Als student krijg je er regelmatig mee te maken: het schrijven van onderzoeksessays en -papers. Sommige studenten hebben moeite met hun gedachten op een juiste manier onder woorden te brengen. Hoe goed hun onderzoek in de praktijk ook is, het wil niet lukken om het duidelijk op papier te krijgen. Dit leidt dan weer tot slechte cijfers. Bij het schrijven van een paper komt meer kijken dan enkel woorden typen in een digitaal bestand. Het begint vaak al bij het lezen van eerdere onderzoeken en het stellen van een hypothese of onderzoeksvraag.
Baken je onderzoek goed af
Het is belangrijk om je onderzoek goed af te bakenen. Zo heb je een duidelijk beeld van waar je je met je paper op wil focussen en zal het uiteindelijk leiden tot een beter onderzoek en een duidelijker resultaat. Zorg voor overzichtelijke deelvragen die allemaal iets bijdragen aan de resultaten die je graag wil zien. Bij de meeste onderzoeken komt het wel eens voor dat je iets vindt wat in tegenstrijd is met je hypothese. Probeer met je paper zoveel mogelijk te focussen op wat je kunt gebruiken en laat wat je niet kunt gebruiken achterwege.
Noteer de citaten die je wil gebruiken
Een goed onderzoekspaper maakt gebruik van betrouwbare eerdere onderzoeken. Wanneer je veel theorie en eerdere onderzoeken hebt moeten lezen voor je eigen onderzoek, is het handig om een lijst te maken van de citaten die je zou kunnen gebruiken. Soms kun je de weg een beetje kwijt raken in alle onderzoeken die je hebt gelezen. Noteer de citaten, vermeld de bron erbij en waarom het van toepassing is op jouw onderzoekspaper. Natuurlijk is het uiteindelijk ook noodzaak om de bronnen van de citaten op te sommen in de literatuurlijst.
Maak een schema van je paper
Om het overzicht te kunnen bewaren, kun je het best een schema maken van de volgorde van jouw argumenten. Doe dit voordat je begint met het schrijven van je paper. Een paper begint altijd met een inleiding, waarna enkele argumenten en opmerkingen volgen, met tot slot de conclusie. Onderzoek welke argumenten elkaar het beste kunnen opvolgen en waarmee je je paper overtuigend kunt afronden. Als je een schema hebt gemaakt, hoef je je tijdens het schrijven enkel te focussen op de taal en hoef je niet meer te puzzelen met de structuur.
Laat je paper door iemand anders lezen
Deze laatste tip wordt eigenlijk altijd gegeven wanneer het gaat om papers, essays of scripties. Wanneer jij zelf uren bezig bent geweest met je onderzoek en het schrijven van je paper, zie je zelf vaak de fouten die je mogelijk hebt gemaakt niet meer. Twee paar ogen zien meer dan één. Een ander leest je paper met een frisse blik en zal hierdoor fouten of onduidelijkheden sneller opmerken. Tegelijkertijd krijg je te weten of je paper vlot leest en of je jouw boodschap en conclusie duidelijk over hebt gebracht.