Momenteel maken de boeken van schrijfster J.K. Rowling een groot deel uit van de gelezen boeken op de wereld. Ook zijn al vijf van de boeken verfilmd. Harry Potter is een groot succes: er is kleding van Harry Potter, brooddoosjes, posters en noem maar op.
In de boeken van Harry Potter worden veel fantasiewoorden gebruikt. Zweinstein is de naam van de toverschool waar de verhalen zich grotendeels afspelen. Een ander voorbeeld is het woord Dreuzel, waarmee niet-magische mensen worden bedoeld. De magische wereld moet voor deze wezens verborgen blijven, maar dat lukt lang niet altijd. Wanneer er magische dingen in de mensenwereld plaatsvinden, wordt er met behulp van tovenarij iets aan gedaan waardoor het niet opvalt voor Dreuzels. Een ander fantasiewoord dat een grote rol speelt in de verhaallijnen is zwerkbal. Zwerkbal is een sport waarbij bezems gebruikt worden. Ook wordt er gespeeld met meerdere behekste ballen, die elk hun eigen functie hebben. Er zijn de beukers, ballen die rondvliegen met het doel om zoveel mogelijk spelers van hun bezems af te ‘beuken’. Ook heb je de slurk, de bal waarmee uiteindelijk in de grote ringen op het veld moeten worden gescoord. Als laatste heb je de snaai en eigenlijk is dat het belangrijkste balletje in de wedstrijd. De snaai is een kleine goudkleurige bal met vleugels. Hij vliegt vliegensvlug over het veld. Wanneer een van de teams de snaai te pakken heeft is de wedstrijd afgelopen. Voor het vangen van de snaai krijgt het team zoveel punten dat het team vrijwel altijd wint. In het spel zijn er meerdere posities die je kunt bekleden. Zo heb je de drijvers, die ervoor moeten zorgen dat de medespelers niet geraakt worden door de eerder genoemde beukers. Met een soort honkbalachtige knuppel slaan de drijvers de beukers het veld over. De slurk wordt in de gaten gehouden door de jagers, die verantwoordelijk zijn om te scoren. De belangrijkste speler is de zoeker. Die heeft als taak om de gouden snaai te bemachtigen voordat het andere team dit doet. In de boeken is Harry Potter de zoeker.
In de boeken komen verschillende karakters voor. Zo heb je Ron Wemel en Hermelien Griffel, de beste vrienden van Harry. Ron komt uit een groot gezin en ook drie van zijn broers en zusje zitten op Zweinstein. Zijn tweelingbroers Fred en George halen graag kattenkwaad uit, terwijl zijn oudere broer Percy juist probeert zo goed mogelijk te presteren. Zijn kleine zusje Ginny heeft een zwak voor Harry. De vader van Ron werkt voor het Ministerie van Toverkunst. Hermelien is enig kind en zeer leergierig. Door haar actieve leerhouding en prestatiegerichte aard vindt niet iedereen haar aardig, zeker niet in het begin. Harry en Ron moesten in eerste instantie niets van haar hebben, maar uiteindelijk zijn ze heel goede vrienden geworden. Een minder vriendelijk personage is Draco Malfidus. Hij is de zoon van Lucius Malfidus, een ex-aanhanger van de grote vijand. Beiden hebben een grote hekel aan Harry Potter en doen er dan ook alles aan om hem het leven zo zuur mogelijk te maken. Nog een persoon die niet zo’n hoge pet van Harry Potter op heeft is Professor Sneep. Hij aast al jaren op de baan van leraar Verweer tegen de Zwarte Kunsten, maar telkens wordt deze positie aan iemand anders gegeven. Dat hij een hekel heeft aan Harry komt door wat zijn vader, James Potter, hem in het verleden heeft aangedaan. Op Zweinstein lopen gelukkig ook figuren rond waarmee Harry het prima kan vinden. Zo is Professor Perkamentus een soort vader voor Harry. Hij helpt hem wanneer hij in de problemen zit en ziet bepaalde overtredingen van hem door de vingers. Perkamentus is een zeer machtig man en ook de enige waar de vijand bang voor is. De grote vijand waar Harry iedere keer weer tegen moet strijden is Voldemort, of ook wel Je-weet-wel genoemd. Voordat Harry geboren werd, maar ook tijdens zijn eerste levensjaar, zwaaide Voldemort met zijn volgelingen, dooddoeners, de scepter in de magische wereld. Toen Voldemort uiteindelijk Harry’s ouders en Harry zelf wilden vermoorden verloor hij zijn macht. Harry werd gered door de onvoorwaardelijke liefde die hij van zijn moeder kreeg. Als herinnering aan deze strijd heeft Harry een litteken op zijn voorhoofd in de vorm van een bliksemschicht. Iedere keer als Voldemort in de buurt komt voelt hij een pijnscheut door zijn voorhoofd gaan. Nog een personage dat waard is om te noemen is Hagrid, een grote harige man die veel weg heeft van een reus. Ondanks zijn woeste uiterlijk is hij heel zachtaardig. Hij heeft vroeger ook op Zweinstein gezeten, maar is er vanaf getrapt. Perkamentus heeft hem toen een baan als terreinopzichter aangeboden en sindsdien woont Hagrid met zijn hond Muil op het terrein. Vanaf het moment dat Harry en Hagrid elkaar ontmoeten zijn ze goede vrienden. Hagrid heeft een grote voorliefde voor magische dieren, wat hem nog wel eens in de problemen brengt. Harry, Hermelien en Ron hebben Hagrid dan ook al meerdere keren uit de problemen moeten halen.
