Moet je nu een huis kopen, nog voor de hypotheekrente verder stijgt?

0
579

Heb je al enige tijd gezocht naar de ideale woning? Met de oververhitte huizenmarkt was dit geen gemakkelijke opgave. Nu de markt een beetje tot rust komt, worden je kansen groter. Er loert echter wel weer een ander probleem. De hypotheekrente is namelijk aan het stijgen. De vraag is dan dus, of het nu wel zo’n slim plan is om te gaan kopen. Het wordt immers minder aantrekkelijk om nu een hypotheek af te sluiten. Het is belangrijk om alle zaken goed op een rij te zetten.

Hulp van een kenner inschakelen

Het is altijd aan te raden om de hulp van een kenner in te schakelen. Het is vaak zo dat je bij een hypotheekverstrekker een persoonlijk adviseur krijgt. Die kan je helpen om de hypotheek in de juiste vorm te vinden. Daarnaast kan je met deze specialist ook naar andere zaken kijken. Bijvoorbeeld naar wat de impact op je verdere dagelijks leven is. Dit is ook belangrijk, want een hypotheek afsluiten is een grote verantwoordelijkheid. Je moet er dus ook wel zeker van zijn dat je dit aankan. Samen dit uitzoeken kan veel helpen.

In welke vorm?

Het is belangrijk om te bepalen in welke vorm je de hypotheek afsluit. Ga je deze zakelijk of privé benutten? Wanneer je een hypotheek op eigen naam afsluit, dan betekent dat bijvoorbeeld dat dit invloed heeft op je leefstijl. Misschien moet je sommige dingen wat zuiniger aan doen. Wanneer je zakelijk een hypotheek afsluit, dan is het juist zo dat er goed gekeken moet worden naar de financiële situatie van het bedrijf. Ook moet je kijken naar hoe de verantwoordelijkheid is verzorgd. Dit hangt onder andere af van de bedrijfsvorm die gekozen is. Dit moet wel goed verzorgd zijn.

De omvang van de hypotheek

Wil je toch een woning kopen in deze markt? Dan kan het wel slim zijn om eerst even goed te kijken naar manieren om alles zo veel als mogelijk in de hand te houden. Bekijk bijvoorbeeld eens hoeveel geld je er zelf in kan steken. Hoe meer eigen geld je in een woning kan stoppen, des te lager kan je hypotheek zijn. Dit maakt de last van de hogere rente dus ook een stuk lager. Dat is wel zo fijn, want dat geeft jou meer ruimte en rust. Dit kan dus wel de slimme zet zijn.

De verbouwing direct meefinancieren?

Wanneer je dan toch voor een andere woning gaat, dan is het ook goed om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Zo kan je bijvoorbeeld eens kijken wat de mogelijkheden zijn om de verbouwing van de woning mee te financieren. Het kan wel heel interessant zijn om dit in je hypotheek mee te nemen. Natuurlijk moet je wel goed kijken naar wat er allemaal wel en niet mogelijk is. Probeer bovendien te besparen daar waar dat kan. Zo weet je zeker dat je het maximale uit je mogelijkheden haalt, maar je niet in problemen komt door te grote lasten.