Dit artikel is geschreven voor elke beginnende SEO-er. Aan het begin van
een linkbuild project is het makkelijk om te verdwalen in de mazen van
het Web. Er zijn zoveel mogelijkheden, het kan je overweldigen. Het
aanbrengen van structuur is een absolute must. In dit artikel leg ik uit
waar je aan moet denken. Voor een beginnende SEO-er is dit artikel zeer
nuttig. Het kernwoord daarbij is structuur. Veel lees plezier! Laat
vooral een comment achter als je een andere visie bent toegedaan.
Inleiding
Stel je eens voor. Je hebt een website. Denk aan een Affiliate marketing site. De website is je brood. Hoe meer clicks, hoe meer geld. Jouw doel, het generen van clicks. Dit blijft mensenwerk. Je kan een persoon niet dwingen jouw website te bezoeken. Je kan een persoon wel net even dat zetje in de juiste richting geven. Dat zetje is voor een groot deel, zorgen dat je website in de top 5 van de Google zoekresultaten komt. Het is onderzocht dat mensen bijna alleen boven de vouw kijken wanneer zij iets opzoeken met Google. Met andere woorden, mensen kijken naar de top 5 zoekresultaten. Sta je bovenaan, levert je dat meer clicks en dus meer geld op. Jouw streven is om in de top 5 van de Google zoekresultaten te komen. Als je je ranking wilt doen laten stijgen zul je aan SEO moeten doen. Je staat aan het begin van een linkbuild traject en vraagt je af, waar moet ik beginnen? In dit artikel zal ik daar op ingaan.
Allereerst moet je jezelf eens afvragen wat je precies weet van SEO en linkbuilden. Onderzoek hoe Google als zoekmachine werkt. En wat zijn de punten die echt belangrijk zijn om te weten. Blind beginnen is zelden goed in het leven. Zo ook met SEO en linkbuilding. Spijker je kennis bij. Begin met het lezen van blogs en boeken over SEO. Houd er rekening mee dat SEO een wereld is die constant onderworpen is aan verandering. Een boek lezen van 4 jaar oud is goed voor de basiskennis, maar zal al snel verouderd zijn. Waarom is SEO een wereld die constant in beweging is? Dit is, omdat Google constant in beweging is. Google is een complex mechanisme dat gerund wordt door hele slimme mensen. Zij verbeteren en veranderen constant de algoritme aan de hand waarvan Google zoekresultaten genereert. Het liefst ziet het team van Google websites bovenaan staan die wat betekenen in de betreffende markt of niche. Websites die wat te melden hebben. Websites met autoriteit.
Doen de termen Panda en Penguin updates je geen belletje rinkelen? Dan heb je absoluut nog wat te lezen.
Google eist een natuurlijk linkprofiel van je. Bekijk eens de blogs van Matt Cutss (mr. Google himself) om te zien wat er van je verwacht wordt.
Het voorgaande deel van de analyse ging vooral over je persoonlijke ontwikkeling op het gebied van linkbuilding. Nu is het zaak om de analyse wat meer specifiek te richten op het linkbuilden. Het lijkt me duidelijk dat je weet in welke markt je je begeeft. Hier volgt een basis truc die in vele facetten van het leven terugkomt. Bekijk je concurrenten. Wie staat er hoog in Google en hoe doen zij dat? Dit kun je onder andere onderzoeken met programma’s als MajesticSEO of TrafficTravis.
Bedenk daarbij op welke zoekwoorden je wilt ranken. Heb je een vacaturesite, denk aan Bonque.nl, zal het wellicht op de term vacatures zijn. Heb je een sim only vergelijkingssite zal het wellicht op de term sim only zijn. Belangrijk bij de keuze op welke keywords je wilt ranken is uiteraard welke keywords leveren je geld op. Van groot belang daarbij is, de wetenschap waar je klanten precies op zoeken. De vervolgvraag is dan, ondervind ik veel concurrentie op die keywords. Daar kom ik zo op terug. Van belang is tevens, varieer je keywords. Rank je op ict vacatures, dan dien je ook te gaan linkbuilden voor bepaalde longtail keywords. Simpele voorbeelden zijn: ict vacatures Groningen. Of ict vacatures developer.
