misstanden bij de jeugdzorg artikel 3

0
922
blog placeholder

18-06 is er een uitzending geweest van Eénvandaag. Het gaat over een jongetje Félipe (niet zijn echte naam) die door de jeugdzorg bij zijn pleeggezin is weggehaald om onduidelijke reden.

Het Programma

Eénvandaag opent het item met een archiefstukje uit november 2009. Het jongetje van 14 jaar oud Félipe wordt zonder duidelijke reden bij zijn pleegouders weggehaald en op “neutraal” terrein geparkeerd. Aan het woord in de uitzending zijn de pleegmoeder, een hoogleraar pedagogiek en een oud kinderrechter.

Pleegmoeder

Zij verteld dat zij Félipe al langer kende en ook de situatie in het gezin. Toen jeugdzorg besloot om Félipe weg te halen bij zijn biologische ouders werd haar gevraagd Félipe op te nemen als pleegkind. In november wordt Félipe zonder duidelijke reden uit huis gehaald en in een internaat ondergebracht. Hij zit ten tijde van de uitzending al 5,5 maanden niet op school, hij mag niet alleen naar buiten en de onderzoeken waarover gesproken zijn zijn in die 5,5 maanden nog niet begonnen.

Het is begonnen op het moment dat de pleegmoeder opvoedondersteuning vroeg bij de jeugdzorg voor probleemgedrag wat Félipe af en toe vertoonde. Jeugdzorg besluit resoluut dat Félipe weg moet bij het pleeggezin. De pleegmoeder wordt bedreigd door jeugdzorg: Als zij niet meewerkt zullen ze ook haar 10 maanden oude zoontje bij haar weghalen.

Alles is via de kinderrechter gegaan en de jeugdzorg heeft de kinderrechter aan zijn kant gekregen. De kinderrechter heeft er zelfs nog geen overweging* aan geweid.

Hoogleraar pedagogiek

Aan het woord is ook een hoogleraar pedagogiek die verteld dat een teruplaatsing met goede afspraken tot de mogelijkheden had behoord. Eigenlijk had men er vanuit mogen gaan dat dat ook zou gebeuren.

Inmiddels is alles zo geëscaleerd en willen ze zowel Félipe als de pleegmoeder nog onderzoeken om te kijken of zij hem kan bieden wat hij nodig heeft. Dit kan nog maanden duren voordat zulke onderzoeken plaatsvinden en voordat de uitslag hiervan bekend is.

De kinderrechters worden geinformeerd door de jeugdbescherming en zij krijgen vrijwel altijd gelijk van de kinderrechter. Enerzijds omdat de kinderrechter kiest voor de veiligheid en zijn handen niet wil branden aan deze zaak. Ze kiezen dus de kant van de jeugdzorg.Aan de andere kant willen ze zich niet verdiepen in het dossier en dus volgen ze jeugdzorg.

Het klinkt heel betrokken als een kinderrechter oordeelt dat een kind tijdelijk op neutraal terrein geplaatst wordt omdat men dan kan kijken wat het beste is voor hem. Echter voor het kind betekend dit een uithuisplaatsing. Vaak zijn het kinderen die toch al beschadigd zijn op de een of andere manier. Ze worden dus uithuis geplaatst ver weg van hun leefomgeving.

Voormalig kinderrechter

Aan het woord is ook nog een voormalig kinderrechter. Zij geeft aan dat als je het niet eens bent met een geweigerde kapvergunning van een boom je meer tijd krijgt bij de rechter dan dat het over een uithuisplaatsing van een kind gaat. Het kinderrecht is een ondergeschoven kindje in de rechtsspraak. De rechters rouleren iedere drie jaar om niet vast te roesten. Echter kinderrecht behoort specialisme te zijn.

Wat je dan krijgt bij de kinderrechters is een rechter die deze positie eigenlijk niet wil plus dat hij niet gespecialiseerd is.

Doordat ze altijd de jeugdzorg volgen krijg je dus een enorme machtsongelijkheid in de rechtszaal.

Verder geniet een kinderrechter geen status en geen aanzien, het familierecht vindt plaats achter gesloten deuren zodat er ook niemand mee kan kijken en dus de kritiek van de advocaten niet kunnen horen.

Conclusie

Helaas hebben we ditzelfde allemaal aan den lijve ondervonden. Jeugdzorg die dossiers maakt vol leugens en dus met veel onwaarheden. Een rechter die blindelings jeugdzorg volgt en dus eigenlijk geen notie neemt van de grieven etc van de tegenpartij.

Jeugzorg is daardoor in een enorme machtspositie geplaatst, macht die ze dagelijks misbruiken en waar ze te pas en te onpas mee dreigen.Op het moment dat jeugdzorg bij je binnenkomt ben je overgeleverd aan hen en aan hun macht. Zo lang je meewerkt gaat alles prima, op het moment dat je je tegen hen keert voeren ze een strijd, een strijd die gaat over de rug van een kind.

Wil je de uitzending zien kijk dan op uitzendinggemist, bij het programma Eénvandaag de uitzending van 18-06 het item begin ongeveer op 10.25 minuut van de uitzending.

* overweging van de rechter: De rechter kan een verzoek van de jeugdzorg toe of afwijzen. Echter kan hij aan zijn procesverbaal een overweging ten overvloede toevoegen en dat wil zeggen dat hij daarin zijn eigen mening kan geven en druk op de jeugdzorg kan zetten om bepaalde dingen te doen danwel te laten. Echter veel kinderrechters laten zich niet in met een dergelijke overweging omdat ze bang zijn hun vingers te branden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here