Internet en World Wide Web

0
1153
blog placeholder

World Wide Web heeft de wereld op zijn kop gezet

Het World Wide Web heeft ons bestaan grondig veranderd. Het heeft het leven niet alleen gemakkelijker, maar tegelijk ook ingewikkelder gemaakt. Het heeft voor een nieuwe ondernemerscultuur gezorgd én, al na korte tijd, voor een heuse beurscrash.

Meestal zijn het kleine voorvallen die grote veranderingen goed in beeld brengen. Onlangs deed het gerucht de ronde dat de zes nog resterende Virgin megawinkels zullen sluiten. Het einde van een imperium. De legendarische muzieksupermarkten, te vinden op de beste locaties ter wereld zoals New York’s Times Square, Market Street in San Francisco en Oxford Street in Londen, zijn niet langer in trek. Reden: muziek wordt tegenwoordig op het web gekocht, of, in beduidend grotere aantallen, op datzelfde web illegaal gedownload.

World Wide Web synoniem voor revolutie

Het World Wide Web is een revolutie. Als men beweert dat het web in feite alles heeft veranderd, valt daar weinig tegen in te brengen. Verschillende voorbeelden illustreren vooral het tempo van deze veranderingen. De online encyclopedie Wikipedia, waar iedereen kennis kan ophalen, maar ook kan inbrengen, heeft instituten aan het wankelen gebracht die tot voor enkele jaren synoniem stonden voor mondiale kennis: de Winkler Prins, het Brockhaus en de Britannica.

Onlangs stond zelfs ter discussie of er überhaupt nog gedrukte uitgaven van zouden verschijnen. De 30-delige Duitstalige encyclopedie Brockhaus bijvoorbeeld, bevat op 24.500 pagina’s ongeveer 300.000 zoekwoorden. Ter vergelijking: Wikipedia vierde onlangs de aanmaak van het tienmiljoenste (!) zoekitem.

Evenzo vergaat het gerenommeerde warenhuizen, pronkstukken uit vroeger dagen, die tegen de online concurrentie van bijvoorbeeld Amazon, niet meer bestand zijn.

Internethype oorzaak van grote beurscrash

Van grote maatschappelijke thema’s zoals het zoeken naar een levenspartner, meningsvorming, werk en vrije tijd, tot meer alledaagse zaken als online bankieren, mediaconsumptie, belastingaangifte of internettelefonie, het Web heeft zich op al die levensterreinen ingekapseld, ze beïnvloedt en ze volledig ondersteboven gehaald. Na enkele hobbelige en met scepsis overladen beginjaren, kwam het web dan toch voor de massa explosief van de grond.

En in zijn relatief korte geschiedenis vormde het ook al de aanleiding voor een wereldwijde koersval op de effectenbeurzen, gevolgd door een economische crisis. Dat was in 2001/2002, slechts acht jaar na de publieke intrede van het World Wide Web. Alles wat maar enigszins naar Web rook, stond eind jaren ’90 bij investeerders garant voor succes.

Voordat ook maar de minste contouren van een businessconcept zichtbaar waren, werden net uit het ei gekropen ondernemingen al aan de beurs geïntroduceerd. Niemand voelde in die tijd ook maar de minste behoefte om te weten wat zo‘n onderneming werkelijk ondernam. Het webetiket of -aanhangsel “.com” stond garant voor koersexplosie. Tot de zeepbel uiteenspatte. Patsboem!

Wereldwijde workshop

Maar ook dát is een kenmerk van het World Wide Web, het debacle heeft weliswaar veel beleggers een stuk lichter gemaakt, aan de innovatiekracht ervan heeft dat nauwelijks afbreuk gedaan. Integendeel, het web is als een wereldwijde workshop; Iedereen kan aan programma’s en platforms meeknutselen. En menig idee laat zich op die manier in goud omzetten. Vooral in de VS heeft dat het zakelijke landschap volledig veranderd. Neem het Google-duo Brin en Page of de Facebook-kid Mark Zuckerberg. Met de slimme toepassing van hun ideeën creëerden ze – amper 20 jaar oud – binnen enkele jaren commerciële wereldconcerns.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here