Monogaam of liever eenzaam

0
903
blog placeholder

Je kent ze wel. Van horen zeggen, van Jambers, van de Tokkies of misschien ken of ben jij zelf een swinger.
Doe je aan partnerruil, ga je naar parenclubs en verken je de grenzen van de liefde en de lust. Spannend.

Er is ook veel voor te zeggen. De man is een jager. Een nomad die rondtrekt. Soms trekt, maar liever niet!
Liever 1 zachte vrouw of meer, om zijn zaad te verspreiden. Zo is de natuur. Ook Hans Teeuwen beaamt dit.
De man kan niet bij één vrouw blijven. Zijn natuur is erop gemaakt om met zo veel mogelijk vrouwen te seksen.

De vrouw aan de andere kant, moet op het nest blijven. Voor de kinderen zorgen. Dat ligt ook erg in de aanleg van de vrouw. Zorgzaamheid, intuïtie, multitasken, noem maar op. Maar nu komt het ambivalentie van dit verhaal.
De vrouw,  kiest haar man op basis van zijn testosteron gehalte, zijn agressie, zijn mogelijkheden om dat nest te verdedigen. En zij zal haar best doen om die man bij zich te houden. De natuur heeft hier dus een foutje gemaakt. Op het moment dat een man en vrouw voor elkaar kiezen, maar de man naar andere vrouwen gaat kijken, wordt de vrouw angstig. Want de veiligheid van haar nest komt in het geding.

Jaloersheid is daadwerkelijk een groen monster, maar niet zonder reden. Zoals Hans Teeuwen de zaadverspreiding heel logisch kan baseren op de oermensch, zal menig man wel eens zoiets hebben geroepen. En menig vrouw heeft daar voelsprieten voor, die dan daarna, net iets gevoeliger wordt voor ander vrouwelijk schoon en de aandacht die de man daar dan weer voor heeft.

Uitzonderingen daargelaten! Er zijn vrouwen die het geweldig vinden om te delen. Ik heb ze zelf nog niet gezien, nog niet gesproken. Want de paar mensen die “samen spelen en samen delen”, die ik ken, zijn in disbalans geraakt met dat gegeven.

Wat dan te doen? De wetten van de natuur, werken tegen de wetten van de liefde in. Maar! Moeten wij zo zwaar tillen aan die wetten van de natuur? Zijn die zo alles overheersend dat wij arme zoogdieren geen keuze hebben? Freud heeft hier natuurlijk ook over nagedacht. Tussen een lijntje  door. Hij gaat er vanuit dat de mens bestaat uit driften. Zoals hierboven beschreven. Een kind bijvoorbeeld bestaat uit alléén maar driften. Dit noemt hij ‘Es’ of Het. Het ‘Ego’, het Ik, moet deze driften beheersen en het “Uber-Ich”, of Super Ego is het geweten en bepaald wat goed is en wat niet. Biologisch gezien werkt dat ook zo. De voorkwab van de hersenen maakt vooral tijdens de puberteit enorme groei door en is het filter tussen driften en daden.

De mens is dus sterker dan zijn/haar natuur. Meestal. Iedereen vergrijpt zich wel eens aan een reep chocola of een zak chips. Dat is ook voorgeprogrammeerd. De mens moest in tijden van schaarste leven van de soms zelfs lichamelijke vetreserves, opgebouwd in de betere tijden. Wij kennen alleen maar goede tijden, wat betreft onze voedselvoorraad. Dat betekent niet dat wij eindeloos vreten. Ons filter voorkomt dat. Wij hebben een keuze.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here