Gaat je hart harder kloppen bij het horen van percussie en krijg je zin om te bewegen? Of heb je gewoon iets met Afrika? Dan is Afrikaanse dans mogelijk iets voor jou. Ik heb zelf les bij John Kayongo in Utrecht. Het mooie aan zijn manier van lesgeven vind ik dat hij ons niet alleen dansen van verschillende stammen uit Afrika bijbrengt, maar ook meeneemt in de beleving van de dans en kennis laat maken met de Afrikaanse way of life. Een van de aspecten die hij benadrukt in zijn lessen is: “wij zijn”. In het begin was ik vooral bezig met de pasjes en had ik nog niet zoveel oog voor het feit dat ik eigenlijk met meer mensen aan het dansen was. Ik wilde het graag goed doen. Op een gegeven moment kwam er op pasjesgebied meer ontspanning. Af en toe kon ik zelfs lachen, als ik naar rechts ging terwijl iedereen naar links ging en had ik steun aan de uitspraak van John: “Variation is the spice of life”. Vanaf dat moment kon ik ook steeds meer open staan voor de lol die ik ervaar met de andere dansers in de groep. Dat plezier samen geeft enorm veel energie. Helemaal als er dan ook nog percussie bij is. De verschillende klanken die de trommels produceren, maken dat er lichaamsdelen gaan schudden waarvan je nog niet wist dat er beweging in kon komen. Dat zijn ook leuke verrassingen tijdens het dansen, vond ik, dat ik opeens merkte dat ik spontaan mijn schouders schudde zonder dat ik daar moeite voor hoefde te doen.
Verschillende dansen, verschillende energieën
De energie van de dansen is ook iedere keer anders. Zo hebben we de Zulu-dans geleerd, waarbij je eigenlijk met speer en schild als krijgers op pad bent. Je kunt je misschien wel voorstellen dat de energie bij deze dans behoorlijk krachtig is. Maar er is ook de bierdans die de vrouwen dansen als ze het bier aanbieden. Hierbij zijn de bewegingen juist meer sierlijk en imiteer je bijvoorbeeld dieren als een kraanvogel of aap. Ik vind dat zelf ook wel een leuke dimensie van het dansen: de oorsprong van de bewegingen.Vaak hebben ze te maken met het contact maken tussen de voorouders, de mensen van het dorp, de aarde en de hemel.
Afrikaanse muziek
Af en toe zijn de lessen met live percussie. Dat is duidelijk anders dan lessen op “gewone” muziek. Door de lessen heb ik kennis gemaakt met verschillende Afrikaanse artiesten die wat mij betreft zeer de moeite waard zijn om te beluisteren (of om op hun muziek te dansen natuurlijk!). Voorbeelden zijn: Dobet Gnahoré, Habib Koité, Magic System, Salif Keita.
NB: Dit artikel is geschreven door Anouk tijdens de NL Doet dagen 19 en 20 maart, met een activiteit van Multi-Pass om geld in te zamelen voor het gehandicaptenproject in Senegal.