Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is een vorm van ondernemen die niet alleen gericht is op winst maken maar ook aandacht heeft voor het leefmilieu en voor mensen in de samenleving.
Voedsel voor alle mensen en dieren. Dit zou o.a. een voorwaarde kunnen zijn voor een duurzame samenleving naast vrede en veiligheid. Als daarbij ook meer chemicaliën, materialen, transportbrandstoffen, elektriciteit en warmte op een economische en duurzame wijze worden vervaardigd uit groene grondstoffen (dus niet uit aardolie producten) dan veranderd de economie zoals wij die kennen min of meer in een Groene Economie.
Er zijn een aantal gebieden waar MVO een goede bijdrage kan leveren aan een meer duurzame samenleving. Ik wil graag hiervan een voorbeeld geven in de vorm van een virtuele casus.
Stellen we ons voor het kledingwarenhuis “Voor Iedereen Betaal bare Kleding” (VIBK) met diverse winkels in Nederland.
VIBK wil MVO in de hele bedrijfsvoering naar voren laten komen. Dus bij belangrijke besluiten moet altijd de toegevoegde waarde voor mens, milieu en bedrijfscontinuïteit bekeken worden.
De wat duurdere kleding zal het kledingwarenhuis moeten importeren uit o.a. West-Europa terwijl men voor “de goedkope kleding” terecht zou kunnen bij de lage loon landen (m.n. de Derde Wereld landen).
Echter VIBK wil zorgvuldig omgaan met de menselijke factor in de samenleving en zal kritisch kijken naar de arbeidsomstandigheden bij de toeleveringsbedrijven. Zij zal b.v. geen zaken doen met bedrijven waar kinderarbeid wordt verricht. Maar het warenhuis ziet ook de harde realiteit voor ogen ; zij weet dat als kinderen in de Derde Wereld niet werken maar ook niet naar school gaan het armoede probleem alleen maar zal toenemen. Zij zal zich inzetten voor een kindvriendelijke leefomgeving door o.a. steun te geven aan hulporganisaties die in het betreffende gebied actief zijn. Ook van uitbuiting van volwassenen mag geen sprake zijn. VIBK zal bij hulporganisaties informeren over wat de minimale beloning bij een “kledingmaakbedrijf” moet zijn om in het betreffende land goed rond te komen.
VIBK wil ook zorgvuldig omgaan met de leefomgeving in de ruimste zin van het woord. Het waren-huis wil alleen duurzame kleding verkopen ! De kleding moet recyclebaar en biologisch afbreekbaar zijn en zal vervaardigd worden uit groene grondstoffen als “duurzaam-katoen”, vlaslinnen, etc. Bij de vervaardiging van de kleding mogen milieu belastende afval stoffen niet geloosd worden maar moeten zij in een installatie afgebroken worden tot niet schadelijke en wellicht nog bruikbare componenten.
VIBK wil zorgvuldig omgaan met de positionering van de organisatie in de maatschappij want hoe je het ook went of keert het bedrijf moet winst maken om te kunnen overleven. Zij zal richting de consument haar kleding aanprijzen en de meerwaarde daarvan proberen aan te tonen.
In dit artikel zijn maar enkele aspecten m.b.t. MVO aan de orde gekomen. In mijn volgende artikel hoop ik andere aspecten te beschrijven rond MVO.