Maak besparen nog leuker met challenges

0
513

Niet alleen het maximaliseren van je inkomsten maakt je rijk. Ook het beperken van je uitgaven speelt daar een grote rol in. Dit is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Nog voor je jouw inkomen op je rekening gestort krijgt gaat het nodige alweer op aan allerlei rekeningen die je moet voldoen. Het is tijd om daar eens iets aan te doen. Zo kan je bijvoorbeeld allerlei doelen en uitdagingen voor jezelf stellen. Je kan ook met vrienden of familieleden de strijd aangaan. Deze zogenaamde challenges maken het alleen maar nog leuker om te besparen.

Voordelig boodschappen doen

Een leuke challenge is die waarbij je aan de slag gaat met je boodschappenbudget. Probeer alles wat je nodig hebt bij elkaar te krijgen voor een zo laag mogelijke prijs. Daar kan je dan zelf de regels voor opstellen. Moet het bijvoorbeeld in de omgeving zijn, of mag je ook wat verder weg rijden? En reken je dan de benzinekosten ook mee? Aan de hand hiervan kan je op zoek gaan naar manieren om goed en gezond te leven, maar dan wel zonder veel uit te geven aan de boodschappen. Deze challenge kan je doen met jezelf, door te vergelijken met eerdere boodschappenbonnen.

Minder luxe uitgaven doen

Een challenge die je met een vriend of vriendin kan doen, is die van het beperken van luxe uitgaven. Natuurlijk is het fijn om jezelf af en toe eens te verwennen met nieuwe kleding of nieuwe sneakers. Het is echter vaak zo dat je tegen elkaar gaat opbieden. Waardoor je kledingkast inmiddels uitpuilt, maar je de helft ervan nooit draagt. Het is dan juist leuk om het eens tegen elkaar op te nemen en te bekijken wie zich gedurende een bepaalde periode het best kan inhouden. Je zal verbaasd zijn hoeveel geld je overhoudt hierdoor.

Doelen van de leverancier

Het leuke is dat je tegenwoordig ook wordt aangemoedigd door verschillende leveranciers om te besparen. Dat kan bijvoorbeeld op de kosten voor telefonie en data zijn met je mobiele abonnement. Of het gaat om de kosten voor energie. De provider of leverancier biedt jou dan een digitale coach in de app. Die helpt je doelen te stellen, bijvoorbeeld met betrekking tot minder verbruik. Het is dan aan jou om die doelen ook daadwerkelijk te bereiken. Het leuke is natuurlijk ook dat de digitale coach de grens steeds iets verder verlegt. Dit houdt het uitdagend.

Wie spaart het meest?

Binnen een gezin of huishouden kan het ook een leuke uitdaging zijn om te zien wie het meest kan sparen. Dit betekent dat je allemaal kritisch naar alle uitgaven moet kijken. Zo kan je bijvoorbeeld kijken welke abonnementen je beter kan opzeggen. Ook kijk je bijvoorbeeld naar hoeveel je uitgeeft aan roken of uitgaan en hoe je daarop kan besparen. Dit is nog beter voor je gezondheid ook. Bespreek eens per twee weken of per maand de vorderingen en daag elkaar ook uit om er het beste uit te halen. Dit maakt het alleen maar nog leuker om te doen.