Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in een Groene Economie

0
876
blog placeholder

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is een vorm van ondernemen die niet alleen gericht is op winst maken maar ook aandacht heeft voor het leefmilieu en voor mensen in de samenleving.

Voedsel  voor alle mensen  en dieren.  Dit zou o.a. een voorwaarde kunnen zijn voor een duurzame samenleving naast vrede en veiligheid.  Als daarbij ook meer chemicaliën, materialen, transportbrandstoffen, elektriciteit en warmte op een economische en duurzame wijze worden vervaardigd uit groene grondstoffen  (dus niet uit aardolie producten) dan veranderd de economie zoals wij die kennen min of meer in een Groene Economie.

Er zijn een aantal gebieden  waar MVO een goede bijdrage kan leveren aan een meer duurzame samenleving.   Ik wil graag hiervan een  voorbeeld  geven in de vorm van een virtuele casus.

Stellen we ons voor het  kledingwarenhuis “Voor Iedereen Betaal bare Kleding” (VIBK) met diverse winkels in Nederland.

 VIBK wil MVO in de hele bedrijfsvoering naar voren laten komen.  Dus bij belangrijke besluiten moet altijd de toegevoegde waarde voor mens, milieu en bedrijfscontinuïteit bekeken worden.

De wat  duurdere kleding  zal het kledingwarenhuis moeten importeren uit o.a.  West-Europa terwijl men voor “de goedkope kleding”  terecht zou kunnen bij de lage loon landen (m.n. de Derde Wereld landen).

Echter VIBK wil zorgvuldig omgaan met de menselijke factor in de samenleving en zal  kritisch kijken naar de  arbeidsomstandigheden bij de toeleveringsbedrijven.  Zij zal b.v.  geen zaken doen met bedrijven waar kinderarbeid wordt verricht.  Maar het warenhuis ziet ook de harde realiteit voor ogen ; zij weet  dat als kinderen in de Derde Wereld niet werken maar ook niet naar school gaan het armoede probleem  alleen maar zal toenemen.   Zij zal zich inzetten voor een kindvriendelijke leefomgeving door o.a. steun te geven aan hulporganisaties die in het betreffende gebied actief  zijn. Ook van uitbuiting van volwassenen mag geen sprake zijn.  VIBK zal bij hulporganisaties informeren over wat de minimale beloning bij een “kledingmaakbedrijf” moet zijn om in het betreffende land goed rond te komen.  

 VIBK wil ook zorgvuldig omgaan met de leefomgeving in de ruimste zin van het woord.   Het waren-huis wil alleen duurzame kleding verkopen !  De kleding moet recyclebaar en biologisch afbreekbaar zijn en zal vervaardigd worden uit groene grondstoffen als “duurzaam-katoen”, vlaslinnen, etc.  Bij de vervaardiging van de kleding mogen milieu belastende afval stoffen niet geloosd worden maar moeten zij in een installatie afgebroken worden tot niet schadelijke en wellicht nog bruikbare componenten.    

VIBK wil zorgvuldig omgaan met de positionering van de organisatie in de maatschappij want hoe je het ook went of keert het bedrijf moet winst maken om te kunnen overleven. Zij zal richting de consument haar kleding aanprijzen en de meerwaarde daarvan proberen  aan te tonen.

In dit artikel zijn maar enkele aspecten m.b.t.  MVO  aan de orde gekomen.  In mijn volgende artikel  hoop ik andere aspecten te beschrijven rond  MVO.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here