Hoe de inrichting van je keuken kan helpen om gezonder te eten

0
1305

Iets waar je misschien niet direct aan denkt, wanneer je gezonder wil gaan eten, is de inrichting van je keuken. Toch kan een goede inrichting veel hulp bieden om gezond eten gemakkelijker en aantrekkelijker te maken. Het eten wat je gedurende de dag maakt, wordt vooral in deze ruimte in het huis bereid, waardoor het tot één van de belangrijkste ruimtes in je huis behoort. Waar moet je op letten bij de inrichting van je keuken? Hoe maak je de keuken een aantrekkelijke ruimte om gezond in eten te bereiden?

Houd de keuken overzichtelijk

Veel mensen hebben een hekel aan koken. Dit komt niet per se doordat het proces zelf moeilijk is, maar omdat ze hierbij het overzicht verliezen. Zorg er dus voor dat je keuken zo ingericht is, dat je weet waar alles staat en gemakkelijk te vinden is. Het is vervelend om eten te moeten bereiden in een chaotische en rommelige keuken. Hierdoor kan je aandacht van het kookproces afgeleid worden en ben je uiteindelijk meer bezig met het opruimen of aan de kant schuiven van dingen, dan daadwerkelijk koken. Ruim na het koken dan ook altijd direct op.

Een andere reden om je keuken en keukenkastjes overzichtelijk te houden, is dat het het boodschappen doen gemakkelijker maakt. Met een opgeruimde en juist ingedeelde keuken, heb je snel een overzicht van wat je nog nodig hebt en dus op je boodschappenlijstje moet noteren. Berg bijvoorbeeld je rijst en pasta op in glazen potten en geef de kruidenpotjes een zichtbare plek in de keuken. Deel de keukenkastjes in op per soort product die je hebt: sauzen bij sauzen, blikken bij blikken en dranken bij dranken. Een juist boodschappenlijstje zorgt voor minder ongezonde impulsaankopen of het vergeten van hoofdingrediënten voor de maaltijd.

Zorg voor de juiste apparatuur

Er worden vandaag de dag veel nieuwe soorten apparatuur ontwikkeld om de maaltijden gezonder te kunnen bereiden. Een contactgrill maakt andere apparaten, zoals het tosti-ijzer, overbodig en daarnaast maak je hierbij geen gebruik van extra vet om het vlees of groente te bereiden. Nog een voorbeeld is de airfryer. In tegenstelling tot een frituur komt er bij een airfryer geen extra olie of vet aan te pas. Tenslotte is het natuurlijk altijd fijn om in een keuken te kunnen werken waar je gebruik kunt maken van apparaten die snel en goed hun werk doen.

Maak de keuken tot een aantrekkelijke ruimte

Pas bovenstaande tips toe op je keuken en je hebt van je keuken al een veel aantrekkelijkere ruimte gemaakt. Maak van de keuken een ruimte waar je graag bent om gezonde maaltijden te bereiden en de rust kunt nemen om, bijvoorbeeld aan een kookeiland, in de ochtend je ontbijt te kunnen nuttigen. Chaos in je leefruimte, zorgt voor velen voor chaos in het hoofd. Aangezien de keuken een belangrijke ruimte in het huis is, is het dus noodzakelijk om deze ruimte zo aantrekkelijk en overzichtelijk mogelijk te maken.