Verder is belangrijk bij je analyse dat je een toekomst schets maakt. Vraag je af hoelang het zal duren voordat je het gewenste resultaat behaald. Heb je geen idee? Kijk weer naar je concurrenten. En lees je daarover in op blogs. Uit ervaring weet ik als linkbuilder bij Bonque, dat je verloop van ranking per keyword verschilt. Zo is het bijvoorbeeld een groot verschil of je domeinnaam het keyword bevat. Je ranking zal dan een wat sneller verloop kennen. Een verschillend verloop zal gelden wanneer je domeinnaam geen keyword bevat. Let ook op het feit dat keywords die populair zijn en waar veel concurrenten goed op willen ranken, vaak moeilijker zijn om daar een goed resultaat op te behalen. Voor mij was het een eye-opener dat de ranking van populaire keywords een verloop kennen met veel meer schommelingen en variantie. Anders is dit bij keywords die lage concurrentie kennen. Dergelijke keywords zullen onderhevig zijn aan minder schommelingen en minder variantie.
Overigens is een ander belangrijk facet, branding. Maak van je domeinnaam een begrip. Een begrip waar niemand meer om heen kan. Kom met waardevolle content en voeg daadwerkelijk wat toe.
Verder is bij je toekomstschets belangrijk hoeveel tijd het je gaat kosten om je gestelde doelstelling te behalen.
Ten slotte moet je je analyse richten op de praktische kant. Op de dingen die je moet doen. Wat wil je bereiken en hoe pak je dat aan? Google geeft de voorkeur aan een natuurlijk linkprofiel, organisch. Dat betekent: niet spammen. Het betekent het verzamelen van kwalitatieve backlinks. Dit kun je bijvoorbeeld doen aan de hand van reageren op blogs, maar ook door zelf een blog bij te houden. Als gastschrijver op andermans blog is ook een manier. Overigens is over dat laatste wat discussie. O.a. Matt Cutts heeft gezegd dat gastbloggen ‘dood’ is. Andere manieren zijn linkruil. Maar wat toch wel erg belangrijk is, is om zelf met waardevolle content te komen. Er zijn een legio aan opties. Ook hier weer geldt, lees je in. En gebruik je aandacht selectief. Begin niet blind. Wees bewust van wat je aan het doen bent. En houdt dat goed bij. Handig is om je voor 80% te richten op kwalitatieve backlinks en voor 20% op kwantitatieve backlinks.
Ik besteed in dit artikel de minste tijd aan de praktische kant. Omdat het iets is waar je zelf achter moet komen. Maar je begrijpt dat dit veruit het belangrijkste is van het linkbuilden. Een analyse wat je precies gaat doen en dat daadwerkelijk doen. Het heeft niet veel zin om daar nu nog meer woorden aan te besteden. Je plan van aanpak kan enorm verschillend zijn per branche. Zou ik hier op ingaan dan wordt het allemaal erg specifiek.
Just do it!
Als je een plan van aanpak hebt, een analyse, dan kun je aan de bak. Houdt tijdens het linkbuilden goed bij wat je precies aan het doen bent. Waar vandaan heb je een backlink verkregen. Wat is de status van de backlink. Met wie heb je contact gehad, waarover etc.
Belangrijk bij linkbuilden is dat je op een verantwoorde manier omgaat met tegenslagen. Je zal veel afwijzingen krijgen bij o.a. het proces van linkruil of het plaatsen van content op andere sites met autoriteit. Laat je daardoor niet uit het veld slaan. Ga gewoon rustig en gestructureerd door.
Wijk daarbij niet te snel van je gameplan af. Het heeft geen zin om na elke tegenslag een nieuwe plan van aanpak te verzinnen. Dat is tijdrovend en niet efficiënt . Doorzetten betekent dat je erachter komt wat wel en niet werkt. Daarvoor heb je een voldoende grote sample nodig.
Om het leuk te houden zorg dat je meerdere taken hebt. Taken waartussen je kan schakelen.
Analyze again!
Ben je 3 a 4 weken onderweg, dan wordt het eens tijd om te bekijken of hetgeen je hebt gedaan zijn vruchten heeft af geworpen. Houdt wekelijks je ranking bij. Maandelijks is het zaak om je weer eens in te lezen. Lees je in, in nieuwe belangrijke informatie over het linkbuilden. Ontwikkel je kennis over het linkbuilden.
Daarnaast kijk eens kritisch naar je plan van aanpak. Wat kostte veel tijd maar leverde niet zoveel op? Wordt het misschien tijd om je aanpak te veranderen? Bekijk alles wat je doet eens grondig. Ook je administratie. Hoe houdt je alles bij? Heb je een gestructureerd overzicht van wat je allemaal hebt gedaan? Heb je dat niet, dan wordt het tijd je administratie anders vorm te geven en op orde te brengen.
Wees kritisch. Maar verlies de praktijk en je efficiëntie van werken niet uit het oog. Bedenk niet nieuwe volledig andere ingewikkelde strategieën. Alleen als je er heilig van overtuigd bent dat dat werkt. Veel meer is het zaak om je oude strategieën te ontwikkelen.