Gedragsproblemen
Hoewel de feestdagen voor veel mensen nogal wat extra adrenaline geeft en genoeg energie om al die dingen te doen die men voor de feestdagen wil (of denkt te moeten) doen. Voor het huisdier is dit echter niet goed, want een huisdier vangt de emotie van de mens veel nadrukkelijker op dan dat dit meestal van mens tot mens het geval is. Het verschil is echter dat het huisdier hier niet, zoals bij de mens, iets mee kan dan het opslaan in het eigen lijf. Dit kan, afhankelijk van in wat voor hectiek het dier gedurende langere tijd zich bevindt, gevolgen hebben voor het gedrag. Voorkomen is ook in deze beter dan genezen.
Wat te doen?
Doe normaal
Het is dus van belang je kat of hond in een zo normaal als mogelijke situatie te houden. “Normaal” met het dier omgaan is van belang. Zeker bij een jong dier, waar het allemaal nog ingeprent moet worden, is dit belangrijk. Dit kan veel gedoe de opvolgende jaren voorkomen.
Tabletjes
Als een dier snel reageert op afwijkende situaties (een erg groot gezelschap met kerst of het knallen met oudejaarsavond) dan is het zinvol te overwegen een tabletje te geven. De dierenarts heeft speciale tabletjes waar de kat of hond wat rustiger van wordt en de hectiek dus niet zo hard binnen komt. Het feestgedruis kan zomaar voor een deel aan het huisdier voorbij gaan. Het blijft natuurlijk een middel wat je het beste alleen toe kunt passen, als iets anders niet werkt.
Natuurlijke middelen
Er zijn natuurlijk ook altijd allerlei in huis waar je op kunt letten of toe kunt passen. Enkele voorbeelden:
Verplaats de spullen van kat of hond niet. Etensbakjes, manden en andere spullen gewoon op de gebruikelijke plaats laten staan.
Als het dier, ondanks je pogingen het beest gerust te stellen, niet werkt en de kat of hond toch weg wil kruipen, zorg dan dat er een plekje is waar dat kan.
Zorg dat er speeltjes voor het dier liggen en probeer het dier af te leiden als er veel hectiek is. In de buurt blijven is sowieso geruststellend voor het dier.
Als je buiten wat gaat vieren, een kerstvuur of het vuurwerk van oudjaar, zorg dan dat ramen en deuren gesloten zijn. Kattenluikjes gesloten en doe gordijnen dicht.
Ga niet mee in schrikgedrag en doe zoveel als mogelijk normaal als er sterke afwijkende, en voor de kat of hond verontrustende, geluiden in de omgeving worden waargenomen.
Spreekt voor zich dat een hond die uitgelaten moet worden, altijd aan de lijn gehouden moet worden. Met feestdagen kunnen plots mensen luidruchtig uit huizen komen of verlate knallers die met oudjaar worden afgestoken. En verder het kattenluik dicht houden tot een volgende ochtend.
Maar alles bij elkaar gaat het er dus om dat je zo normaal als mogelijk met de kat of hond omgaat. Zolang het dier normaal kan functioneren, gaat het over het algemeen wel goed. En denk erom … een kat of hond is nu eenmaal geen mens. Behandel hem/haar ook niet zo.