Efficiënt bladblazen: zo haal je het meeste uit je gereedschap

0
216
Man met bladblazer

Bladeren opruimen of snoeiafval verzamelen is een arbeidsintensieve klus. Een bladblazer is een handige tool die deze werkzaamheden vergemakkelijkt. Benieuwd hoe je het meeste uit je bladblazer kunt halen? Zie hier onze tips voor efficiënt bladblazen!

1. Kies het juiste type bladblazer

Er zijn draadloze, elektrische en benzine-aangedreven modellen. Het juiste type bladblazer kiezen doe je op basis van de omvang van je tuin, je budget, je behoeften en je persoonlijke voorkeur. Koop alleszins een kwalitatieve bladblazer, zoals een elektrisch type van Machineland.

2. Pas de juiste techniek toe

Eenmaal je het juiste type bladblazer in huis hebt, kan je aan de slag. Nog nooit een bladblazer gebruikt? Experimenteer dan even om de meest efficiënte techniek te vinden en het gebruik van je bladblazer te maximaliseren. Doorgaans gebruik je een bladblazer door hem naar beneden te richten en schuin vooruit te zetten. De werking is alleszins heel eenvoudig en in principe kan je niets fout doen.

3. Werk in secties

Lijkt het je onoverzichtelijk om ineens je hele tuin bladvrij te maken? Maak het je makkelijker door je tuin denkbeeldig in secties of vakken te verdelen. Werk systematisch elk vak af voordat je aan het volgende begint. Zo mis je geen bladeren en voorkom je dubbel werk.

4. Bladeren verzamelen

Vooral in de herfst heb je veel last van vallende bladeren of overtollig tuinafval. Het opruimen van bladeren gaat het makkelijkst wanneer je ze in stapels verzamelt. Blaas dus niet willekeurig bladeren in het rond, maar verzamel ze centraal in je tuin. Zo voorkom je dat de bladeren zich opnieuw gaan verspreiden.

5. Mulchen en versnipperen

De meeste bladblazers zijn uitgerust met een mulch- of versnipperingsfunctie. Hiermee kan je de bladeren tot kleinere stukjes verhakselen. Zo kan je ze makkelijker verzamelen en composteren. Niet-versnipperde bladeren op de composthoop gooien is sowieso geen goed idee, zeker niet wanneer het over erg grote hoeveelheden gaat.

6. Periodiek onderhoud

Je bladblazer moet je regelmatig onderhouden. Maak de bougie, ventilator en de luchtinlaat periodiek schoon en controleer ook het olie- en brandstofniveau regelmatig.

7. Veilig gebruik van je bladblazer

Wanneer je een bladblazer gebruikt, is het aangeraden om gehoorbescherming en oogbescherming te dragen. De machine maakt tamelijk wat lawaai en er kunnen ook kleine stukjes snoeiafval of bladeren in je ogen terecht komen. Vermijd ook oververhitting van je gereedschap en verstrikking van snoeren.