Een klein deel van de Nederlanders mag zich miljonair noemen. Dat neemt niet weg dat er voldoende Nederxlanders zijn die een bepaald vermogen hebben opgebouwd. Het is leuk om eens te bekijken wat nu eigenlijk het gemiddelde vermogen per leeftijdsgroep is. Zo kan je een beetje een idee hebben van waar jij zou moeten staan en of je er goed of slecht op staat op dit moment. Het is wel belangrijk om dit ook op de juiste manier te bepalen. Het gaat namelijk niet alleen om je banksaldo.
Verschillen in het totale bezit
Het is goed om te kijken naar het verschillen in totaal bezit per leeftijdsgroep. Dit is een betere indicatie dan kijken naar spaargeld alleen. Wan juist waar het gaat om spaargeld zijn de verschillen behoorlijk groot. Mensen in de groep tussen 75 en 85 jaar hebben meer dan 60.000 euro spaargeld, maar mensen tussen 25 en 35 hebben tussen 26.000 en 27.000 aan spaargeld. Het is echter vaak wel zo dat zij er dan bijvoorbeeld ook een koophuis bij hebben, terwijl veel mensen op later leeftijd verkopen en gaan huren. Dit weegt hier natuurlijk allemaal in mee.
Het vermogen per inwoner
Het is ook goed om te weten wat het gemiddelde per inwoner van Nederland is. Wanneer je naar de cijfers van het CBS kijkt, dan komt dit neer op ongeveer 87.500 euro per inwoner. Dit is in de recente jaren wel snel gegroeid. Drie jaar geleden, in 2020, was dit nog zo’n 15.000 euro minder. Dit is een positieve ontwikkeling, waar ook nog eens verschillende verklaringen voor te geven kunnen zijn. Daarom is het ook zo belangrijk om naar het volledige bezit te kijken en niet alleen naar het spaarsaldo op de bank.
Groei van de huizenprijzen
Een belangrijke reden waarom er een groter gemiddeld vermogen per Nederlander is, is dat de huizenprijzen zo snel gestegen zijn in de afgelopen jaren. Het CBS berekent daarom het vermogen zowel met het koophuis als zonder het koophuis. Daaruit is ook op te maken dat dit het grootste verschil maakt sinds 2014. Al die groei in de prijzen heeft ervoor gezorgd dat Nederlanders een stuk rijker zijn geworden op papier. In werkelijkheid valt dit dus enigszins mee omdat het gemiddelde spaarsaldo veel minder snel is gestegen. Dit is wel een belangrijke nuance die je moet meewegen in dit hele verhaal.
Het vermogen op elke leeftijd
Laten we tot slot ook nog kijken naar het vermogen per leeftijdsgroep. In de leeftijd tot 25 jaar ligt het vermogen op 0 euro. Vanaf daar loopt het langzaam op, tot de leeftijd van 65 tot 75 jaar. De groep van 25 tot 35 heeft bijvoorbeeld bijna 27.000 euro, zoals gezegd. De groep tussen 65 en 75 heeft het grootste vermogen, vooral met een eigen huis. Deze groep komt per Nederlander op gemiddeld 205.000 euro uit. Maar ook als de eigen woning niet wordt meegerekend is dit de rijkste groep, met bijna 34.000 euro aan vermogen per persoon.