De maximaalthermostaat
Deze thermostaat is bij de meeste mensen het minst bekend,maar waarschijnlijk wel een van de meest toegepaste.Toepassingen waarin deze worden gebruikt zijn boilers,ketels,koelkasten,auto,s,vloerverwarming,zonnecollectoren,wasmachine,en nog veel meer apparaten.De naam zegt het al maximaalthermostaat,dus een begrenzing van de maximale temperatuur.Deze thermostaten zijn er resetbaar,regelbaar,traploos instelbaar,gefixeerde(vaste) thermostaten.Meestal zijn ze begrensd tot 88 of 106 graden.
Ketelthermostaat/boilerthermostaat/regelthermostaat
Dit zijn regelthermostaten die vast of instelbaar de temperatuur van een apparatuur regelen en zijn vaak in serie geschakeld met de maximaalthermostaat.De ingestelde temperatuur van deze thermostaat is natuurlijk dan ook lager dan de maximaalthermostaat.
T.T.B thermostaat/sensor
Dit is een thermostaat of sensor tegen rookgas terugslag en wordt gebruikt in open ketels.Deze werkt als volgt: in de open trekkap word de voeler die aan de thermostaat zit bevestigd. Als bijvoorbeeld de schoorsteen dicht zit en de warmte dus uit de kap komt ,i.p.v door het dak naar buiten gaat meet deze sensor of thermostaat de temperatuur.
Is deze temperatuur te warm dan zet de thermostaat of sensor de brander en/of waakvlam uit.
Tapsensor
Dit is een sensor die in de boiler wordt geschoven,de temperatuur meet en zo de ketel of boiler regelt.Dit is meestal een ntc-sensor.
Aanlegthermostaat
Dit is een thermostaat meestal bevestigt op een buis die de op dat punt de temperatuur meet.Vaak worden deze bij luchtverwarmers en luchtgordijnen in winkels gebruikt.
Deze thermostaat kun je als minimaal of maximaalthermostaat gebruiken.Bij een luchtgordijn wordt deze bijvoorbeeld op minimaal 60 of 70 graden gezet,dat wil dan eggen als de ketel het cv-water op die temperatuur heeft gaat het luchtgordijn pas aan.Dit voorkomt dan dat deze koude lucht blaast.
Aanvoersensor/retoursensor/safetysensor
De aanvoersensor is een ntc meetpunt in de cv-aanvoerleiding die samen met de retoursensor dat ook een ntc is maar dan in de cv-retourleiding zit.Samen meten ze de onderlinge temperatuur van het water en laten zo een ketel naar hoog of laag moduleren(branden).De safetysensor(ook een ntc) is een controlesensor hiervan.
Droogkookbeveiliging/Laagwaterbeveiliging
De simpele naam zegt het al:beveiliging tegen te lage waterdruk.Meestal schakelt deze in bij ongeveer 0,5 bar waterdruk.
Kamerthermostaat aan/uit en/of modulerend
Dit is een thermostaat die meestal 12 of 24 volt is .Aansturing gebeurd door 24 volt of 12 volt vanuit de ketel.Eigenlijk is dit niet meer dan een aan/uit schakelaar met een temperatuurvoeler.Er zijn analoge en digitale uitvoeringen verkrijgbaar.De modulerende uitvoering communiceert met de ketel en zit op een andere aansluiting(behalve Remeha ketels)
Klokthermostaat aan/uit en of modulerend
Hetzelfde principe als de normale thermostaat alleen met batterijen voor het klokprogramma.Meestal geen batterijen bij de modulerende uitvoering
Draadloze kamerthermostaat
Dit is een thermostaat met een maximale radius van 25 meter en een ontvanger bij de ketel.Deze ontvanger staat op 230 volt en schakelt de aangesloten draden van 24 volt vab de ketel.