De maatschappij
De Nederlandse maatschappij vraagt van ons een bepaalde hardheid. Het begint eigenlijk al vrij vroeg, op de basisschool. Op de schoolpleinen wordt geplaagd/gepest, dit gebeurd vaak wanneer je anders bent dan de anderen. Kortom je moet leren van je af te bijten en voor jezelf op te komen. Dit is niet altijd even makkelijk, laat staan voor een gevoelige jongen. Dit gebeurd ook op het voortgezet onderwijs. Vaak zie je dat gevoelige jongens zich op de achtergrond houden, en meer over dingen nadenken dan echt over te gaan op actie. Dit omdat ze vaak rekening met anderen willen houden en zichzelf wegcijferen.
Ook naast school kun je afgerekend worden op het feit dat je misschien niet stoer genoeg bent. Dat wil niet per definitie zeggen dat stoer en gevoelig niet samen kunnen gaan. Dit kan wel degelijk maar veel mensen kijken niet langer dan hun neus lang is.
Vooroordelen
Waar mensen zijn, zijn vooroordelen dat is een feit. Zo ook over de ‘gevoelige man’. Zo wordt er gesuggereerd dat gevoelige mannen ‘watjes’ of ‘softies’ zijn, wat naar mijn mening onterecht en onjuist is. Tijdens de opvoeding wordt je voorbereid op de maatschappij. Zo zie je dat veel vaders hun zonen rationeler en zakkerlijker maken om zo succesvol te kunnen zijn in de ‘harde maatschappij’. Hierdoor heeft de emtionele kant minder ruimte om te ontwikkelen, ondanks de gewaardeerde moederliefde. Het toont juist veel lef om deze gevoelige kan te laten zien en wordt meer gewaardeerd dan men denkt.
Daarnaast krijg je vaak het vooroordeel om je oren -dat wanneer je iets te veel gevoelens laat zien- dat je ‘homo bent’. Dit is natuurlijk klinkklare onzin, dit heeft niks met je geaardheid te maken. Al ben je bi- homo- of hetrosesksueel. Overal vind je gevoelige en macho types. Wat anderen zeggen bepaald niet je geaardheid.
Zij die een grote mond hebben, hebben de halve wereld…
De uitspraak: ‘Zij die een grote mond hebben, hebben de halve wereld…’ is bij iedereen wel bekend. Dit klopt enigzins, je kan een hoop bereiken door brutaal te zijn. Want nee, heb je en ja kun je krijgen. Maar je kunt ook vrij makkelijk de ander helft verliezen. Met empathie en compassie kun je daar tegenover wel degelijk veel bereiken. Het gaat lang niet altijd op dat je met een grote mond hetgeen bereikt wat je wilt.
De uitspraak benader ik zelf als volgt…
Zij die een grote mond hebben, hebben de halve wereld… maar kunnen vrij makkelijke de andere helft verliezen. Zij die zich bescheiden opstellen, hebben de andere helft en moeten vaak ‘vechten’ voor de tweede helft.
Wees niet getreurd….
Weest niet getreurd er vindt zich een verschuiving plaats. Gevoelige mannen worden inmiddels wel degelijk geaccepteerd. Sterker nog ze liggen goed in de ‘markt’. Eigenschappen die goed passen bij ‘de gevoelige man’; zorgzaam, vertrouwelijk, empathie, compassie, romantisch, inhoudelijk. Ondruk je gevoelens niet omdat anderen het zeggen. Durf te zijn wie je bent.