Hoe werkt een radiator?

0
835
hoe werkt een radiator

Een radiator: we hebben ze allemaal wel in huis, maar vaak weten we niet eens hoe het precies werkt. Nou, een radiator is in technische zin een warmtewisselaar. Dit betekent dat het ervoor zorgt dat warmte aan de ruimte wordt afgegeven. Maar hoe gaat het nou precies in zijn werk? In dit artikel leggen we het je uit.

Het tegenstroomprincipe

Een radiator vormt samen met onder andere leidingen en een cv-ketel een gesloten circuit waar warme vloeistof doorheen stroomt. Die leidingen lopen door het hele huis en de radiatoren bevinden zich in de verblijfsruimte. Radiatoren geven warmte die uit de vloeistof komt af een langsstromende lucht volgens het tegenstroomprincipe: dit betekent dat het warme water aan de bovenkant erin stroomt en zakt het af naarmate het kouder wordt. Het afgekoelde water stroomt op zijn beurt aan de onderzijde van de radiator door, rechtstreeks naar de cv-ketel waar het opnieuw wordt opgewarmd.

Het belang van een goede cv-ketel

Omdat de cv-ketel de plek is waar het water opnieuw wordt opgewarmd, is dit het centrale punt van het functioneren van de verwarming en het hebben van warm water. Om deze reden is het dan ook erg belangrijk dat je een goede cv-ketel hebt en deze ieder jaar laat onderhouden. Is het tijd voor een nieuwe cv-ketel in je woning? Kijk dan eens op  CVkoopjes: de ideale plek voor kwaliteits ketels tegen een scherpe prijs.

Parallel of in lijn verbonden met de cv-ketel

Moderne centrale verwarmingssystemen zijn voorzien van parallel geplaatste radiatoren, dat betekent dat iedere radiator is aangesloten op warme en koude leidingen die rechtstreeks van en naar de cv-ketel gaan.