J.K. Rowling heeft in totaal zeven boeken over Harry Potter geschreven. Het eerste boek heet ‘De Steen der Wijzen’. In dit boek woont Harry nog bij zijn verschrikkelijke familie. Oom Herman veracht alles wat niet normaal is en zijn tante Petunia heeft geen goed woord over voor haar overleden zuster. Zijn neef Dirk is ontzettend verwend en doet er alles aan om Harry zo veel mogelijk te pesten. Als Hagrid Harry weghaalt bij zijn familie komt hij voor het eerst in aanraking met de magische wereld. Verbaasd laat hij alle nieuwe dingen over zich heenkomen: toverstaffen, post per uil, foto’s die bewegen en nog veel meer. Ook neemt hij het hier voor het eerst op tegen Voldemort.
De titels van de boeken die volgen zijn: ‘De geheime kamer’, ‘De gevangenis van Azkaban’, ‘De vuurbeker’, ‘De orde van de Feniks’, ‘De halfbloed prins’ en het laatste boek ‘De relieken van de dood’. De eerste vijf boeken zijn verfilmd. In ‘De geheime kamer’ zijn Harry, Ron en Hermelien inmiddels tweedejaars en moeten weer terug naar Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus. Vanaf het moment dat Ron en Harry de trein proberen te pakken gebeuren er vreemde dingen. Zo kunnen zij niet op perron 9 ¾ komen en ook tijdens de eerste zwerkbalwedstrijd is er een beuker die voortdurend achter Harry aanzit. Dat al deze vreemde dingen gebeuren komt door de huiself Dobby, die koste wat het kost wil verhinderen dat Harry terug naar school gaat. De reden? Omdat er daar verschrikkelijke dingen staan te gebeuren…
In het derde boek ‘De gevangenis van Azkaban’ is de levensgevaarlijke crimineel Sirius Zwarts ontsnapt. Als gevolg hiervan vliegen rond de school voortdurend Dementoren rond. Dit zijn de bewakers van de gevangenis. Harry moet uitkijken voor Sirius omdat iedereen denkt dat hij achter Harry aanzit. Het is namelijk zijn peetoom. Uiteindelijk leren Sirius en Harry elkaar kennen en blijkt er niets waar te zijn van de beschuldigingen aan Sirius’ adres. Nu moeten ze nog proberen om hem uit de klauwen van de Dementoren te houden.
Het vierde boek ‘De vuurbeker’ gaat het om een strijd tussen drie magische scholen: Zweinstein, Klammfels en Beauxbatons. Iedereen die zijn naam in de vuurbeker doet en vervolgens wordt uitgekozen moet aan het tovertoernooi meedoen. Harry, die gen briefje in de beker heeft gedaan, wordt uiteindelijk ook uitgekozen en zal deel moeten nemen aan alle gevaarlijke opdrachten.
In het begin van ‘De orde van de Feniks’ komen de Dementoren in de mensenwereld. Om ervoor te zorgen dat zijn neef Dirk niet de ‘kus des doods’ krijgt, gebruikt hij magie wat verboden is buiten school. Het is dus maar de vraag of Harry wel terug mag naar Zweinstein.
In het zesde en zevende boek wint Voldemort steeds meer aan aanhang en zullen de tovenaars en Harry alles op alles moeten zetten om ervoor te zorgen dat hij niet opnieuw de macht kan grijpen en de scepter zal zwaaien in de magische wereld.
Zoals al eerder genoemd is J.K. Rowling de schrijfster van de zeven boeken over Harry Potter. Nadat haar huwelijk strandde vertrok zij samen met haar dochtertje naar Edinburgh in Schotland. Als bijstandsmoeder begon zij aan de verhalen over de toverwereld met Harry Potter als hoofdpersoon. In eerste instantie schreef zij dit boek voor haar dochtertje. Toen zij het eerste deel naar uitgevers stuurde waren niet alle reacties even positief, maar uiteindelijk leverde het haar wel de uitgeverij Bloomsbury op. Haar agent verkocht het concept aan de Amerikaanse uitgeverij Scholastic, wat uiteindelijk het begin was van haar bloemrijke carrière. In totaal is er zo’n acht miljard euro omgezet door het veroveren van de wereld met de Harry Potter boeken en films. J.K. Rowlings leven ziet er nu in ieder geval een stuk kleuriger uit!