De tuin komt weer tot leven kleine klussen kunnen nu worden gedaan. Een aantal klussen zijn o.a. graskanten afsteken, grond bemesten, oude schuttingen vervangen, potplanten verpotten en vaste planten delen, bestrating aanleggen, nestkastjes schoonmaken en ophangen en planten en groenten voorkweken in de kas of in zaaibakjes.
Planten verpotten/ delen
Voordat de planten weer beginnen te groeien kunnen ze worden verpot. Haal de plant uit de pot en maak de wortels voorzichtig een beetje los. Neem een nieuwe pot die een maat groter is dan de oude en maak een gat in de bodem van de pot zodat het overtollige water weg kan lopen. Eerst mag er wat potgrond op de bodem van de pot, dan kan de plant in de pot worden gezet en als laatste kan de overgebleven ruimte worden opgevuld met potgrond. Druk de potgrond licht aan en geef de plant voldoende water. Planten nemen zonder water geen voedsel op daarom hebben ze extra water nodig tijdens droge perioden.
Bloembollen die binnen hebben gestaan en zijn uitgebloeid kunnen met het groen er nog aan buiten worden geplant.
Deel vaste planten één keer in de 2 a 3 jaar in drie tot vijf stukken zodat de plant sterk en gezond blijft. De plant kan worden gedeeld met een mes, spade of met de hand. Het middelste gedeelte van de plant kan weg en de nieuwe plantjes kunnen worden teruggezet.
Nestkastjes, schuttingen en bestrating
Nestkastjes kunnen worden schoongemaakt. Let er bij het ophangen op dat de ingang naar het oosten of noordoosten wijst. Dan hangen ze in de luwte.
Vervang oude schuttingen of voorzie ze van een nieuwe laag verf.
Nieuwe tuinpaden en terrassen kunnen nu nog worden aangelegd.
Voorkweken van zaaigoed in een kas of kweekbakje
Zolang het buiten nog te koud is kunnen groenten en planten in een kas of kweekbakje worden gezaaid. De plantjes ontwikkelen zo een sterk wortelstelsel en zijn beter bestand tegen verplanten. De temperatuur en de hoeveelheid licht zijn belangrijk bij het zaaien in een kas of kweekbakje binnenshuis. Totdat de plantjes gaan kiemen is de temperatuur belangrijk daarna de hoeveelheid licht. Als de plantjes te weinig licht krijgen worden ze dun en zwak.
Zaaien in een kweekbakje
De kweekbak kan worden gevuld met potgrond. Maak de potgrond vochtig en laat de gevulde kweekbak op kamertemperatuur komen. Lees voor het zaaien de verpakking van het zaad en volg de aanwijzingen op. Bedek de zaadjes met 3mm potgrond en maak dit vochtig. Als de plantjes groot genoeg zijn kunnen ze uit de kweekbak worden gehaald. Ze hebben dan een steeltje met twee blaadjes.
Bemesten
Bemesting is noodzakelijk omdat de bodem meestal niet alle benodigde voedingsstoffen bevat die een plant nodig heeft.
Organische mest – Organische mest is dierlijk en verkrijgbaar in korrels, poeder of als verse stalmest. Bij organische mest komen de voedingsstoffen langzaam vrij maar ze werken lang. Organische mest verbetert de bodemstructuur en geeft voedingsstoffen af. Veel producten zijn gericht op het voeden van de plant maar ze verbeteren de bodem niet. In organische mest zitten meer voedingsstoffen dan in compost.
Compost – Compost activeert het bodemleven en is een betere bodemverbeteraar dan organische mest. Kies bij voorkeur voor compost met het EKO-keurmerk. 75 procent van deze compost is van ecologische oorsprong en het bevat weinig zware metalen.
Structuurcompost – Deze compost zorgt voor een gezond bodemleven, een betere waterdoorlating van kleigrond (zo kan deze beter worden bewerkt) en het houdt water langer vast op zandgrond.
Mestcompost – deze compost is geschikt voor veengrond omdat extra bacterieleven goed is voor deze grondsoort.
Kunstmest (minerale mest) – Deze mest is van oorsprong chemisch en het bevat voedingszouten. Die zouten lossen op in water en worden snel door de planten opgenomen. Wat de plant niet opneemt komt terecht in de ondergrond die daardoor wordt verontreinigd. Kunstmest is daarom vooral geschikt in het groeiseizoen als de meststoffen volledig door de planten worden opgenomen. Kunstmest is gebruiksvriendelijk omdat het in verschillende vormen geleverd kan worden.
Een extra stimulans voor het bodemleven zijn natuurlijke meststoffen zoals beender en bloedmeel. De knopvorming, rijke bloei en wortelontwikkeling wordt bevorderd door beendermeel. Bloedmeel bevat stikstof en is geschikt voor planten die extra stikstof nodig hebben. Het bevordert een gezonde groei.
Graskanten afsteken
Graskanten kunnen worden afgestoken na de eerste keer grasmaaien. Het geeft het gazon een strakkere uitstraling en houdt het binnen de perken. Span een koord langs de grasrand en steek met een graskantensteker het gras af.