltijden uit die tijd en de eetzaal bevindt zich in het half donker met fakkels aan de wand.

Hoewel een derde van de gehele Estse bevolking (1,3 miljoen inwoners) in Tallinn woont, doet het toch niet druk aan, behalve dan misschien door groepen toeristen in de zomer. De wegen zijn vrijwel file-vrij. Dit geldt nog meer voor het ongerepte en vaak dicht beboste platteland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here