Fibromyalgie

0
1218
blog placeholder

 

Fibromyalgie

 

Fibromyalgie komt bij ongeveer twee op de honderd volwassenen voor vooral bij vrouwen. Het veroorzaakt chronische pijnklachten aan de spieren, spierstijfheid, vermoeidheid, hoofdpijn, slaapstoornissen, angsten, depressies, allergieën, concentratie en geheugenstoornissen, temperatuurverhogingen en darmklachten, tintelingen in armen of benen en een verhoogd koudegevoel.

 

Er zijn nog veel meer symptomen die voor kunnen komen. Niet iedereen heeft dezelfde symptomen en niet alle symptomen hoeven voor te komen.

 

Het ontstaan

 

Het ontstaan van fibromyalgie is niet bekend wel zijn er verschillende ideeën over de oorzaak van deze aandoening.

 

Hersenen

In de hersenen worden neurotransmitters, dit zijn chemische stoffen aangemaakt. Deze regelen de aansturing van de spieren. Bij mensen met fibromyalgie is dit proces verstoord wat invloed heeft op de gemoedstoestand, het slaappatroon, de pijnbeheersing en het functioneren van het immuunsysteem.

 

Chemische stoffen waaronder het groeihormoon worden in de diepe slaap aangemaakt. Ze zorgen voor de groei en het herstel van weefsels. Mensen met fibromyalgie komen niet in een diepe slaap zodat er te weinig groeihormoon wordt aangemaakt wat nadelige gevolgen heeft voor het herstel. Groeihormoon is van invloed op het bindweefsel.

 

Bindweefsel is belangrijk bij het herstel van de weefsels en helpt bij de afweer tegen ontstekingen en de bestrijding van infecties. Door het slechte vervoer van vloeistoffen door deze weefsels worden de bindbindweefsels stijf en gespannen. Afvalstoffen hopen zich op. Doordat de weefsels doorlopend gespannen zijn en het onvermogen om in een diepe slaap te komen veroorzaakt fibromyalgie pijn, totale uitputting en veroorzaakt de ene klacht andere klachten.

 

De diagnose

 

Het is niet eenvoudig om een diagnose te stellen omdat de klachten ook bij andere aandoeningen voor kunnen komen. Een arts kan medicatie voorschrijven en uiteindelijk doorverwijzen naar de reumatoloog.

 

Veel fibromyalgiepatiënten hebben ook de schimmelinfectie candida albicans. Daarnaast hebben veel patiënten last van voedselovergevoeligheid en zijn ze vaak besmet met een virus zoals pfeiffer of herpes.

 

De diagnose kan worden vastgesteld aan de hand van de volgende punten:

 

–         De patiënt heeft minimaal drie maanden ongeveer gelijkblijvende pijn en andere symptomen.

–         Er is geen aanwezige andere ziekte waardoor de pijn kan ontstaan.

–         De fibromyalgiescore is minimaal 12, de pijnscore is minimaal drie en de symptoomscore is 5.

 

Voor het bepalen van de pijnscore worden de gebieden waar de patiënt de voorgaande week pijn heeft gehad genoteerd. Er zijn 19 gebieden in het lichaam die meetellen voor het bepalen van de score, dit zijn: borst, buik, bovenrug, onderrug, nek, linker en rechterschoudergordel, bovenarm, onderarm, heup-bil gebied, bovenbeen, onderbeen en kaak. De laagste score is 0 en de hoogste 19.

 

Bij de symptoomscore wordt van de volgende symptomen aan de hand van de cijfers 0 tot 3 (geen probleem tot ernstig) bepaald hoe ernstig het symptoom de voorgaande week was.

–         moeheid

–         niet uitgerust ontwaken

–         moeite met nadenken en concentreren

 

Daarnaast wordt aan de hand van een lijst met 42 vooral lichamelijke symptomen vastgesteld hoeveel extra symtomen voorkomen.

 

De symptoomscore wordt bepaald door de ernst van de drie symptomen en het aantal extra voorkomende symptomen.

 

De fybromyalgie score wordt bepaald door de pijnscore en symptoomscore op te tellen waarbij 0 geen enkel symptoom van fybromyalgie betekent en loopt tot en met 31 ernstige fybromyalgie.

 

Fybromyalgie ontstaat o.a. door toxische overbelasting en verzuring. Doordat gifstoffen niet meer worden verwijderd, worden ze opgeslagen in de spierweefsels en het bindweefsel en veroorzaken diverse klachten.

 

Stress en voeding spelen een belangrijke rol bij fybromyalgie. Stress verergert de klachten en een ongezonde voeding (o.a. geraffineerde producten, toevoegingen, bestrijdingsmiddelen enz.) zorgt voor een tekort aan belangrijke vitaminen en mineralen.

 

Behandeling

 

Er zijn geen medicijnen die fibromyalgie kunnen genezen. Symptomen kunnen worden bestreden door:

–         pijnstillers – zoals paracetamol, tramadol of ontstekingremmende pijnstillers. Soms wordt antidepressiva voorgeschreven of slaap en kalmeringsmiddelen die een spierontspannende en rustgevende werking hebben. Omdat bij deze middelen gewenning optreedt, kunnen ze beter kortdurend worden gebruikt.

–         Ontspanningsoefeningen – Deze kunnen helpen om beter om te gaan met stress en ze helpen om de spieren te ontspannen.

–         Oefeningen om de conditie en het uithoudingsvermogen te verbeteren

–         Fysiotherapie – Een therapeut kan helpen bij het trainen van de spieren en het soepel houden van de gewrichten.

Een reumaverpleegkundige – Kan adviezen geven over het omgaan met fibromyalgie en begeleiding geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here