Assertiviteit is belangrijk als je een goed zelfbeeld wilt opbouwen. Ook is het nodig als je nee wilt leren zeggen. Waarom?
Je kunt leren om assertief te worden
Je hoeft je niet schuldig te voelen als je nee zegt
Er zitten voordelen aan nee zeggen
Hoe zeg je nee zonder de ander af te wijzen
In het sociale leven, persoonlijk of zakelijk, is het nodig om nee te kunnen zeggen. Het is onmogelijk om iedereen tevreden te houden door altijd maar te doen wat de ander vraagt. Op een gegeven moment zul je alleen nog maar met de ander bezig zijn en niet meer kunnen zien wat je zelf nodig hebt. Het is echt belangrijk om nee te kunnen zeggen. Kun je nee zeggen tegen je kind of voel je je direct een slehte moeder of vader? Dat is niet nodig, want als ouder heb je zelf ook dingen en tijd nodig. Bovendien heb je andere verantwoordelijkheden die net zo belangrijk kunnen zijn.
Op je werk nee kunnen zeggen is een essentieel onderdeel van het zakenleven. Het is dus van groot belang dat je op tijd nee leert5 te zeggen. Voordat je overspoeld wordt door verzoeken van collega’s die het wel makkelijk vinden dat jij hun werk overneemt. Anderen zullen van je gaan profiteren en je goedheid gaan misbruiken. Trap hier niet in.
Voordelen van Nee zeggen
Nee zeggen is een onderdeel van assertief zijn. Van nee zeggen ontwikkel je zelfvertrouwen en zelfrespect. Als je deze vaardigheid niet onder de knie krijgt zal dat stress en frustratie geven. Het geeft je een laag zelfbeeld en de anderen zullen geen respect voor je opbrengen. Je hoeft je echt niet schuldig te voelen als je nee zegt. Het is een teken dat je naar je eigen behoefen kijkt en dus weet wat je zelf nodig hebt. Als je de gewoonte hebt om altijd maar ja te zeggen om de ander een plezier te doen dan moet je maar eens bij jezelf nagaan welke negatieve gevolgen dat heeft in je leven.
De eerst volgende keer dat je in de situatie komt, waarin je nee gaat zeggen, vertel er dan direct bij waarom je nee zegt. Op die manier wijs je hun vraag niet af. Je accepteertt dat de ander iets vraagt, maar je zegt nee. Zodat je je niet schuldig hoeft te voelen.
Je gevoel om altijd maar ja te zeggen komt uit de behoefte om goedkeuring van de ander te krijgen, omdat je een goed gevoel krijgt als de ander je nodig heeft. Dat is het gevolg van een laag zelfbeeld. Om een goed gevoel te krijgen hoef je geen ja te zeggen.
Wanneer en hoe zeg je Nee
Wanneer zeg je nee:
Als iemand je iets vraagt wat je echt niet wilt of wat niet bij jou past.
Als je geen tijd hebt, omdat je met iets belangrijks bezig bent, leg gewoon uit dat het niet kan.
Als iets gevraagd wordt wat die ander zou moeten doen. Uitleggen dat dit zijn verantwoordelijkheid is en niet de jouwe. Dat hij dat werk zelf beter kan doen.
Als de ander het beter zelf kan doen, zodat er nog wat van geleerd kan worden.
Als er iets gevraagd wordt wat niet goed is in jouw ogen. Gewoon eerlijk zeggen.
Eerlijk zijn en nee zeggen zal je gevoel van eigenwaarde vergroten, omdat je kijkt naar wat jezelf nodig hebt en voorrang geeft aan de dingen die in jouw leven belangrijk zijn.
Hoe zeg je Nee:
Door ik-boodschappen, zeg hoe je je voelt.
Door eenvoudig de reden te noemen.
Door je beleefd te verontschuldigen.
Door te zeggen dat je de ander begrijpt, maar het niet gaat doen.
Door duidelijk te laten zien dat je je niet in de hoek laat zetten en toch ja gaat zeggen.
Omdat het best moeilijk is om te doen, kun je je voorbereiden op vragen waarvan je weet dat mensen die gaan stellen en dan te oefenen in het nee zeggen. De ander zal verbaasd zijn, maar uiteindelijk zal het wel geaccepteerd worden.