Het ontluchten of vullen van de CV ketel

0
1461
blog placeholder

Borrelende of tikkende geluiden in de radiator kunnen worden verholpen door deze te ontluchten. Wanneer de druk op de drukmeter beneden de 1 bar komt moet de ketel worden bijgevuld.

 

Het ontluchten van de radiator

 

Borrelende of tikkende geluiden duiden op luchtbellen in de radiator. Ze belemmeren de warm water toevoer. Het veroorzaakt lawaai en energie verspilling. Ontlucht de radiatoren bij voorkeur voor het stookseizoen of als ze niet voldoende warmte meer afgeven. Sommige typen radiatoren hebben een automatische ontluchting. Als dit niet het geval is moet het ontluchtingskraantje met een speciaal sleuteltje worden geopend en gesloten.

 

Ontluchten

Zet de thermostaat laag en schakel de cv ketel uit. Wacht even en ontlucht dan eerst de ketel. Daarna kunnen de radiatoren worden ontlucht. Draai de radiatorknop helemaal open en zet een bakje onder het ontluchtingskraantje. Draai het ontluchtingskraantje langzaam open. Sluit het kraantje als de lucht is ontsnapt en het water naar buiten spuit.

 

Het bijvullen van de radiator

 

Als de druk op de drukmeter minder dan de 1 bar wordt moet de ketel worden bijgevuld. Het afsluitkraantje moet op het vulpunt worden dichtgedraaid met het streepje dwars op de pijprichting. Verwijder de afsluitdop en sluit de slang aan op de waterkraan. Voorzichtig de slang vullen tot er water uit komt, de kraan dichtdraaien en de slang afsluiten met de duim. Door rustig te vullen met een kleine waterstroom komt er minder lucht in de radiatoren. Deze kunnen gemakkelijker op tijd worden dichtgedraaid. De slang moet nu snel worden aangesloten op het vulpunt. Draai de koppeling goed vast. Er kan wat water uit de slang lopen. Draai de waterkraan een stukje open en daarna het afsluitkraantje bij het vulpunt. De cv wordt zo bijgevuld zonder dat er te veel lucht bij komt.

 

Het opnieuw vullen van de ketel

 

Zet de ketel uit en zorg ervoor dat het verwarmingssysteem leeg is. Zet de radiatoren, ontluchtingskraantjes, de ontluchting op de ketel en het expansievat open. Het afsluitkraantje moet op het vulpunt worden dicht gedraaid waarbij het streepje dwars op de pijprichting moet staan. Verwijder de afsluitdop en sluit de slang aan op de waterkraan.  De slang kan voorzichtig worden gevuld tot er water uit komt. Draai dan de kraan dicht en sluit de slang af met de duim. Sluit de slang snel aan op het vulpunt en draai de koppeling goed vast. De waterkraan kan nu een stukje open worden gezet en daarna kan de vulkraan een stukje open. Met de waterkraan kan de stroom ook geregeld worden. Het systeem kan worden gevuld tot er water uit de laagste radiatoren komt of als de ketel beneden staat, tot er water uit de ketel komt. Deze ketel of radiator kan worden afgesloten. Ga door met vullen totdat alle radiatoren en etages klaar zijn. De druk op de drukmeter ligt tussen de 1 en 2 bar. Vul bij tot de druk goed is. Bij een cv ketel met een automatische ontluchter hoeft er niet te worden ontlucht. Zet de ketel aan en de thermostaat hoog zodat de pomp gaat werken. Als de pomp een tijdje heeft gedraaid moet alles nog even weer worden ontlucht. Bij een gedaalde druk moet er weer worden bijgevuld. De vulkraan en de waterkraan dichtdraaien en de slang los halen bij het hoogste punt. Er kan wat water uit de slang komen door de druk die er op staat. Leg het uiteinde van de slang in een bak of emmer en maak de andere kant van de slang los. Draai de afsluitdop van het vulpunt er weer op.

 

Goed werkende radiatoren

 

Voor een goed werkende radiator is de plaats van de radiator belangrijk. Op de koudste plek in de ruimte werkt de radiator het beter. Dit is vaak onder het raam. De ruimte tussen de vloer, vensterbank en radiator is belangrijk voor een goede warmtecirculatie. Dit moet 10 tot 15 cm zijn en er moet 5 cm zitten tussen de wand en de verwarmingradiator. Meerdere, kleinere radiatoren verspreiden de warmte beter dan één grote. Hang geen gordijnen voor de radiatoren en zet er geen meubels voor. Stof verlaagt de warmteafgifte, houd de radiator daarom stofvrij. Voor een goede doorstroming van het systeem is het belangrijk om de radiatoren regelmatig te ontluchten en bij te vullen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here